Werken aan vitaler kalf met info uit kalverhouderij - Boerderij.nl
Rundveehouderij

Foto & video

Werken aan vitaler kalf met info uit kalverhouderij

Gutsverwaltung Dewitz neemt sinds twee jaar deel aan het Programma Kalf van Denkavit. Voor kalververzorger Katja Drews zijn het de puntjes op de i.

In het achterste hok van de ruime afkalfstal is wat reuring. Drews schiet met een bus violetspray onder de voerbuis door en vist een pasgeboren kalf uit de dikke laag stro. “Ik laat het kalf maximaal een uur bij de koe. Het schoonlikken is ook goed voor het afkomen van de nageboorte”, legt de kalververzorger uit. Na het drooglikken door de koe wordt het kalf naar een iglo overgebracht waar het de eerste 4 liter biest krijgt. Overdag is dat binnen twee uur, bij een nachtelijke geboorte krijgen de kalveren pas ’s ochtends hun biest. Op het bedrijf wordt driemaal daags gemolken en de melker in de nachtdienst gaat elk uur kijken en legt dan het kalf apart in een iglo in de afkalfstal.


 • Foto: Henk Riswick

  Foto: Henk Riswick

 • Katja Drews (32) werkt bij Gutsverwaltung Dewitz in Lindetal, Duitsland. ­Katja is verantwoordelijk voor de jongveeopfok op de locatie in Lindetal. Daar staan 450 koeien, op een andere locatie nog eens 400. De gemiddelde melkproductie is 10.600 kilo per jaar met 4,20% vet en 3,50% eiwit. Bij het bedrijf hoort 1.750 hectare land, 350 hectare voeder­gewassen en 1.400 hectare akkerbouw. De gemiddelde afkalfleeftijd van vaarzen is op dit bedrijf 24 à 25 maanden. Het gemiddelde aflever­gewicht van stierkalveren 
varieerde het eerste halfjaar van 54 tot 58 kilo. - Foto's: Henk Riswick

  Katja Drews (32) werkt bij Gutsverwaltung Dewitz in Lindetal, Duitsland. ­Katja is verantwoordelijk voor de jongveeopfok op de locatie in Lindetal. Daar staan 450 koeien, op een andere locatie nog eens 400. De gemiddelde melkproductie is 10.600 kilo per jaar met 4,20% vet en 3,50% eiwit. Bij het bedrijf hoort 1.750 hectare land, 350 hectare voeder­gewassen en 1.400 hectare akkerbouw. De gemiddelde afkalfleeftijd van vaarzen is op dit bedrijf 24 à 25 maanden. Het gemiddelde aflever­gewicht van stierkalveren 
varieerde het eerste halfjaar van 54 tot 58 kilo. - Foto's: Henk Riswick

 • De droogstaande koeien staan in een aparte strostal. Overdag controleert Katja de dieren om het uur. 's Nachts doet een melker dit, hij legt de kalveren alleen apart. Melken en biest geven gebeurt 's ochtends.

  De droogstaande koeien staan in een aparte strostal. Overdag controleert Katja de dieren om het uur. 's Nachts doet een melker dit, hij legt de kalveren alleen apart. Melken en biest geven gebeurt 's ochtends.

Kalveren hard voeren loont

Omdat het bedrijf kampt met para-tbc krijgen de kalveren alleen biest van paravrije koeien. Deze biest wordt ingevroren met een coloQuick. De kwaliteit wordt voor invriezen standaard gecontroleerd met een eenvoudige refractometer. Drews hanteert als norm een brixwaarde van 21 tot 28%. In de eerste twee dagen krijgen stierkalveren 14 liter biestmelk. De vaarskalveren krijgen na de eerste dagen kalvermelk, de stieren koemelk. Geen restmelk van behandelde koeien, maar de melk van verse koeien. Twee keer per dag krijgen de kalveren 5 liter aangezuurde melk die ze gespreid over de dag opnemen. Dat harde voeren wordt bij de iglo’s snel duidelijk.

Direct na geboorte bespuit Katja de navel met violetspray. Het kalf blijft ongeveer een uur bij de koe.
Direct na geboorte bespuit Katja de navel met violetspray. Het kalf blijft ongeveer een uur bij de koe.

De meeste stiertjes liggen binnen en maken weinig aanstalten op te staan als Katja op de iglo klopt. Degenen die zich wel laten zien, zijn stuk voor stuk flinke jongens voor kalveren van maximaal 14 dagen oud. “Gemiddeld levert Dewitz kalveren af die ruim boven de 50 kilo wegen”, zegt jongveespecialist Sven Freundt van Denkavit. Met een kwartaaloverzicht laat hij zien dat de kalveren die Denkavit van Dewitz in het eerste kwartaal van dit jaar afnam gemiddeld 54,5 kilo wogen, in het tweede kwartaal zelfs 57,8 kilo. “Daar zat er één tussen van 78 kilo, maar dat was bij de geboorte al een forse”, reageert Katja trots. Met deze gewichten tikt het afleveren van stierkalveren aan de kalverhouderij goed aan op de post omzet en aanwas.

