Rundveehouderij

Foto & video 11310 x bekeken

Koeien in een roundhouse: 'Steeds meer rust'

Blommestijn liet in 2014 een opvallende vrijloop bouwen voor zijn koeien: een roundhouse. Met een biobed van houtsnippers. Boerderij ging opnieuw langs.

Foto

 • Albert Blommestijn (51) heeft in De Kwakel (N-H) een biologisch veebedrijf met 40 melkkoeien, 27 stuks jongvee en 28 hectare land. Er is ook een recreatietak: Poldersport. <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2014/6/Stofwolken-op-biobed-ventilatie-genoeg-1547412W/">Blommestijn liet in 2014 een bijzondere vrijloopstal bouwen</a>: een roundhouse. Klik <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2013/8/Ronde-vrijloopstal-voor-familiekudde-1-1336560W/">hier</a> voor een fotoreportage uit 2013.<br /><em>Foto's: Fotopersburo Dijkstra bv</em>

  Albert Blommestijn (51) heeft in De Kwakel (N-H) een biologisch veebedrijf met 40 melkkoeien, 27 stuks jongvee en 28 hectare land. Er is ook een recreatietak: Poldersport. Blommestijn liet in 2014 een bijzondere vrijloopstal bouwen: een roundhouse. Klik hier voor een fotoreportage uit 2013.
  Foto's: Fotopersburo Dijkstra bv

 • Dit is die ronde vrijloop. De zijkanten zijn volledig open (4 meter) en dat geldt ook voor de nok. Het concept bevalt Blommestijn prima. "Zomers is het een parasol en 's winters is het een paraplu. En na regenachtige dagen droogt het biobed snel."

  Dit is die ronde vrijloop. De zijkanten zijn volledig open (4 meter) en dat geldt ook voor de nok. Het concept bevalt Blommestijn prima. "Zomers is het een parasol en 's winters is het een paraplu. En na regenachtige dagen droogt het biobed snel."

 • De koeien moesten wel wennen. De overstap in 2014 van grup naar vrijloop was groot. Zeker met gehoornde koeien. De eerste 1,5 jaar zaten er - net als in een brugklas - veel dominante 'pesters' in de kudde. Met schrammen tot gevolg.

  De koeien moesten wel wennen. De overstap in 2014 van grup naar vrijloop was groot. Zeker met gehoornde koeien. De eerste 1,5 jaar zaten er - net als in een brugklas - veel dominante 'pesters' in de kudde. Met schrammen tot gevolg.

 • De gevolgen merkte Blommestijn in die eerste 1,5 jaar ook aan het voerhek. De koeien gaven elkaar veel ruimte om te vreten. Ze durfden niet naast elkaar te gaan staan. Blommestijn heeft zelfs nog overwogen om de dieren maar te onthoornen.

  De gevolgen merkte Blommestijn in die eerste 1,5 jaar ook aan het voerhek. De koeien gaven elkaar veel ruimte om te vreten. Ze durfden niet naast elkaar te gaan staan. Blommestijn heeft zelfs nog overwogen om de dieren maar te onthoornen.

 • Dat bleek uiteindelijk niet nodig. De rust is weergekeerd. In het land, maar ook in de roundhouse. Tijdens deze reportage stonden alle koeien overigens buiten. Het vee staat van 1 april tot 1 november dag en nacht buiten.

  Dat bleek uiteindelijk niet nodig. De rust is weergekeerd. In het land, maar ook in de roundhouse. Tijdens deze reportage stonden alle koeien overigens buiten. Het vee staat van 1 april tot 1 november dag en nacht buiten.

 • Ook rond melktijd is de rust weergekeerd. In het begin kostte het opdrijven van de koeien relatief veel tijd. Nu gaat dat veel makkelijker. Er is steeds meer rust in de tent gekomen.

  Ook rond melktijd is de rust weergekeerd. In het begin kostte het opdrijven van de koeien relatief veel tijd. Nu gaat dat veel makkelijker. Er is steeds meer rust in de tent gekomen.

 • De 2x4 open tandem bevalt Blommestijn goed. De melkproductie is de afgelopen twee jaar van 6.200 tot 6.500 kg per jaar gestegen. Dat valt hem nog wat tegen. De reden: de overstap van Holstein op Blaarkoppen. Die eerste groep is dus kleiner geworden.

  De 2x4 open tandem bevalt Blommestijn goed. De melkproductie is de afgelopen twee jaar van 6.200 tot 6.500 kg per jaar gestegen. Dat valt hem nog wat tegen. De reden: de overstap van Holstein op Blaarkoppen. Die eerste groep is dus kleiner geworden.

 • Het dierwelzijn is in de open vrijloopstal duidelijk verbeterd. De schrammen zijn steeds meer verleden tijd, terwijl de klauwgezondheid erg hoog is. Klauwproblemen zijn er praktisch niet meer.

  Het dierwelzijn is in de open vrijloopstal duidelijk verbeterd. De schrammen zijn steeds meer verleden tijd, terwijl de klauwgezondheid erg hoog is. Klauwproblemen zijn er praktisch niet meer.

 • Het celgetal is voor een biologisch bedrijf ook prima: onder de 300. Blommestijn gebruikt immers geen antibiotica. Vorig jaar was er wel even een piek van bijna 400.

  Het celgetal is voor een biologisch bedrijf ook prima: onder de 300. Blommestijn gebruikt immers geen antibiotica. Vorig jaar was er wel even een piek van bijna 400.

