Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Stalrenovatie geeft arbeidsgemak en meer vrijheid

Edwin van der Weerd renoveerde zijn stal en zette voluit in op arbeidsgemak en arbeidsbesparing. Daarvoor paste hij de stalindeling aan, automatiseerde en maakte werken met groot materieel mogelijk.

Foto

 • Eenmansbedrijf Edwin van der Weerd (45) renoveerde in 2018 zijn melkveestal voor meer arbeidsefficiëntie. Er kwamen twee melkrobots en een Juno-voeraanschuifrobot. Ook is de routing in de stal en voor weidegang verbeterd. Edwin heeft 2 kinderen, Jesse (15) en Marit (11).

  Eenmansbedrijf Edwin van der Weerd (45) renoveerde in 2018 zijn melkveestal voor meer arbeidsefficiëntie. Er kwamen twee melkrobots en een Juno-voeraanschuifrobot. Ook is de routing in de stal en voor weidegang verbeterd. Edwin heeft 2 kinderen, Jesse (15) en Marit (11).

 • Van der Weerd begon in 2003 in maatschap met Bernard en Ria Reuvenkamp op de huidige locatie in Laag Zuthem. In dat jaar werd een nieuwe 3+1 rijige ligboxenstal met ruimte voor 108 koeien gebouwd. In 2008 ging Van der Weerd zelfstandig verder.

  Van der Weerd begon in 2003 in maatschap met Bernard en Ria Reuvenkamp op de huidige locatie in Laag Zuthem. In dat jaar werd een nieuwe 3+1 rijige ligboxenstal met ruimte voor 108 koeien gebouwd. In 2008 ging Van der Weerd zelfstandig verder.

 • Aanblik van de nieuwe stal die een oude ligboxenstal verving.

  Aanblik van de nieuwe stal die een oude ligboxenstal verving.

 • Op 4 juli stonden de 2 Lely A4-melkrobots op de juiste plek. Daarvoor werd al vanaf augustus 2017 met de robots gemolken achterin de stal.

  Op 4 juli stonden de 2 Lely A4-melkrobots op de juiste plek. Daarvoor werd al vanaf augustus 2017 met de robots gemolken achterin de stal.

 • Tijdens een rigoureuze verbouwing, waarbij de oude 2x7 visgraat-melkstal volledig is weggehaald is ook een zijmuur gesloopt.

  Tijdens een rigoureuze verbouwing, waarbij de oude 2x7 visgraat-melkstal volledig is weggehaald is ook een zijmuur gesloopt.

 • Groot materieel om een mestkelder te realiseren onder de oude melkstal.

  Groot materieel om een mestkelder te realiseren onder de oude melkstal.

 • Van der Weerd zorgde hiermee voor 130 kuub extra mestopslag.

  Van der Weerd zorgde hiermee voor 130 kuub extra mestopslag.

 • Rondom de 2 melkrobots is de stalindeling verbeterd. Achter de robots kwam een separatieruimte met 3 ligboxen.

  Rondom de 2 melkrobots is de stalindeling verbeterd. Achter de robots kwam een separatieruimte met 3 ligboxen.

 • En een ruimte voor een bekapbox.

  En een ruimte voor een bekapbox.

 • Het iets kleiner uitgevallen kantoor ten gunste van de ruimte met bekapbox.

  Het iets kleiner uitgevallen kantoor ten gunste van de ruimte met bekapbox.

 • Daarnaast is een grotere machinekamer gerealiseerd.

  Daarnaast is een grotere machinekamer gerealiseerd.

 • Van der Weerd maakt de roostervloer in de ruime wachtruimte voor de 2 robots schoon. Hier is rubber aangebracht, zodat de koeien meer grip hebben en minder last van klauwproblemen.

  Van der Weerd maakt de roostervloer in de ruime wachtruimte voor de 2 robots schoon. Hier is rubber aangebracht, zodat de koeien meer grip hebben en minder last van klauwproblemen.

 • Het strohok bevindt zich strategisch naast de ruimte met de droge koeien en ook dichtbij de melkrobots.

  Het strohok bevindt zich strategisch naast de ruimte met de droge koeien en ook dichtbij de melkrobots.

 • Tegelijkertijd met de verbouwing van de stal is naast de stal een terugloopgang gemaakt. De koeien lopen na een melking via deze gang naar de weide.

