Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Nieuwe stal Teus Dekker nadert voltooiing

Vorig jaar begon vleesveehouder Teus Dekker met de bouw van een luxe, innovatief bedrijf voor zijn Limousins. Boerderij volgt de ontwikkelingen. De stalinrichting is grotendeels geplaatst. Begin november moeten de dieren erin.

Foto

 • Teus Dekker (54) bouwt op een nieuwe locatie in Alblasserdam (Zuid-Holland) een compleet nieuw vleesveebedrijf. De stal is ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en de verkoop van Limousingenetica en -vlees aan consumenten. - Foto's: Roel Dijkstra Fotografie

  Teus Dekker (54) bouwt op een nieuwe locatie in Alblasserdam (Zuid-Holland) een compleet nieuw vleesveebedrijf. De stal is ingericht voor huisvesting van vleesvee, maar ook voor het showen van fokvee en de verkoop van Limousingenetica en -vlees aan consumenten. - Foto's: Roel Dijkstra Fotografie

 • Om de stal kleiner te laten ogen, bestaat de stal uit twee kappen. Rechts de werktuigenberging en quarantainestal die als eerste gereed kwam. In totaal gaat Dekker hier circa 130 Limousin-zoogkoeien met jongvee houden.

  Om de stal kleiner te laten ogen, bestaat de stal uit twee kappen. Rechts de werktuigenberging en quarantainestal die als eerste gereed kwam. In totaal gaat Dekker hier circa 130 Limousin-zoogkoeien met jongvee houden.

 • De stal is niet alleen voor het houden van vleesvee, maar er komt ook een kantoor en boerderijwinkel. Dekker maakt ook overnachtingsplaatsen voor bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers en personeel, als het ’s nachts nodig is aanwezig te zijn.

  De stal is niet alleen voor het houden van vleesvee, maar er komt ook een kantoor en boerderijwinkel. Dekker maakt ook overnachtingsplaatsen voor bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers en personeel, als het ’s nachts nodig is aanwezig te zijn.

 • De stal is voorzien van opvallend ruime voergangen die de stal doorkruisen. Dat is handig voor de voerrobot. Voor de uitstraling heeft de stal houten spanten en gordingen. De staanders zijn van metaal, omdat hout te veel ruimte in beslag neemt.

  De stal is voorzien van opvallend ruime voergangen die de stal doorkruisen. Dat is handig voor de voerrobot. Voor de uitstraling heeft de stal houten spanten en gordingen. De staanders zijn van metaal, omdat hout te veel ruimte in beslag neemt.

 • Links komen de droge koeien, drachtige vaarzen en het jongvee. Rechts de zogende koeien met kalveren. De hele stal is voorzien van een welzijnsvloer. De kleur groen moet de stal een vriendelijke, natuurlijke uitstraling geven.

  Links komen de droge koeien, drachtige vaarzen en het jongvee. Rechts de zogende koeien met kalveren. De hele stal is voorzien van een welzijnsvloer. De kleur groen moet de stal een vriendelijke, natuurlijke uitstraling geven.

 • De kalveren liggen op een moderne, geïsoleerde vochtdoorlaatbare mat. Deze laat wel vocht door, maar wordt toch niet nat. De mat is bijna 6 centimeter dik met veel grip en comfort. In alle wanden zit wandverwarming om de kalveren in de winter comfort te geven.

  De kalveren liggen op een moderne, geïsoleerde vochtdoorlaatbare mat. Deze laat wel vocht door, maar wordt toch niet nat. De mat is bijna 6 centimeter dik met veel grip en comfort. In alle wanden zit wandverwarming om de kalveren in de winter comfort te geven.

 • De ligboxen hebben een flexibele, beweegbare onderkant voor meer dierenwelzijn en comfort. Het bouwbedrijf legt de laatste hand aan het dichtleggen van het dak.

  De ligboxen hebben een flexibele, beweegbare onderkant voor meer dierenwelzijn en comfort. Het bouwbedrijf legt de laatste hand aan het dichtleggen van het dak.

 • De afkalfhokken hebben een afmeting van circa 50 vierkante meter. Ook hier zijn de speciale geisoleerde en vochtdoorlaatbare matten geïnstalleerd.

  De afkalfhokken hebben een afmeting van circa 50 vierkante meter. Ook hier zijn de speciale geisoleerde en vochtdoorlaatbare matten geïnstalleerd.

 • Een ruim stierendekhok van circa 80 vierkante meter, direct naast en in het zicht van de kudde. De selectiepoort met herkenning die tochtige koeien automatisch naar de stier laat gaan en weer terug, is nog niet klaar. Het dekken gebeurt zodoende in alle rust.

