Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Australisch melkveebedrijf klem door droogte

Dat steeds meer Australische melkveehouders stoppen met het bedrijf, is te merken aan de melkprijs. De vraag naar melk begint het aanbod te overstijgen. Sindsdien stijgen de prijzen, wat een beter rendement betekent voor de blijvers.

Graeme en Heather Spunner houden met hun zoon Shane 330 koeien in Berrigan, New South Wales, op minder dan 40 kilometer van de Murray River, de langste rivier van Australië. Ze kochten dit bedrijf in 1973 met 161 hectare en een doorloopmelkstal. “Die bouwden we direct om naar een 2x10 swingover visgraat. Na bijna 30 jaar bouwden we een nieuwe 50-stands draaimelkstal en breidden we uit naar de huidige 330 melkkoeien.” In de tussenliggende jaren heeft de familie ook nog eens 280 hectare aangekocht.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


 • Droogte en het niet verkrijgen van waterrechten dwingen familie Spunner om de koeien in de hele zomerperiode een TMR-rantsoen te voeren. - Foto's: Chris McCullough

  Droogte en het niet verkrijgen van waterrechten dwingen familie Spunner om de koeien in de hele zomerperiode een TMR-rantsoen te voeren. - Foto's: Chris McCullough

 • Ruim 300 melkkoeien gaan twee keer daaags door de 50-stands buitenmelker.

  Ruim 300 melkkoeien gaan twee keer daaags door de 50-stands buitenmelker.

 • Nagenoeg alle vaarskalveren worden aangehouden en kalven af op het bedrijf. Aan het eind van de eerste lactatie worden de dieren die onder het bedrijfsgemiddelde presteren, verkocht.

  Nagenoeg alle vaarskalveren worden aangehouden en kalven af op het bedrijf. Aan het eind van de eerste lactatie worden de dieren die onder het bedrijfsgemiddelde presteren, verkocht.

In de zomer TMR-rantsoen

Het bedrijf was een zuiver weidebedrijf, aan het eind van de zomer kregen de koeien hooi en kuilgras bijgevoerd dat met name in de winterperiode gewonnen werd. Dat veranderde in de droge zomer van 2007. “Toen moesten we onze bedrijfsvoering helemaal aanpassen. We kochten een voermengwagen en voeren sindsdien in de zomerperiode, dus van december tot mei, een TMR-rantsoen.” De veehouders draaien het TMR-rantsoen in verplaatsbare troggen die om de paar weken tussen de weiden verplaatst worden.

Eigen fokkerij

“We houden jaarlijks zo’n 150 vaarzen aan”, vertelt Heather. “Na de eerste lactatie verkopen we alle dieren die het gemiddelde niet halen.” De ondernemers gebruiken geen ki.

Al decennialang werken de Spunners met acht dekstieren op het bedrijf, die ze aankopen uit de beste bedrijven in de omgeving. “Volwassen stieren gaan vier weken op-vier weken af tussen de melkkoeien. We moeten toch iets goed doen, want onze Sharett Park Natalia Lulu is nu de hoogst producerende Holstein-koe in Australië en nummer 5 op de ranglijst van beste melkproducentes ooit.” De ondernemers kochten haar overgrootmoeder van een stoppende topfokker. “Een kans die te mooi was om te laten liggen.” Natalia Lulu produceerde in 305 dagen 21.229 liter en 1.133 kg vet en eiwit in haar derde lactatie. Haar zoon doet nu dienst als dekstier in de kudde en haar overgrootmoeder zit ook nog op 17-jarige leeftijd in de kudde.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


 • Jaarlijks fokken de Spunners zo'n 150 pinken op.

  Jaarlijks fokken de Spunners zo'n 150 pinken op.

 • Familie Spunner werkt met alle melkkoeien in een groep.

  Familie Spunner werkt met alle melkkoeien in een groep.

 • De koeien kalven jaarrond af. Ki gebruiken de melkveehouders niet. Acht stieren zorgen ervoor dat de koeien dragend raken.

  De koeien kalven jaarrond af. Ki gebruiken de melkveehouders niet. Acht stieren zorgen ervoor dat de koeien dragend raken.

 • Heather (68) and Graeme (76) Spunner met hun Master Breeder-award.
Graeme en Heather Spunner melken met zoon Shane en een vaste medewerker 330 koeien en 150 stuks jongvee op 441 hectare in Berrigan, New South Wales (Australië). De Holstein-koeien geven gemiddeld 10.500 kilo met 4,04% vet en 3,20% eiwit. Het bedrijf maakt geen gebruik van ki; er zijn 8 stieren actief op het bedrijf.

