Rundveehouderij

Foto & video 5848 x bekeken 6 reactieslaatste update:9 jan 2015

Trappisten beginnen eigen (bier)kaasmakerij

La Trappe-kaas bij een La Trappe-biertje. Vanaf morgen is het mogelijk. Dan neemt trappistenklooster Koningshoeven een kaasmakerij in gebruik.

Foto

 • Het bekende Nederlandse trappistenbier La Trappe wordt in abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (N-Br.) sinds jaar en dag gebrouwen. Door monniken en binnen de kloostermuren. Maar in het kader van de leefregel ora et labora (bid en werk) wordt meer verbreding gezocht. Zodat ook nieuwe, jonge broeders zinvol kunnen werken. Onder meer in een broodbanketbakkerij en in een imkerij. Maar sinds vrijdag 9 januari ook in een eigen kaasmakerij. Eveneens binnen de eigen muren. Hier wordt ambachtelijke kaas van veelal biologische melk gemaakt. En jawel, speciale bierkazen van bijzondere excellent koeienmelk zijn er ook.

  Het bekende Nederlandse trappistenbier La Trappe wordt in abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (N-Br.) sinds jaar en dag gebrouwen. Door monniken en binnen de kloostermuren. Maar in het kader van de leefregel ora et labora (bid en werk) wordt meer verbreding gezocht. Zodat ook nieuwe, jonge broeders zinvol kunnen werken. Onder meer in een broodbanketbakkerij en in een imkerij. Maar sinds vrijdag 9 januari ook in een eigen kaasmakerij. Eveneens binnen de eigen muren. Hier wordt ambachtelijke kaas van veelal biologische melk gemaakt. En jawel, speciale bierkazen van bijzondere excellent koeienmelk zijn er ook.

  Foto: Bert Jansen
 • Vier trappisten beginnen straks één keer in de week met kaasmaken. Al blijft het monastieke leven natuurlijk de hoofdmoot. Dit zijn broeder Mozes, broeder Job en broeder Isaac (midden). Die laatste is ook directeur van de brouwerij. Broeder Albert was tijdens de Boerderij-reportage niet aanwezig. De kaas krijgt net zoals het bier de naam La Trappe. Het is de eerste trappistenkaas in Nederland.

  Vier trappisten beginnen straks één keer in de week met kaasmaken. Al blijft het monastieke leven natuurlijk de hoofdmoot. Dit zijn broeder Mozes, broeder Job en broeder Isaac (midden). Die laatste is ook directeur van de brouwerij. Broeder Albert was tijdens de Boerderij-reportage niet aanwezig. De kaas krijgt net zoals het bier de naam La Trappe. Het is de eerste trappistenkaas in Nederland.

  Foto: Bert Jansen
 • De kaasmakerij telt drie ruimtes. In deze ruimte wordt de kaas gemaakt. De melk komt van drie bedrijven. Anton van de Bruggen, een buurman van de abdij, levert biologische geitenmelk en die komt via Organic Goatmilk Cooperatie bij de abdij terecht. De familie Klaasen uit De Knegsel zal via Eko Holland bio-melk leveren. De gangbare, maar bijzondere excellent koeienmelk komt van kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon. Daar wordt het kalf bij de koe gehouden, in een familiekudde. Broeder Isaac en zijn collega-kaasmakers zijn op De Ruurhoeve ook geschoold in het kaasmaken.

  De kaasmakerij telt drie ruimtes. In deze ruimte wordt de kaas gemaakt. De melk komt van drie bedrijven. Anton van de Bruggen, een buurman van de abdij, levert biologische geitenmelk en die komt via Organic Goatmilk Cooperatie bij de abdij terecht. De familie Klaasen uit De Knegsel zal via Eko Holland bio-melk leveren. De gangbare, maar bijzondere excellent koeienmelk komt van kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon. Daar wordt het kalf bij de koe gehouden, in een familiekudde. Broeder Isaac en zijn collega-kaasmakers zijn op De Ruurhoeve ook geschoold in het kaasmaken.

  Foto: Bert Jansen
 • Broeder Job controleert de temperatuur van de geitenmelk. Hier wordt de melk gepasteuriseerd. De melk wordt verhit tot 72 graden.