  Een ruim stierendekhok van circa 80 vierkante meter, direct naast en in het zicht van de kudde. De selectiepoort met herkenning die tochtige koeien automatisch naar de stier laat gaan en weer terug, is nog niet klaar. Het dekken gebeurt zodoende in alle rust.

 • De drinkbakken hebben de vlotter in het midden en zijn ondiep, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Doordat steeds bruisend zuurstof in het water wordt geblazen, blijft het water in beweging, fris en in de winter vrij van bevriezing.

  De drinkbakken hebben de vlotter in het midden en zijn ondiep, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Doordat steeds bruisend zuurstof in het water wordt geblazen, blijft het water in beweging, fris en in de winter vrij van bevriezing.

 • Er zijn twee typen voerhekken geïnstalleerd. Het is een zogenoemd safety en axiaal voerhek met centraal verstelbare kopruimte. Dekker koos voor deze voerhekken, omdat ze ontworpen zijn met veel oog voor detail en goed uit diverse testen komen.

  Er zijn twee typen voerhekken geïnstalleerd. Het is een zogenoemd safety en axiaal voerhek met centraal verstelbare kopruimte. Dekker koos voor deze voerhekken, omdat ze ontworpen zijn met veel oog voor detail en goed uit diverse testen komen.

 • Dekker koos deze matten omwille van het comfort en de duurzaamheid. Het is volgens hem een prima combinatie met de ligboxen.

  Dekker koos deze matten omwille van het comfort en de duurzaamheid. Het is volgens hem een prima combinatie met de ligboxen.

 • Dekker voert automatisch, omdat veel verschillende dieren met elk een eigen rantsoen in de stal staan. Niet zichtbaar is de voerkeuken. Om vermenging tijdens het laden tegen te gaan, staan de verschillende voersoorten elk in een eigen ruimte, gescheiden door silowanden.

  Dekker voert automatisch, omdat veel verschillende dieren met elk een eigen rantsoen in de stal staan. Niet zichtbaar is de voerkeuken. Om vermenging tijdens het laden tegen te gaan, staan de verschillende voersoorten elk in een eigen ruimte, gescheiden door silowanden.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Laatste reacties

 • deB.


  Geen compleet plaatje...

  Geld buiten de sector verdiend, anders is dit plaatje niet rond te rekenen! Grote hobby

 • nutterseweg10

  Dit is wel een heel mooi plaatje!!
  Echter absoluut geen voorbeeld voor het gemiddelde praktijkbedrijf eerder een voorbeeld hoe het economisch gezien niet moet!
  Vleesvee bouwen is gewoon rechtaan rechtuit zonder toeters en bellen.
  Diegene die het anders doet verdiend zijn geld ergens anders mee buiten de landbouw of AAN de landbouw.

 • Vhouder

  prachtige stal

 • abjongeneel

  deB. Inderdaad een hobby van iemand met erg veel euro's van buiten de landbouw.
  En een hobby mag geld kosten. Evengoed een mooie stal

 • WGeverink

  Bij ons heeft vleesvee helemaal geen stal. Ze lopen het hele jaar buiten. Met een beetje geluk wordt de sneeuw niet heel diep en komt er geen ijslaag over de zwaden. Veel boeren passen baalgrazen of zwadgrazen toe waarbij de balen of zwaden in het veld gelaten worden en met alleen een randsoen draadje wordt gevoerd. Zo wordt niet alleen tijd bespaard met voeren maar ook met mest uitrijden. Met een beetje geluk hoef je het grootste gedeelte van de winter geen trekker te starten. Wat wij hier wel weer hebben zijn goede handling setups waarin een persoon snel, eenvoudig en veilig de wildste koeien kan behandelen.

 • gerben5

  W. geverink bij ons hebben we wakker dier,varkens in nood, dier en recht, eyes on animals, partij Vd dieren, dieren bescherming en nog een paar van die partijen. die vinden wat jij beschrijft niet zo tof. Dat mag alleen in de oostvaardersplassen. Zonder rantsoen draadje dan,want te vreten hebben ze niks

 • WGeverink

  Ons klimaat is uitermate geschikt om vleesvee buiten te houden @Gerben. Daarom bestaan bij ons geen stallen voor vleesvee. Dieren welzijns organisaties pleiten voor weidegang en met een weidegang van 24-7-365 kunnen ze niet anders dan hartstikke in hun nopjes zijn.

 • boerke brabant

  @wgeverink, waar bestaan die handling setups uit ? wellicht een ideetje voor boerderij om een artikel aan te wijden ?

 • WGeverink

  Type in cattle handling setup with tub and squeeze/crush en er staan talloze plaatjes op google images @boerke brabant. Of ga naar Youtube en je kan zien hoe het werkt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.