Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Mest in stal scheiden voor optimale afzet

De mestmarkt is volop in beweging. Kalverhouder Kees van Herk speelt daar op in door mest te scheiden in de stal. Met kelderloze bouw en smalle voergangen bespaart hij €60.000-70.000 op de bouwkosten. De stal voldoet aan de MDV. Het bedrijf heeft op 15 april een open dag.

Foto

 • Annemiek en Kees van Herk (beiden 38) runnen in Geldermalsen (Gld.) een vleeskalverbedrijf met 650 startkalveren. Een tweede stal voor het afmesten van 650 jong rosékalveren nadert zijn voltooiing. De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Van Herk hanteert all-in all-out met twee leeftijden, de starters staan tot 16 weken in de opfokstal, gevolgd door 16 weken in de afmeststal. <br /><em>Foto's: Herbert Wiggerman</em>

  Annemiek en Kees van Herk (beiden 38) runnen in Geldermalsen (Gld.) een vleeskalverbedrijf met 650 startkalveren. Een tweede stal voor het afmesten van 650 jong rosékalveren nadert zijn voltooiing. De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Van Herk hanteert all-in all-out met twee leeftijden, de starters staan tot 16 weken in de opfokstal, gevolgd door 16 weken in de afmeststal. 
  Foto's: Herbert Wiggerman

 • Er wordt nog hard gewerkt in en om de stal om half april de eerste lichting kalveren over te zetten.

  Er wordt nog hard gewerkt in en om de stal om half april de eerste lichting kalveren over te zetten.

 • De stal is uitgevoerd met 4 smalle voergangen. Vanwege lagere exploitatiekosten, continue vers voer, meerdere rantsoenen voor meerdere groepen kalveren en natuurlijk arbeid koos Van Herk voor de Lely Vector voerrobot. Meerdere keren voeren is ook beter voor de voeropname. De voerrobot leverde 4 punten op de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) op.

  De stal is uitgevoerd met 4 smalle voergangen. Vanwege lagere exploitatiekosten, continue vers voer, meerdere rantsoenen voor meerdere groepen kalveren en natuurlijk arbeid koos Van Herk voor de Lely Vector voerrobot. Meerdere keren voeren is ook beter voor de voeropname. De voerrobot leverde 4 punten op de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) op.

 • De voerkeuken komt achter de twee stallen te liggen. De Vector rijdt zelf na het laden bij de voeropslag via sensoren naar de stal en de voergangen. Door de voerrobot kan Van Herk zijn tijd beter verdelen:  "De eerste vier weken vreten starters nog geen ruwvoer. Maar zodra ze dat wel gaan doen, wordt ook de hoeveelheid ruwvoer in de afmeststal verhoogd. Extra druk dus, terwijl beide stallen een eigen rantsoen krijgen."

  De voerkeuken komt achter de twee stallen te liggen. De Vector rijdt zelf na het laden bij de voeropslag via sensoren naar de stal en de voergangen. Door de voerrobot kan Van Herk zijn tijd beter verdelen:  "De eerste vier weken vreten starters nog geen ruwvoer. Maar zodra ze dat wel gaan doen, wordt ook de hoeveelheid ruwvoer in de afmeststal verhoogd. Extra druk dus, terwijl beide stallen een eigen rantsoen krijgen."

 • Elk hok is 7 meter breed. Op elke 3,5 meter zit een drinkbak, dat komt neer op 3 bakken per hok. Zo hebben de kalveren altijd voldoende water te beschikking.

  Elk hok is 7 meter breed. Op elke 3,5 meter zit een drinkbak, dat komt neer op 3 bakken per hok. Zo hebben de kalveren altijd voldoende water te beschikking.

 • De centrale gang in het midden van de stal is voorzien van profiel om glijpartijen onder de kalveren te voorkomen. Tijdens het overzetten van de opfokstal naar de meststal en 16 weken later bij het afleveren moeten de kalveren probleemloos door de stal kunnen lopen.

  De centrale gang in het midden van de stal is voorzien van profiel om glijpartijen onder de kalveren te voorkomen. Tijdens het overzetten van de opfokstal naar de meststal en 16 weken later bij het afleveren moeten de kalveren probleemloos door de stal kunnen lopen.

 • Achter in de stal is een aparte ruimte waarlangs de stal wordt geventileerd. Buitenlucht wordt via deze bufferruimte via lammelendeuren over de voergang de stal in gezogen. Voor de lamellen komen rolluiken die door de klimaatcomputer worden bediend.