  Broeder Job controleert de temperatuur van de geitenmelk. Hier wordt de melk gepasteuriseerd. De melk wordt verhit tot 72 graden.

  Foto: Bert Jansen
 • Vervolgens gaat de melk naar de wrongelbereider. Broeder Mozes controleert of alles goed gaat.

  Vervolgens gaat de melk naar de wrongelbereider. Broeder Mozes controleert of alles goed gaat.

  Foto: Bert Jansen
 • Ten slotte gaat de wrongel de draineerbak in. Hier wordt de kaas voorgeperst en gesneden. De wei belandt aan de zijkanten. Dit restproduct gaat naar de varkens. En als er Quadrupel-bierkazen gemaakt worden, hebben die varkens het zo slecht nog niet...

  Ten slotte gaat de wrongel de draineerbak in. Hier wordt de kaas voorgeperst en gesneden. De wei belandt aan de zijkanten. Dit restproduct gaat naar de varkens. En als er Quadrupel-bierkazen gemaakt worden, hebben die varkens het zo slecht nog niet...

  Foto: Bert Jansen
 • De tweede en kleinste ruimte is gereserveerd voor het pekelbad. Hier worden de kazen in zout water gedompeld. De monniken hebben in dit geval gekozen voor Keltisch zeezout. Dat werkt ook bloeddrukverlagend. De grootste kazen (wielen) van 12 kilo blijven hier maximaal drie dagen in liggen.

  De tweede en kleinste ruimte is gereserveerd voor het pekelbad. Hier worden de kazen in zout water gedompeld. De monniken hebben in dit geval gekozen voor Keltisch zeezout. Dat werkt ook bloeddrukverlagend. De grootste kazen (wielen) van 12 kilo blijven hier maximaal drie dagen in liggen.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht in de derde ruimte: de kaasopslag. Duidelijk zichtbaar is het verschil tussen de biologische kazen gemaakt van geitenmelk (wit) en koeienmelk (geel).

  Een overzicht in de derde ruimte: de kaasopslag. Duidelijk zichtbaar is het verschil tussen de biologische kazen gemaakt van geitenmelk (wit) en koeienmelk (geel).

  Foto: Bert Jansen
 • Broeder Isaac toont één van de grotere kazen. Er zijn onder meer kazen met fenegriek en zontomaatjes. En er zijn natuurlijk ook kazen met het eigen La Trappe-bier erin. Later volgen er nog meer soorten kazen.

  Broeder Isaac toont één van de grotere kazen. Er zijn onder meer kazen met fenegriek en zontomaatjes. En er zijn natuurlijk ook kazen met het eigen La Trappe-bier erin. Later volgen er nog meer soorten kazen.

  Foto: Bert Jansen
 • De monniken beginnen straks één dag in de week met het maken van 220 kilo kaas van 2.100 liter koeien- en geitenmelk. Die kaas wordt in vier maten verkocht. Variërend van een pond tot een wiel (12 kilo).

  De monniken beginnen straks één dag in de week met het maken van 220 kilo kaas van 2.100 liter koeien- en geitenmelk. Die kaas wordt in vier maten verkocht. Variërend van een pond tot een wiel (12 kilo).

  Foto: Bert Jansen
 • Dit zijn de kleinste La Trappe-kazen, gemaakt van de de excellent gangbare koeienmelk van De Ruurhoeve.

  Dit zijn de kleinste La Trappe-kazen, gemaakt van de de excellent gangbare koeienmelk van De Ruurhoeve.

  Foto: Bert Jansen
 • Geen straf voor de liefhebber: bierkaas. Broeder Isaac stelt dat de combinatie bier en kaas sowieso steeds populairder wordt. Het verdringt zo langzamerhand het vertrouwde wijn en kaas.Bovendien mag La Trappe-bier zich in veel belangstelling verheugen. Broeder Isaac verwacht dat dit met de gelijknamige kaas niet anders zal zijn. Met dit bierkaasje begon het vijftien jaar geleden overigens ook. De receptuur is ontwikkeld door Lies-Ansems-Bruurs van De Ruurhoeve.

