Rundveehouderij

Foto & video 32 reacties

Buitenkans voor select publiek

In het Drentse Emmen staat een 'kale' melkveelocatie met 180 hectare grond te koop. Alle vergunningen, behalve de NB-vergunning, zijn binnen.

Foto

 • In Emmen (Dr.) staat in een goed verkaveld gebied deze melkveelocatie met 180 hectare grond te koop. Het wordt verkocht door akkerbouwers die zelf voor een andere plek hebben gekozen omdat deze locatie beter geschikt is voor melkveehouders. Met zoveel grond is het prijskaartje wel fors: €14,4 miljoen. En die prijs gaat ook niet omlaag, aangezien de grondprijzen in deze streek licht stijgend zijn. Het is ook niet in delen te koop.Dat maakt het koperspubliek zeer select.

  In Emmen (Dr.) staat in een goed verkaveld gebied deze melkveelocatie met 180 hectare grond te koop. Het wordt verkocht door akkerbouwers die zelf voor een andere plek hebben gekozen omdat deze locatie beter geschikt is voor melkveehouders. Met zoveel grond is het prijskaartje wel fors: €14,4 miljoen. En die prijs gaat ook niet omlaag, aangezien de grondprijzen in deze streek licht stijgend zijn. Het is ook niet in delen te koop.Dat maakt het koperspubliek zeer select.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een kaart van de grond, ingekaderd in het rood. Het is nagenoeg één huiskavel van 180 hectare. Slechts een lap grond is net niet aangesloten. Tussen al dit land loopt een lokale toegangsweg (half asfalt, half zand) die voor een goede ontsluiting zorgt. Er zijn overigens geen Natura 2000-gebieden in de directe omgeving.

  Een kaart van de grond, ingekaderd in het rood. Het is nagenoeg één huiskavel van 180 hectare. Slechts een lap grond is net niet aangesloten. Tussen al dit land loopt een lokale toegangsweg (half asfalt, half zand) die voor een goede ontsluiting zorgt. Er zijn overigens geen Natura 2000-gebieden in de directe omgeving.

  Foto: huidige eigenaar
 • Dit is die toegangsweg die het land in vier nagenoeg even grote blokken verdeelt. De 180 hectare ligt hier goed verkaveld omheen. Het is wel lastig om extra grond bij te kopen. Ook in deze regio is veel grondhonger. Een uitbreiding naar iets meer dan 200 hectare grond is echter reëel. Kopers moeten dan rekenen met prijzen van €5 tot €6 per vierkante meter.

  Dit is die toegangsweg die het land in vier nagenoeg even grote blokken verdeelt. De 180 hectare ligt hier goed verkaveld omheen. Het is wel lastig om extra grond bij te kopen. Ook in deze regio is veel grondhonger. Een uitbreiding naar iets meer dan 200 hectare grond is echter reëel. Kopers moeten dan rekenen met prijzen van €5 tot €6 per vierkante meter.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Dit is het nog 'kale' bouwblok dat 2,25 hectare groot is. Bijna alle vergunningen om een bedrijf te starten zijn binnen. Die gaan uit van het houden van 300 melkkoeien en 210 stuks jongvee. Ook de verplichte flora en fauna- en archeologische onderzoeken zijn afgerond. De NB-vergunning ontbreekt echter nog.

  Dit is het nog 'kale' bouwblok dat 2,25 hectare groot is. Bijna alle vergunningen om een bedrijf te starten zijn binnen. Die gaan uit van het houden van 300 melkkoeien en 210 stuks jongvee. Ook de verplichte flora en fauna- en archeologische onderzoeken zijn afgerond. De NB-vergunning ontbreekt echter nog.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De grond is goede, vochthoudende Veenkoloniale dalgrond. Op enkele plekken is wat zand. Door het humuskarakter van de grond is er veel nalevering van mineralen. Dat maakt het geschikt als veehouderijgrond.

  De grond is goede, vochthoudende Veenkoloniale dalgrond. Op enkele plekken is wat zand. Door het humuskarakter van de grond is er veel nalevering van mineralen. Dat maakt het geschikt als veehouderijgrond.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Kopers moeten niet alleen voor de grond betalen. Ze moeten ook het bedrijf nog volledig uit de grond stampen. Bedrijfsgebouwen en een woonhuis zijn er niet. Dat kan een voor- én een nadeel zijn. Op dit moment staat er alleen een mestbassin. Maar dat bassin haalt de verkoper weg als de koop gesloten is.

