Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Risico op besmetting met leverbot reëel

Deventer - De Werkgroep Leverbotprognose geeft aan dat er dit najaar en aankomende winter grotere kans is op besmetting van rundvee en schapen met leverbot. Dit geldt vooral voor gebieden met een hoge grondwaterstand. De kans op leverbotbesmetting varieert van matig tot ernstig.

Het vroege voorjaar van 2014 zorgde voor een vroege vermeerdering van de leverbotslakken die als tussengastheer van de leverbot fungeren. Daardoor waren al in augustus veel besmettelijke cysten op het weidegras afgezet. De droge en warme maand september heeft de infectie min of meer stilgezet, maar in de nattere gebieden was dat dempend effect minder groot.

Zolang de temperatuur boven 10 graden blijft, kan opnieuw infectie worden afgezet.

Eén reactie

  • koestal

    dit is een nadeel van weidegang

Of registreer je om te kunnen reageren.