Rundveehouderij

Nieuws 2864 x bekeken

NVWA gaat weer kalveren onderzoeken op furazolidon

Heeten - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) laat woensdag een proefslachting verrichten op vijftig kalveren van het Heetense bedrijf van Chris Naalden.

De actie volgt op een eerdere proefslachting van enkele dieren. Toen werd 0,4 ppb furazolidon gevonden in de lever. De kans is groot dat, als enkele 'positieve' gevallen bij de huidige groep zitten, all 50 dieren worden vernietigd, aldus Naalden. Daarna kan de NVWA verder gaan. De overige drie bedrijven van Naalden zijn al geruimd.

De herkomst van de besmetting is nog steeds niet duidelijk. Naalden vermoedt dat het in Zuid-Amerikaanse voergrondstof zit. Daar worden soja en suikerriet met furaltadone behandeld tegen wortelrot. Naalden kocht het voer als GMP-gecertificeerd. De NVWA heeft nog steeds geen verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.