  Kopers moeten niet alleen voor de grond betalen. Ze moeten ook het bedrijf nog volledig uit de grond stampen. Bedrijfsgebouwen en een woonhuis zijn er niet. Dat kan een voor- én een nadeel zijn. Op dit moment staat er alleen een mestbassin. Maar dat bassin haalt de verkoper weg als de koop gesloten is.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Deze bedrijfslocatie ligt aan een afvoer. Met een stuw is het mogelijk om de waterstand zelf te regelen.

  Deze bedrijfslocatie ligt aan een afvoer. Met een stuw is het mogelijk om de waterstand zelf te regelen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De locatie ligt slechts op twee kilometer afstand van het dorp Weerdinge en de afstand naar de Duitse grens is ook niet groot. In Weerdinge zijn de belangrijkste basisvoorzieningen. De stad Emmen is bovendien maar een paar kilometer verder weg.

  De locatie ligt slechts op twee kilometer afstand van het dorp Weerdinge en de afstand naar de Duitse grens is ook niet groot. In Weerdinge zijn de belangrijkste basisvoorzieningen. De stad Emmen is bovendien maar een paar kilometer verder weg.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een voordeel voor jonge gezinnen. In Weerdinge is ook een basisschool.

Voor meer informatie: makelaardij AgriPlaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.).

  Een voordeel voor jonge gezinnen. In Weerdinge is ook een basisschool. Voor meer informatie: makelaardij AgriPlaza Drenthe, Tynaarlo (Dr.).

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • landboer

  Onvoorstelbaar wat een vraagprijs! Voor 10 jaar terug kostte grond daar nog rond de 15000 euro en nu 80000? Of zit er nog olie?

 • ohzo

  En dan klagen over de prijzen van graan en melk. Deze prijzen niet te laag, kostprijs voor grond etc zijn veel te hoog voor landbouw productie.

 • Ewullink

  Voordeel voor jonge gezinnen, de school dichtbij. Ben alleen bang dat er niet zoveel jonge boeren met een dergelijke portefeuille meer zijn

 • Weerkundige

  aard gas (bubbel) en staat op ontplofen

 • boerke brabant

  14 miljoen voor de grond, nog een stal bouwen voor 300 koeien a 5000 per plaats, jongvee, schuur , woonhuis .... is de staatsloterij dit jaar bij een boer gevallen ??

 • wmeulemanjr1

  Hobby mag geld kosten?

 • jhp

  Het staat niet voor niks al lang te koop.

 • jhp

  Het staat niet voor niks al lang te koop.

 • ohzo

  Diegen die dat rond rekenen kan, mag mij dit voorleggen. Ik wil graag leren..
  300 koeien, 3 mln l melk, 1,5 mln omzet ( grofweg): helft zijn kosten( grofweg)= 750.000.
  14 mln + gebouwen en aanloop verliezen= 17 mln.
  Dat is een rendement van ong 4%.
  Na inflatie, voor de grap werken.

 • H.Grotenhuis1

  Vragen staat natuurlijk vrij. In de naaste omgeving is grond te koop voor 5 euro per m2, het betreft ook nog eens volledig maagdelijk bouwperceel.
  Er is vast wel een makelaar/adviseur die een sluitende becijfering kan maken op basis van een eigen inbreng van 30% en bij de huidige lage rente. De kans op een spoedige vervolgopdracht is dan ook aanwezig.

 • simpel boerke

  14 mln grond + 3 mln gebouwen= 17 mln te investeren. Financiering 1,75/liter ( meer kan natuurlijk, maar je wilt niet de rest van je leven krom liggen voor de bank) = 5,25 mln. Eigen inbreng is dan 17-5,25= 12,25 mln eigen vermogen.

  Ik zou maar goed nadenken als ik zoveel geld op de bank had staan of je dit echt wilt. De verkopers zullen in ieder geval in hun vuistje lachen.