  Achter in de stal is een aparte ruimte waarlangs de stal wordt geventileerd. Buitenlucht wordt via deze bufferruimte via lammelendeuren over de voergang de stal in gezogen. Voor de lamellen komen rolluiken die door de klimaatcomputer worden bediend.

 • De ventilatoren zijn voorzien van smoorkleppen.

  De ventilatoren zijn voorzien van smoorkleppen.

 • 40 centimeter onder de roosters ligt een dichte vloer op afschot. De urine loopt hierdoor naar een opvangput aan de voorkant weg. De vaste mest wordt naar achteren afgeschoven. Het op deze manier scheiden van mest heeft voor Van Herk grote voordelen voor de mestafzet. "Ik moet fosfaat afvoeren, dan wil ik zoveel mogelijk kilo fosfaat in zo min mogelijk kuubs hebben. Dat kan het best met dit systeem."

  40 centimeter onder de roosters ligt een dichte vloer op afschot. De urine loopt hierdoor naar een opvangput aan de voorkant weg. De vaste mest wordt naar achteren afgeschoven. Het op deze manier scheiden van mest heeft voor Van Herk grote voordelen voor de mestafzet. "Ik moet fosfaat afvoeren, dan wil ik zoveel mogelijk kilo fosfaat in zo min mogelijk kuubs hebben. Dat kan het best met dit systeem."

 • Bijkomend voordeel van de dichte vloer met schuif is dat mest en urine direct worden gescheiden waardoor er veel minder ammoniakuitstoot is. De dikke mestfractie wordt vanuit de opslag nog een keer gescheiden om een zo dik mogelijk product af te zetten naar onder andere fruittelers in de omgeving. De dunne, stikstofrijke fractie gaat of op eigen grasland of naar akkerbouwers.

  Bijkomend voordeel van de dichte vloer met schuif is dat mest en urine direct worden gescheiden waardoor er veel minder ammoniakuitstoot is. De dikke mestfractie wordt vanuit de opslag nog een keer gescheiden om een zo dik mogelijk product af te zetten naar onder andere fruittelers in de omgeving. De dunne, stikstofrijke fractie gaat of op eigen grasland of naar akkerbouwers.

 • Het dak is geïsoleerd en niet voorzien van lichtplaten. Volgens Van Herk wordt de stal dan te warm door instraling van de zon. In de zijgevels zitten wel smalle lichtplaten. Verder wordt de stal verlicht met hoogfrequente TL-lampen.

  Het dak is geïsoleerd en niet voorzien van lichtplaten. Volgens Van Herk wordt de stal dan te warm door instraling van de zon. In de zijgevels zitten wel smalle lichtplaten. Verder wordt de stal verlicht met hoogfrequente TL-lampen.

 • De kalveren in de opfokstal gaan half april, na de open dag over. Het hokoppervlak is hier al 1,8 m2, met het oog op eventuele calamiteiten. Elke ronde staat de stal binnen 48 uur vol.

  De kalveren in de opfokstal gaan half april, na de open dag over. Het hokoppervlak is hier al 1,8 m2, met het oog op eventuele calamiteiten. Elke ronde staat de stal binnen 48 uur vol.

 • De stallen zijn met elkaar verbonden door een overkapping. Hier laden en lossen vrachtwagens de kalveren, en kunnen de kalveren eenvoudig van de opfok- naar de afmeststal worden gebracht.

  De stallen zijn met elkaar verbonden door een overkapping. Hier laden en lossen vrachtwagens de kalveren, en kunnen de kalveren eenvoudig van de opfok- naar de afmeststal worden gebracht.

 • Op de daken van de nieuwe stal komen nog zonnepanelen. Van Herk streeft ernaar zijn bedrijf energieneutraal te maken.</p>
<p><em>Familie Van Herk houdt <a title="Open dag" href="http://www.nijborgagri.nl/uploads/images/44116-ej-bos_uitnodigingproef.pdf">open dag op 15 april 2016</a> van 14.00 tot 20.00 uur.</em>

  Op de daken van de nieuwe stal komen nog zonnepanelen. Van Herk streeft ernaar zijn bedrijf energieneutraal te maken.

  Familie Van Herk houdt open dag op 15 april 2016 van 14.00 tot 20.00 uur.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Ben je hiervoor geen fosfaatrechten nodig?

 • vandenbrandcv1

  fosfaatrechten alleen voor melkvee en bijbehorend jongvee.
  rosekalveren zijn niet bestemd voor de melkveehouderij dus ..

Of registreer je om te kunnen reageren.