  Heather (68) and Graeme (76) Spunner met hun Master Breeder-award. Graeme en Heather Spunner melken met zoon Shane en een vaste medewerker 330 koeien en 150 stuks jongvee op 441 hectare in Berrigan, New South Wales (Australië). De Holstein-koeien geven gemiddeld 10.500 kilo met 4,04% vet en 3,20% eiwit. Het bedrijf maakt geen gebruik van ki; er zijn 8 stieren actief op het bedrijf.

Jaarrond afkalven

De koeien kalven jaarrond af, de vaarzen in groepen van 10 tot 20. Het melkvee zit in één groep en wordt tweemaal daags gemolken. Ze staan vrijwel altijd buiten in de paddock. Alleen als het erg warm is, meer dan 35 graden, staan ze in een schuur. “Een schaduwschuur met een dak maar zonder muren”, zegt Heather.

De Spunners installeerden in 2015 elektronische melkmeters. Die vinden ze erg nuttig voor registratie van de productie van de vaarzen. “We passen ze ook toe voor het testen van koeien waaraan we twijfelen qua celgetal.” Tegelijk met de melkmeters is ook geïnvesteerd in stappentellers. “Dat heeft de registratie van de dekkingen veel nauwkeuriger gemaakt.”

De melk gaat sinds 2010 naar Australian Consolidated Milk (ACM). Die betaalt voor heel 2020 € 4,14 per kilo milksolids, wat door de hoge gehalten van de melk neerkomt op krap € 30 per 100 kilo melk.

Water is reëel probleem

Het voorzien in voldoende water voor irrigatie van het grasland is een echt probleem voor de Spunners. Het verkrijgen van waterrechten is in Australië een echte strijd. Heather: “We hebben het geluk dat we niet in een gebied met overstromingen of bosbranden wonen. We waren altijd redelijk droogtebestendig omdat we het grasland konden irrigeren. De droogte die we nu ervaren, wordt meer veroorzaakt door bureaucratisch geknoei dan door gebrek aan regen. We hebben de afgelopen twee seizoenen helemaal geen water toegewezen gekregen en het volgende seizoen ziet er niet beter uit. Al ons water wordt naar Zuid-Australië gestuurd om een meer op te vullen. Vanwege deze door de mens veroorzaakte droogte hebben we in 2018 ongeveer 120 van onze vaarzen aan China verkocht en nog eens 50 in 2019. We hebben ook flink geselecteerd in het melkvee omdat we zonder irrigatie niet voldoende voer konden telen.”

Met dit aanhoudende probleem van geen water hebben, kunnen we geen langetermijnplannen maken

Geld lenen voor veevoer

De Spunners hebben geld moeten lenen om de mislukte gewassen van naburige akkerbouwers te kopen om de resterende kudde te voeden. “Het zal een aantal goede jaren vragen voor we onze veestapel weer op peil hebben. Met dit aanhoudende probleem van geen water hebben, kunnen we geen langetermijnplannen maken. We doen gewoon ons best om elk jaar te overleven en hopen dat het volgend jaar beter zal zijn.”

Chris McCullough

Laatste reacties

 • gerben5

  foto van die beste koe?

 • deB.


  Gaat hier ook gebeuren..

 • cornelis 22

  Het heeft ook wel wat om weer eens wat krapper in je geld te zitten wordt het weer eens een uitdaging.

 • deB.

  Dan wens ik je veel krapte toe... Manman

 • Btje

  Cornelis 22 welk rijk beroep heb je om zoon domme uitspraken te doen....
  Rijkdom vs geen water.... man dat is de basis van alles.

 • Steenbok

  ..

 • Steenbok

  deB. waarover het ook gaat, je zit altijd vol met negativiteit , wordt het niet eens tijd om een andere richting op te lopen?

 • deB.


  Totaal niet steenbokkie, puur realisme! Kom met feiten
  Jij hebt behalve wat ....... niets te melden

 • Wittede

  Ben wel benieuwd waar het tmr rantsoen uit bestaat en of er in de melkstal ook nog individueel gevoerd wordt op basis van de productie?!

 • husky

  Droogte wordt in de gehele wereld een probleem, steeds meer mensen met wensen die veel water vragen, de natuur regelt zich zelf en ook de mens zal hier ooit aan moeten geloven.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.