 • simpel boerke

  14 mln grond + 3 mln gebouwen= 17 mln te investeren. Financiering 1,75/liter ( meer kan natuurlijk, maar je wilt niet de rest van je leven krom liggen voor de bank) = 5,25 mln. Eigen inbreng is dan 17-5,25= 12,25 mln eigen vermogen.

  Ik zou maar goed nadenken als ik zoveel geld op de bank had staan of je dit echt wilt. De verkopers zullen in ieder geval in hun vuistje lachen.

 • haam

  kwestie van anders om denken deze verkopers hebben blijkbaar veeeel te duur zelf wat gekocht , en nu is het op de blaren zitten voor deze gasten .

 • koestal

  En er is helemaal geen quotum meer nodig ,maar die zit op de ene of andere manier wel in de prijs !

 • gjcamps

  Wel zielig dat de verkoper bij zo'n bedrag toch nog de aanwezige mestsilo meeneemt.

 • Weerkundige

  nog niet af geschreven

 • boerke brabant

  mogelijk wordt het verkocht aan een 'hobby' boer uit de quote top 500, die een gedeelte van zjin elders vergaarde fortuin hier aan wil uitgeven. Als soort van hobby project. Voor een 'gewone'boer is dit onbetaalbaar.

 • NwZwervel

  Iemand met geld kan in het Weekblad De Boerderij beter 1 pagina terug bladeren: Interfarms biedt voor veel minder geld vergelijkbare uitdagingen.
  Die akkerbouwers blijven daar nog wel een tijdje doorboeren ......

 • John*

  Als dit project niet haalbaar is zegt dat toch genoeg over de rentabiliteit van de melkveehouderij... bedrijven die van tijd tot tijd een stukje grond aankopen smeren die hoge prijs uit over het bestaande areaal waardoor het uit kan..

 • b 100

  kunnen we gewoon niet de conclusie trekken dat ze het niet kwijt willen.
  het na deel is van 80000 de ha ze sleuren de ha prijs omhoog
  wat als straks bij jou land te koop komt sta je dan ook sterk in je schoenen

 • koeboertje

  Zonder NB wet verguning is het niets waard.

 • cocoma

  Goed gezien koeboertje. dat dacht ik ook meteen toe ik het las.

 • A1967

  Ha ha, goede vochthoudende veenkolononiale dalgrond, betekendt eigenlijk, zeiknatte onberijdbare blubber dus gras inzaaien en verder vanaf blijven

 • zijls008

  'En die prijs gaat ook niet omlaag, aangezien de grondprijzen in deze streek licht stijgend zijn' Is dit een zin van de journalist of een citaat van de verkoper(s)? Als die van de journalist is, lees ik graag zijn onderbouwing. Of helpt d journalist de verkopers een handje? Dan mag Boerderij zich bezinnen op haar onafhankelijkheid.

 • alco1

  Voor zo'n artikel wordt flink betaald, dus mag er ook handelstaal gebruikt worden.

 • hendruk

  Snap het niet. Boerderij schreef afgelopen vrijdag nog dat de grondprijzen licht gedaald waren. En rond Emmen is 6 euro de meter al dik betaald denk ik. Je mag vragen wat je wil natuurlijk maar 80.000 de bunder vragen voor 'land wat minder geschikt is voor akkerbouw', wil je niet serieus verkopen maar hoop je op die ene gek met een dikke knip.

 • hendruk

  Hm 1 aangesloten huiskavel lees ik. Ik tel 5 losse kavels. Is misschien mierenneukerij maar dat mag bij zulke vraagprijs. Dat er geen Nb vergunning op zit is natuurlijk niet slim van de verkopers. Beetje pech mag er straks geen beest gehouden worden.

 • ondernemers

  'Buitenkans voor select publiek' Dat 2e klopt inderdaad, buitenkans is het niet. Waarde is max 10 mln met NB vergunning, zonder is het als melkveelocatie onverkoopbaar.

 • masmas

  Veel te veel geld voor slechte grond. Gras zaaien dus. Denk je nu echt dat ze perfecte akkerbouwgrond zouden verkopen?

 • pieter p

  Buitenkans voor select publiek. De titel zegt al genoeg, er zijn weinig die er in trappen

 • Jan van het Zand

  Is wat voor Willem Alexander?

 • huisvader

  Beter even doorrijden naar Duitsland scheelt de helft

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.