Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

5 cent heffing voor ZuivelNL

Zoetermeer – Melkveehouders moeten €0,05 per 100 kilo melk gaan afdragen aan de nieuwe ketenorganisatie ZuivelNL.

Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De heffing is vergelijkbaar met de huidige afdracht aan het Productschap Zuivel. ZuivelNL wordt gefinancierd door de zuivelindustrie en de melkveehouderij en wil een platform bieden voor overleg met partijen als de veevoerindustrie, dierenartsen, de zuivelhandel en de retail. Ook gaat de organisatie zich bezig houden met het inwinnen van marktinformatie en het inrichten en faciliteren van een veterinair exportpunt.

Volgens een NZO-woordvoerder wordt het bedrag per 1 januari 2014 geïnd op basis van de individuele relatie die zij hebben met hun leden/leveranciers. Er is nog geen sprake van een algemeenverbindendverklaring door het ministerie zoals door ZuivelNL beoogd. De NZO is er van overtuigd dat er voldoende draagvlak is voor ZuivelNL.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  maar te hopen dat dat algemeen bindend er niet zal komen, we leven toch in vrij land, of zijn we alleen maar vrij om te doen wat andere willen

 • Marco22

  Ik snap het ff niet de regering schaft de schappen af om de ondernemers lastenverlichting te geven. Vervolgens komt Lto met nzo een nieuw schap??? Nu heb ik altijd vraagtekens gehad wat die schappen met al die heffingsgeld doen. Nu wil Lto en Nzo 5ct per 100kg terwijl er taken van het oude zuivelschap overgeheveld zijn naar het Rijk. Dus zou men met minder toe kunnen.
  Vervolgens mogen er allemaal partijen aanschuiven die wel wat te zeggen willen hebben maar niet mee betalen. GD een Fnv ,Kmvd. En midden op tafel een mooie pot met geld zien staan. En niet in de laatste plaats Lto zelf die met hun projecten hun eigen organisatie in de benen in de benen kan houden. De Nzo betaald ook mee maar dat is ook weer boerengeld. Ook hier geld weer BBA.
  Markt info inwinnen doen andere partijen ook al ik noem een DCA waarom het wiel opnieuw uitvinden.

 • putten

  er worden zo baantjes gemaakt met pluche zetels, want die zitten zo lekker en het betaald goed.

 • boercees

  goed gezien Marco !
  het is toch te triest voor woorden dat een fractie van het werk voor het zelfde geld gedaan word = zakken vullen

 • richardrdb

  Het gaat slecht met LTO, zo hebben ze weer een nieuwe bron van inkomsten.....

 • gjh

  weer een oor aangenaaid door het lto wat een trieste organisatie

 • Marco22

  Op veeteelt staat een interview me Romeijn (lto) daarin zegt hij dat de fin.bijdrage op vrijwillige basis is. Hierboven staat ´Volgens een NZO-woordvoerder wordt het bedrag per 1 januari 2014 geïnd op basis van de individuele relatie die zij hebben met hun leden/leveranciers`
  Dus wordt er straks op de melkafrekening zomaar geld ingehouden. Zonder dat jouw wat gevraagd wordt, wil jij uberhaubt wel lid worden van deze zuivelnl club. Het is geeneens duidelijk wat zij gaan doen en welke organisaties mee mogen doen (draagvlak). Zuivelnl zou eerst maar eens tekst en uitleg geven aan boeren voordat zij iets oprichten en geld declareren. Leer moment<Heren moeten communiceren om draagvlak te creéren.
  Dit is nou net de arrogantie die telkens bij lto en zuivelaars de kop op steekt. ZuivelNL staat nu al in drijfzand.

 • Mozes

  Niet de boeren zijn lid van ZuivelNl maar oa de melkfabrieken. Die mogen zelf weten of ze wel of niet willen bijdragen. Het zal natuurlijk wel zo zijn dat degene die betaald ook bepaald.

 • Marco22

  Maar ho es ff zo´n ding als een exportpunt daar hebben daar heeft een melkveehouder niets mee. Ik lever aan RFC ik heb leverplicht en rfc is verplicht dit melk op te halen en zoals in coóperatieve afspraak tot waarde brengen. Als Rfc tegen export belemmeringen aan loopt moet rfc oplossen dus exportpunt is pakkie an voor zuivellaars.
  Lto Romeijn trapt al op de rem veel te hard van stapel gelopen. Ik dacht al zie http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10842265/ZuivelNL-jaar-om-op-te-starten

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.