Rundveehouderij

Nieuws 1508 x bekeken 6 reacties

Melkboete voor Nederland definitief 132 miljoen

Brussel - Nederland moet flink in de buidel tasten omdat het de Europese afspraken over melkproductie heeft geschonden. Nederland produceerde in de meetperiode 2013/2014 te veel melk en moet ruim €132 miljoen betalen voor de overschrijding van het zogeheten melkquotum. Dat heeft de Europese Commissie vandaag definitief vastgesteld.

Brussel legde vrijdag aan acht EU-landen boetes op van in totaal €409 miljoen. Ook Duitsland, Polen, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Cyprus en Luxemburg hebben zich niet gehouden aan de afspraken. Duitsland krijgt de hoogste melkboete van ruim €163 miljoen.

Het ministerie van Economische Zaken benadrukt in een reactie dat de melkboete niet door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Boeren die het quotum overschreden hebben, krijgen de rekening gepresenteerd.

De woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wijst erop dat het niet verboden is om het quotum te overschrijden, maar dat er dan wel een heffing wordt gerekend voor de te veel geproduceerde melk. Het is aan boeren zelf om in te schatten of de hogere productie en hogere inkomsten opwegen tegen het betalen van die heffing.

De acht landen overschreden hun nationale quotum met in totaal 1,45 miljoen ton. Ondanks het feit dat deze landen meer melk produceerden, bleef in heel Europa de totale productie 4,6 procent onder de afgesproken hoeveelheden.

Nederland kreeg nog een boete opgelegd voor het niet nakomen van de afspraken over directe verkoop. Die boete bedraagt €918.000.

Laatste reacties

 • HJ O R

  SiemJan bedankt!

 • Elevage

  en lost het hiermee dan het 'probleem 'op ?? nee
  Ik denk dat we dit europees moeten bekijken en niet zo kleinschalig, in dat geval zitten we zelfs nog onder de produktie

 • vandenbrandcv1

  hoera, hoera een Europa. maar als de Europese commissie kan scheren en plukken zullen ze dat niet nalaten. terwijl er nog 4,6 % verevend had kunnen worden, hoera wat zijn we weer eensgezind.

 • Gerjo-Kompier1

  Helaas, maar zo zijn de regels destijds afgesproken. En dat weet iedereen, ook zij die nu wegens overschreiding moeten betalen. Gelukkig is het minder dan een half jaar aftellen tot het einde van dit quotumtijdperk.
  En dan kunnen we met zijn allen ervaren hoeveel groei in productie mogelijk is tot nieuwe knelpunten verdere groei beperken. Krijgen we iets nieuws om over te klagen.

 • wmeulemanjr1

  Wie teveel melkt moet in de buidel tasten, dat weet je zolang quotum nog bestaat. Nog maar laatste jaar veel teveel melken met dalende melkprijs?

 • alco1

  Een gevolg van goede melkprijs en niet zoals gesteld werd voor de radio, om voor te sorteren voor het quotumloze tijdperk. Misschien met dat in het achterhoofd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.