Rundveehouderij

Foto & video

Op herhaling met dochter 'oude' kampioene

Jaap van Beukelen won met Daphne's Gravin het algemeen kampioenschap vrouwelijk bij Verbeterd Roodbont. Bij de stieren ging de winst naar Teunis van Laar met Martin van de Zandkamp.

Foto

 • Het Verbeterd Roodbont-stamboek kende een prima opkomst met 59 dieren in de ring. Algemeen kampioen vrouwelijk werd deze Daphne's Gravin (v: Graaf) van Jaap van Beukelen in Pesse (Dr.). Voor de fokker een bijzondere winst. "Dit is een dochter van de koe waarmee ik twee jaar geleden algemeen kampioen werd. En ook dit dier heeft weer een brede bekkenmaat en toch dat behoud van rastype. Het is echt de kroon op het werk. Er valt nu veel spanning van me af."

  Het Verbeterd Roodbont-stamboek kende een prima opkomst met 59 dieren in de ring. Algemeen kampioen vrouwelijk werd deze Daphne's Gravin (v: Graaf) van Jaap van Beukelen in Pesse (Dr.). Voor de fokker een bijzondere winst. "Dit is een dochter van de koe waarmee ik twee jaar geleden algemeen kampioen werd. En ook dit dier heeft weer een brede bekkenmaat en toch dat behoud van rastype. Het is echt de kroon op het werk. Er valt nu veel spanning van me af."

  Foto: Henk Riswick
 • Van Beukelen krijgt de felicitaties en de kampioensbeker van Annie Schreijer-Pierik.

  Van Beukelen krijgt de felicitaties en de kampioensbeker van Annie Schreijer-Pierik.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij de stieren werd Martin van de Zandkamp algemeen kampioen. Eigenaar Teunis van Laar kreeg veel complimenten voor de bespiering en ontwikkeling.

  Bij de stieren werd Martin van de Zandkamp algemeen kampioen. Eigenaar Teunis van Laar kreeg veel complimenten voor de bespiering en ontwikkeling.

  Foto: Henk Riswick
 • Stamboekvoorzitter Johan van der Ven (linksachter met pen) stelde dat de kwaliteit van het vleesvee dit jaar hoog was. Hij wees ook op het nieuwe fokdoel dat meer gericht is op natuurlijke geboortes. "Daar keuren we ook echt op. We letten scherp op lengte in het karkas en hoogtemaat. Natuurlijk willen we niet ineens toegeven op bespiering, maar het dier moet wel beter in balans zijn."

  Stamboekvoorzitter Johan van der Ven (linksachter met pen) stelde dat de kwaliteit van het vleesvee dit jaar hoog was. Hij wees ook op het nieuwe fokdoel dat meer gericht is op natuurlijke geboortes. "Daar keuren we ook echt op. We letten scherp op lengte in het karkas en hoogtemaat. Natuurlijk willen we niet ineens toegeven op bespiering, maar het dier moet wel beter in balans zijn."

  Foto: Henk Riswick
 • De jongste Verbeterd Roodbonten worden gekeurd door de juryleden. "We zien veel luxe dieren met voldoende rasuitstraling", zegt jurylid Klaas Tigchelaar, die zegt wel kritischer op het beengebruik te letten. Een thema dat ook relatief vaak in de beoordeling van de verschillende dieren terugkomt.

  De jongste Verbeterd Roodbonten worden gekeurd door de juryleden. "We zien veel luxe dieren met voldoende rasuitstraling", zegt jurylid Klaas Tigchelaar, die zegt wel kritischer op het beengebruik te letten. Een thema dat ook relatief vaak in de beoordeling van de verschillende dieren terugkomt.

  Foto: Henk Riswick
 • De latere reservekampioene (links) en kampioene vrouwelijk 2 jaar en ouder. Links staat Van Volenbeek Lativa 31 (v: Noek van Vredenburg) van Bert van Abeelen in Dorst (N-Br.). Rechts staat de latere algemeen kampioene van Jaap van Beukelen.

  De latere reservekampioene (links) en kampioene vrouwelijk 2 jaar en ouder. Links staat Van Volenbeek Lativa 31 (v: Noek van Vredenburg) van Bert van Abeelen in Dorst (N-Br.). Rechts staat de latere algemeen kampioene van Jaap van Beukelen.