  Geen straf voor de liefhebber: bierkaas. Broeder Isaac stelt dat de combinatie bier en kaas sowieso steeds populairder wordt. Het verdringt zo langzamerhand het vertrouwde wijn en kaas.Bovendien mag La Trappe-bier zich in veel belangstelling verheugen. Broeder Isaac verwacht dat dit met de gelijknamige kaas niet anders zal zijn. Met dit bierkaasje begon het vijftien jaar geleden overigens ook. De receptuur is ontwikkeld door Lies-Ansems-Bruurs van De Ruurhoeve.

  Foto: Bert Jansen
 • Behalve dat de melk van goede herkomst moet zijn, stelden de monniken zelf ook voorwaarden. Ten eerste moet de kaas binnen de kloostermuren door eigen monniken gemaakt worden (anders mag het geen trappistenkaas heten). En ten tweede moet een deel van de opbrengst van de kazen naar goede doelen gaan. Een voorbeeld daarvan is een klooster in Oeganda. Maar er gaat ook geld naar katholieke en islamitische scholen in dat land. Tot slot zijn de monniken op zoek naar een goede balans tussen mens, dier, milieu én economie. Want er moet ook geld in het laatje komen om gemeenschap en gebouwen te onderhouden.

  Behalve dat de melk van goede herkomst moet zijn, stelden de monniken zelf ook voorwaarden. Ten eerste moet de kaas binnen de kloostermuren door eigen monniken gemaakt worden (anders mag het geen trappistenkaas heten). En ten tweede moet een deel van de opbrengst van de kazen naar goede doelen gaan. Een voorbeeld daarvan is een klooster in Oeganda. Maar er gaat ook geld naar katholieke en islamitische scholen in dat land. Tot slot zijn de monniken op zoek naar een goede balans tussen mens, dier, milieu én economie. Want er moet ook geld in het laatje komen om gemeenschap en gebouwen te onderhouden.

  Foto: Bert Jansen
 • Elke kaas is traceerbaar en voorzien van een eigen merk met uniek nummer en opschrift. De broeders verwachten bovendien dat ze in mei het zwaar beschermde en vermaarde 'Authentic Trappist Product'-logo op hun kazen mogen plakken. La Trappe-bier heeft dat logo al.

  Elke kaas is traceerbaar en voorzien van een eigen merk met uniek nummer en opschrift. De broeders verwachten bovendien dat ze in mei het zwaar beschermde en vermaarde 'Authentic Trappist Product'-logo op hun kazen mogen plakken. La Trappe-bier heeft dat logo al.

  Foto: Bert Jansen
 • De kazen liggen te rijpen. Hier liggen ook nog een paar ongecoate kazen.

  De kazen liggen te rijpen. Hier liggen ook nog een paar ongecoate kazen.

  Foto: Bert Jansen
 • De boerderij is niet heel ver weg. Ook de trappisten lopen op klompen.

  De boerderij is niet heel ver weg. Ook de trappisten lopen op klompen.

  Foto: Bert Jansen
 • De kazen worden in eerste instantie in de eigen abdijwinkel en in het eigen proeflokaal verkocht. Maar de kaas komt straks ook in kaasspeciaalzaken en in delicatessenwinkels te liggen. Daarnaast is het de bedoeling dat de La Trappe-kaas straks ook in het schap van honderd Landwinkels ligt. Die winkels richten zich immers op streekproducten als deze.

  De kazen worden in eerste instantie in de eigen abdijwinkel en in het eigen proeflokaal verkocht. Maar de kaas komt straks ook in kaasspeciaalzaken en in delicatessenwinkels te liggen. Daarnaast is het de bedoeling dat de La Trappe-kaas straks ook in het schap van honderd Landwinkels ligt. Die winkels richten zich immers op streekproducten als deze.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • dayo

  succes mannen!

 • koestal

  goede combinatie,, bier en kaas '

 • Isidorushoeve

  We gaan de kaas zeker een keer proeven met een La Trappe-biertje.
  Succes met jullie nieuwe uitdaging.

 • trijnie

  Een plusje: Gezegende, zalige kaas.....
  Mooi dat er nog een beetje over is van het kloosterleven.
  Als ik de kaas ergens tegenkom, gaat er beslist wat mee naar huis.

 • wg

  Hoe zit dat met de kleding dan onder het werk niet echt Arbo proof volgens mij

 • daantje

  nu nog via internet verkopen
  dan zijn de kazen niet aante slepen
  en als je toch aan goede doelen denkt doe dat ook in eigen land succes verzekerd

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.