Met Programma Kalf antibioticagebruik verlagen

Gutsverwaltung Dewitz neemt sinds twee jaar deel aan het Programma Kalf van Denkavit. In dit programma begeleiden jongveespecialisten melkveehouders om de kwaliteit van hun kalveren te verbeteren. De kalverhouderij kan door gezondere, vitalere kalveren uit de melkveehouderij het gebruik van antibiotica verder verlagen. Bovendien krijgt de melkveehouder een verbeterde kalveropfok, waardoor zijn toekomstige veestapel beter presteert. Biestvoorziening en kwaliteit zijn speerpunten in dit programma.


 • Vaars- en stierkalveren worden even hard gevoerd. Dit levert een flinke jeugdgroei op en stiertjes die minstens 50 kilo bij afleveren wegen.

  Vaars- en stierkalveren worden even hard gevoerd. Dit levert een flinke jeugdgroei op en stiertjes die minstens 50 kilo bij afleveren wegen.

 • 's Nachts controleren de melkers de kalfkoeien. De melk van verse koeien wordt apart opgevangen voor de kalveren. Katja geeft voor voor de ochtend- en avondmelking door van welke koeien de melk opgevangen moet worden.

  's Nachts controleren de melkers de kalfkoeien. De melk van verse koeien wordt apart opgevangen voor de kalveren. Katja geeft voor voor de ochtend- en avondmelking door van welke koeien de melk opgevangen moet worden.

 • De kalveren krijgen twee maal daags 5 liter aangezuurde melk.

  De kalveren krijgen twee maal daags 5 liter aangezuurde melk.

 • Een helft van een tweeling. Ook tweelingen verlaten het bedrijf met een gewicht boven de 45 kilo. Drews ervaart dat de kleinere kalveren wel goed drinken en de hoeveelheid van 10 liter melk vrijwel altijd op krijgen.

  Een helft van een tweeling. Ook tweelingen verlaten het bedrijf met een gewicht boven de 45 kilo. Drews ervaart dat de kleinere kalveren wel goed drinken en de hoeveelheid van 10 liter melk vrijwel altijd op krijgen.

Dewitz is via hun fokkerij-organisatie Rinderallianz bij Sven Freundt terechtgekomen. “Denkavit en de Rinderalianz willen allebei de stierkalveren kopen. We konden natuurlijk proberen elkaars kalveren af te troggelen, maar door samen te werken hebben we er allebei voordelen van”, legt Freundt uit. Drews leverde al gezonde, zware kalveren. Samen met Freundt heeft ze gekeken waar ze nog winst kon behalen. Dat lag vooral in de vitaliteit van de kalveren. Uit de kalverhouderij blijkt dat veel kalveren vitaliteitsproblemen hebben door een tekort aan vitaminen en sporenelementen. Dit krijgen ze al bij de geboorte mee. Met dat gegeven wordt er nu Vitalcure, een vitamine- en sporensupplement aan de melk toegevoegd. “Door de vitaliteit op orde te hebben, groeien de kalveren net iets beter, ze zijn wat feller. Dat kan resulteren in een hogere groei. Op veel bedrijven net het verschil van lichter dan 50 kilo naar boven de 50 kilo, terwijl die hogere gewichtsklasse je zo € 25 per kalf meer kan opleveren”, vertelt Freundt.

Huisvesting kalveren verbeteren

De stierkalveren gaan op een leeftijd van 14 dagen weg. De vaarskalveren blijven tot vier weken in de iglo en gaan daarna in de groep bij een drinkautomaat. “Met die stal ben ik niet tevreden. Veel te koud en te tochtig. Tussen oktober en mei hebben te veel kalveren hier longontsteking”, stelt de kalververzorger. De kalveren staan in een openfrontstal van staalplaten. De wind staat vaak op de voorkant en het tocht door kieren.

De groepshokken zijn te koud en tochtig. Kalververzorger Drews wil samen met jongveespecialist Sven Freundt een compleet nieuwe stal ontwerpen.
De groepshokken zijn te koud en tochtig. Kalververzorger Drews wil samen met jongveespecialist Sven Freundt een compleet nieuwe stal ontwerpen.

Ook in de huisvesting van het oudere jongvee wil Drews wijzigingen doorvoeren. Vanaf zes maanden komen de kalveren in een diepstrooiselstal. De pot is daar veel te diep, de dieren lopen er zeker 1,5 meter onder het roosterniveau. Veel dieren durven de trap niet goed af waardoor ze op de roosters gaan liggen.

Vanaf 6 maanden komt het jongvee in de potstal. Probleem daar is de diepte van de pot, de dieren liggen zeker anderhalve meter lager dan het voerhek. Veel dieren durven de trap niet af en blijven op de roosters liggen.
Vanaf 6 maanden komt het jongvee in de potstal. Probleem daar is de diepte van de pot, de dieren liggen zeker anderhalve meter lager dan het voerhek. Veel dieren durven de trap niet af en blijven op de roosters liggen.

Samen met haar werkgever kijkt ze hoe de huisvesting is te veranderen. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk: “Mijn werkgever gaat ervan uit dat wij ons werk goed doen, maar ziet vaak niet direct de problemen die ik wel zie. Dan is het handig om een adviseur als Sven te hebben die de pijnpunten nog eens extra benadrukt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.