Rundveehouderij

Nieuws

Chinese zuivelonderneming Yili naar Wageningen

Wageningen – China's grootste zuivelonderneming Yili stationeert een aantal eigen onderzoekers op de campus van Wageningen UR. De officiële bekendmaking volgt op dinsdag 25 februari.

Volgens een woordvoerder van de universiteit gaat het in eerste instantie om een paar medewerkers, maar naar verwachting wordt de aanwezigheid in de toekomst verder uitgebreid.

Het is voor het eerst dat een Chinese zuivelonderneming zich vestigt in Wageningen. De reputatie van Wageningen UR en de aanwezigheid van vele andere voedingsbedrijven en gerenommeerde kennisinstellingen in de zogenoemde Food Valley maken dat de Chinezen voor Wageningen hebben gekozen.

In eerste instantie gaat het echt om pionieren. De medewerkers, die gaan werken voor het Yili Research and Development Centre, krijgen onderdak in bestaande gebouwen op de campus. Ze haken naar verwachting aan bij onderzoeksprojecten van zowel de universiteit als bedrijven en kennisinstellingen.

De Inner Mongolia Yili Industrial Group realiseerde in 2012 een omzet van 5,1 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Rabobank. Grootste concurrent van de onderneming is het Chinese Mengiu. Deze zuivelonderneming draaide in 2012 een omzet van 4,5 miljard euro.

China probeert zijn zuivelsector in rap tempo te professionaliseren. Het verbeteren van de voedselveiligheid is daarbij één van de speerpunten. Consolidatie van zuivelondernemingen in China wordt sterk gestimuleerd. Ook wordt er door Chinese zuivelondernemingen steeds meer samengewerkt met Westerse zuivelondernemingen. Zo sloot Yili afgelopen jaar nog een samenwerkingsovereenkomst met Dairy Farmers of America en werkt Mengniu intensief samen met het Deens/Zweedse Arla.

Of registreer je om te kunnen reageren.