  Tegelijkertijd met de verbouwing van de stal is naast de stal een terugloopgang gemaakt. De koeien lopen na een melking via deze gang naar de weide.

 • Het klaphekje aan het einde van de terugloopgang zorgt dat de koeien alleen naar de weide kunnen en niet terug.

  Het klaphekje aan het einde van de terugloopgang zorgt dat de koeien alleen naar de weide kunnen en niet terug.

 • De Juno-robot schuift het voer enkele keren per etmaal aan en dat maakt het voeren ook flexibeler. Het levert arbeidsgemak op.

  De Juno-robot schuift het voer enkele keren per etmaal aan en dat maakt het voeren ook flexibeler. Het levert arbeidsgemak op.

 • Van der Weerd voert kuilgras en mais met een blokkenwagen, aangevuld met 1,5 kilo grasbrok en maximaal 9 kilo krachtvoer per koe per dag.

  Van der Weerd voert kuilgras en mais met een blokkenwagen, aangevuld met 1,5 kilo grasbrok en maximaal 9 kilo krachtvoer per koe per dag.

 • De nuka’s kunnen onbeperkt melk opnemen door voorraadvoedering.

  De nuka’s kunnen onbeperkt melk opnemen door voorraadvoedering.

 • Ook de kalverdrinkautomaat ontzorgt Van der Weerd. Een hoge concentratie melkpoeder zorgt voor een hoge groei van de kalveren.

  Ook de kalverdrinkautomaat ontzorgt Van der Weerd. Een hoge concentratie melkpoeder zorgt voor een hoge groei van de kalveren.

 • Er is bewust gekozen voor koematrassen met zaagsel om arbeid te besparen.

  Er is bewust gekozen voor koematrassen met zaagsel om arbeid te besparen.

 • In 2018 is ook de krachtvoerautomaat geïnstalleerd om individueel extra krachtvoer te kunnen verstrekken aan hoogproductieve dieren of aan koeien die te weinig krachtvoer in de melkrobot opnemen.

  In 2018 is ook de krachtvoerautomaat geïnstalleerd om individueel extra krachtvoer te kunnen verstrekken aan hoogproductieve dieren of aan koeien die te weinig krachtvoer in de melkrobot opnemen.

 • De ligplaatsen voor jongvee zijn omgewisseld voor droge koeien, die nu voorin de stal naast het strohok staan.

  De ligplaatsen voor jongvee zijn omgewisseld voor droge koeien, die nu voorin de stal naast het strohok staan.

 • Het oudere jongvee staat achterin de stal.

  Het oudere jongvee staat achterin de stal.

 • In het gedeelte tussen de droge koeien en het oudere jongvee staan de te insemineren vaarzen en koeien.

  In het gedeelte tussen de droge koeien en het oudere jongvee staan de te insemineren vaarzen en koeien.

 • Boven de melkrobots en het afkalfhok hangen camera’s waarmee Van der Weerd op afstand het melken en afkalven in de gaten houdt.

  Boven de melkrobots en het afkalfhok hangen camera’s waarmee Van der Weerd op afstand het melken en afkalven in de gaten houdt.

 • Ook een roterende koeborstel ontbreekt niet in de stal.

  Ook een roterende koeborstel ontbreekt niet in de stal.

 • Van der Weerd is ook actief met weidevogelbeheer en nestbescherming. Op 4 hectare geldt een uitgestelde maaidatum. Naast een maisperceel staat een strook van 2.100 vierkante meter bloemenmengsel voor meer insecten en vogels.

  Van der Weerd is ook actief met weidevogelbeheer en nestbescherming. Op 4 hectare geldt een uitgestelde maaidatum. Naast een maisperceel staat een strook van 2.100 vierkante meter bloemenmengsel voor meer insecten en vogels.

 • De flexibiliteit en de vrijheid vindt Van der Weerd de belangrijkste voordelen van de stalrenovatie.

  De flexibiliteit en de vrijheid vindt Van der Weerd de belangrijkste voordelen van de stalrenovatie.

 • In totaal zit er 360 uur eigen arbeid in de stalrenovatie. De totale kosten van de renovatie kwamen uit op circa 2,8 ton, waarvan 1,8 ton voor de melkrobots.

  In totaal zit er 360 uur eigen arbeid in de stalrenovatie. De totale kosten van de renovatie kwamen uit op circa 2,8 ton, waarvan 1,8 ton voor de melkrobots.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.