 • De koeien liggen op grove houtsnippers. Jaarlijks wordt één keer 500 kuub ingestrooid. In de winter komt er 200 kuub (meerdere strooimomenten) bij om de bodem te verstevigen. Blommestijn merkt dat het materiaal goed composteert. De bodem slinkt echt.

  De koeien liggen op grove houtsnippers. Jaarlijks wordt één keer 500 kuub ingestrooid. In de winter komt er 200 kuub (meerdere strooimomenten) bij om de bodem te verstevigen. Blommestijn merkt dat het materiaal goed composteert. De bodem slinkt echt.

 • Het beluchtingssysteem voor het biobed met erboven de open stalnok. In de winter lopen de melkkoeien en het jongvee ouder dan 1 jaar in een familiekudde van (nu) 54. Gemiddeld is er dan bijna 16 m² ruimte per dier.

  Het beluchtingssysteem voor het biobed met erboven de open stalnok. In de winter lopen de melkkoeien en het jongvee ouder dan 1 jaar in een familiekudde van (nu) 54. Gemiddeld is er dan bijna 16 m² ruimte per dier.

 • De koeien liggen prima in het biobed. Ze blijven 'superschoon', stelt Blommestijn. In de winter oogt de bodem wel licht vochtig en plakkerig, maar de dieren komen die periode goed door. De kerntemperatuur van de bodem blijft constant 35 graden.

  De koeien liggen prima in het biobed. Ze blijven 'superschoon', stelt Blommestijn. In de winter oogt de bodem wel licht vochtig en plakkerig, maar de dieren komen die periode goed door. De kerntemperatuur van de bodem blijft constant 35 graden.

 • De strengere mestregels omtrent fosfaatrechten raakten ook dit bedrijf. Op de peildatum had Blommestijn 35 melkkoeien. Toch heeft hij er nu 40 met evenveel land. De reden is een betere graslandbenutting. Er komt nu 10% meer ruwvoer van het land dan in 2014.

  De strengere mestregels omtrent fosfaatrechten raakten ook dit bedrijf. Op de peildatum had Blommestijn 35 melkkoeien. Toch heeft hij er nu 40 met evenveel land. De reden is een betere graslandbenutting. Er komt nu 10% meer ruwvoer van het land dan in 2014.

 • Een van de redenen hiervan, denkt Blommestijn, is het uitrijden van compostmest op het land. Voorheen was dat stalmest. Hier wordt de compostmest door een graafmachine uit de opslag gehaald.

  Een van de redenen hiervan, denkt Blommestijn, is het uitrijden van compostmest op het land. Voorheen was dat stalmest. Hier wordt de compostmest door een graafmachine uit de opslag gehaald.

 • Vervolgens rijdt loonbedrijf Blijleven de compostmest op het land uit. Jaarlijks gaat het om 500 kuub. Dit materiaal is overigens oktober 2014 de stal ingegaan en oktober 2015 uit de stal gehaald. Nu wordt die mest pas uitgereden.

  Vervolgens rijdt loonbedrijf Blijleven de compostmest op het land uit. Jaarlijks gaat het om 500 kuub. Dit materiaal is overigens oktober 2014 de stal ingegaan en oktober 2015 uit de stal gehaald. Nu wordt die mest pas uitgereden.

 • De compostmest wordt uitgereden. Blommestijn wijt de betere graslandbenutting ook aan de omschakeling naar biologisch in 2009. Die overstap werpt steeds meer zijn vruchten af, denkt hij.

  De compostmest wordt uitgereden. Blommestijn wijt de betere graslandbenutting ook aan de omschakeling naar biologisch in 2009. Die overstap werpt steeds meer zijn vruchten af, denkt hij.

 • Ook voegt de veehouder Keltisch zeezout toe (mest en land). Zowel korrels (€0,90 per kg) als zeewater (ongeveer €0,30 per kg zeezout). Dit gaat om gemiddeld 60 kg per hectare. Het zeezout bevat meer spoorelementen, stelt hij.

  Ook voegt de veehouder Keltisch zeezout toe (mest en land). Zowel korrels (€0,90 per kg) als zeewater (ongeveer €0,30 per kg zeezout). Dit gaat om gemiddeld 60 kg per hectare. Het zeezout bevat meer spoorelementen, stelt hij.

 • Het dak is na de bouw verhoogd van 3,85 tot 4,00 meter. Het bleek net te laag voor de RMO- en voerwagen. Maar dat is keurig door het constructiebedrijf opgelost.

  Het dak is na de bouw verhoogd van 3,85 tot 4,00 meter. Het bleek net te laag voor de RMO- en voerwagen. Maar dat is keurig door het constructiebedrijf opgelost.

 • Een open voer- en mestgang aan de zijkant was goedkoper. Maar het aantal regendagen valt toch tegen. Daarom wordt er à €25.000 nog een overkapping van 4 meter geplaatst.

  Een open voer- en mestgang aan de zijkant was goedkoper. Maar het aantal regendagen valt toch tegen. Daarom wordt er à €25.000 nog een overkapping van 4 meter geplaatst.

 • Het biologisch melkveebedrijf is niet de hoofdtak van Blommestijn. De economische motor is de recreatietak: <a href="http://www.poldersport.nl">Poldersport</a>.

  Het biologisch melkveebedrijf is niet de hoofdtak van Blommestijn. De economische motor is de recreatietak: Poldersport.

Of registreer je om te kunnen reageren.