  Foto: Henk Riswick
 • Links staat een andere kampioene uit de stal van van Beukelen. Dit is Daphne's Tineke (v: Tinus). Winnares in de categorie vrouwelijk 1 tot 2 jaar. Door de jury geprezen om haar fraaie beengebruik en beste bespiering. Reservekampioene in deze klasse was Knedo Xynthia (v: Kick) van Marnix Knetemann in Wijdewormer (N-H). Een dier met wat minder bespiering, maar wel een prima ontwikkeling. Rechts staat de winnaar in de categorie vrouwelijk tot 4 maanden: Liselotte (v: Remco) van Johan van der Ven in Wijk en Aalburg (N-Br.).

  Links staat een andere kampioene uit de stal van van Beukelen. Dit is Daphne's Tineke (v: Tinus). Winnares in de categorie vrouwelijk 1 tot 2 jaar. Door de jury geprezen om haar fraaie beengebruik en beste bespiering. Reservekampioene in deze klasse was Knedo Xynthia (v: Kick) van Marnix Knetemann in Wijdewormer (N-H). Een dier met wat minder bespiering, maar wel een prima ontwikkeling. Rechts staat de winnaar in de categorie vrouwelijk tot 4 maanden: Liselotte (v: Remco) van Johan van der Ven in Wijk en Aalburg (N-Br.).

  Foto: Henk Riswick
 • Rechts poseert Theo Veerman uit Zuidoostbeemster (N-H) met zijn kampioenskoe (tot 1 jaar) Melanie van Halfweg (v: Rambo V Vredenburg). De jury vond haar het meest complete dier; fraaie ontwikkeling en goed beengebruik. Reservekampioene werd Alike 14 (v: Wolter van de Valkenweide) van Jan Wittingen in Oosterwolde (Gld.)

  Rechts poseert Theo Veerman uit Zuidoostbeemster (N-H) met zijn kampioenskoe (tot 1 jaar) Melanie van Halfweg (v: Rambo V Vredenburg). De jury vond haar het meest complete dier; fraaie ontwikkeling en goed beengebruik. Reservekampioene werd Alike 14 (v: Wolter van de Valkenweide) van Jan Wittingen in Oosterwolde (Gld.)

  Foto: Henk Riswick
 • Veerman kreeg voor Melanie van Halfweg nog een prijs. Die van miss toekomst.

  Veerman kreeg voor Melanie van Halfweg nog een prijs. Die van miss toekomst.

  Foto: Henk Riswick
 • En ook met zijn stier viel hij twee keer in de prijzen. Theodorus van Halfweg (v: Rambo V Vredenburg) werd bij de jonge stieren kampioen en mr future. Het juryrapport: een goede ontwikkeling en prima beenwerk. Reservekampioen was Gerrit van de Jacobushoeve (v: Gertinus van Volenbeek) van Bert van Abeelen.

  En ook met zijn stier viel hij twee keer in de prijzen. Theodorus van Halfweg (v: Rambo V Vredenburg) werd bij de jonge stieren kampioen en mr future. Het juryrapport: een goede ontwikkeling en prima beenwerk. Reservekampioen was Gerrit van de Jacobushoeve (v: Gertinus van Volenbeek) van Bert van Abeelen.

  Foto: Henk Riswick
 • Wilgo van de Mheen ging er met de winst vandoor bij de bedrijfsgroepen. Zes bedrijven deden hieraan mee.

  Wilgo van de Mheen ging er met de winst vandoor bij de bedrijfsgroepen. Zes bedrijven deden hieraan mee.

  Foto: Henk Riswick
 • De keuring blijft ook altijd een familieaangelegenheid. 'Kleine' aanhang is nooit ver weg...

  De keuring blijft ook altijd een familieaangelegenheid. 'Kleine' aanhang is nooit ver weg...

  Foto: Henk Riswick
 • De winnaars van de rubriek afstammelingen van de stier. Jacqueline's Topjob Az.

  De winnaars van de rubriek afstammelingen van de stier. Jacqueline's Topjob Az.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.