Rundveehouderij

Foto & video 41 reacties

Huiskavel van 78 hectare als troefkaart

In het Friese Dronrijp staat een melkveebedrijf te koop. Nagenoeg alle grond ligt aan huis. De ligboxenstal en melkstal vragen om een investering.

Foto

 • Dit melkveebedrijf staat 5 maanden te koop. Tot die tijd werd er nog jongvee gehouden. De vraagprijs is ongewijzigd: €5,2 miljoen (81 hectare grond en gebouwen). Opvallend: 78 hectare daarvan is huiskavel. Het bedrijf ligt op 2,5 kilometer afstand van het dorp Dronrijp waar alle basisvoorzieningen zijn. Snelweg A31 en Leeuwarden zijn ook niet ver weg. Het bedrijf zelf is vrij gelegen, aan het eind van een doodlopende weg.

  Dit melkveebedrijf staat 5 maanden te koop. Tot die tijd werd er nog jongvee gehouden. De vraagprijs is ongewijzigd: €5,2 miljoen (81 hectare grond en gebouwen). Opvallend: 78 hectare daarvan is huiskavel. Het bedrijf ligt op 2,5 kilometer afstand van het dorp Dronrijp waar alle basisvoorzieningen zijn. Snelweg A31 en Leeuwarden zijn ook niet ver weg. Het bedrijf zelf is vrij gelegen, aan het eind van een doodlopende weg.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het bouwblok meet 1,25 hectare en is nog niet volledig benut. Deze ligboxenstal biedt ruimte aan 140 melkkoeien en stamt uit 1982. De stal oogt echter nieuwer en dat klopt. Dit jaar is er een nieuwe achtergevel ingezet van spouwmuren en damwand topgevels. Ook is het hele dak van de stal voorzien van asbestvrije golfplaten.

  Het bouwblok meet 1,25 hectare en is nog niet volledig benut. Deze ligboxenstal biedt ruimte aan 140 melkkoeien en stamt uit 1982. De stal oogt echter nieuwer en dat klopt. Dit jaar is er een nieuwe achtergevel ingezet van spouwmuren en damwand topgevels. Ook is het hele dak van de stal voorzien van asbestvrije golfplaten.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Binnen is het een ander verhaal. De stal is verouderd. Kopers moeten investeren in een nieuwe inrichting. De voerhekken en boxen moeten vervangen worden.

  Binnen is het een ander verhaal. De stal is verouderd. Kopers moeten investeren in een nieuwe inrichting. De voerhekken en boxen moeten vervangen worden.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Hier is dat te zien. De ligboxen zijn verroest.

  Hier is dat te zien. De ligboxen zijn verroest.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De 2x8-melkstal in het bijgebouw is gedateerd. Die moet gerenoveerd of vervangen worden.

  De 2x8-melkstal in het bijgebouw is gedateerd. Die moet gerenoveerd of vervangen worden.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De jongveestal is later gebouwd. Deze open frontstal stamt uit 1995 en is tot begin dit jaar nog in gebruik gebleven.

  De jongveestal is later gebouwd. Deze open frontstal stamt uit 1995 en is tot begin dit jaar nog in gebruik gebleven.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De werktuigenloods werd vrij recent nog gebouwd, in 2009.

  De werktuigenloods werd vrij recent nog gebouwd, in 2009.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het woonhuis is fraai en stamt oorspronkelijk uit 1860. De woning is de kop van een typisch Friese kop-hals-rompboerderij. Het gebouw kent nog authentieke onderdelen en is ruim. Er zijn onder meer vier slaapkamers waarvan één op de begane grond. Het dak is geïsoleerd, maar er is geen centrale verwarming. Ook is de woning van binnen gedateerd.

  Het woonhuis is fraai en stamt oorspronkelijk uit 1860. De woning is de kop van een typisch Friese kop-hals-rompboerderij. Het gebouw kent nog authentieke onderdelen en is ruim. Er zijn onder meer vier slaapkamers waarvan één op de begane grond. Het dak is geïsoleerd, maar er is geen centrale verwarming. Ook is de woning van binnen gedateerd.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een plaatje van de fraaie 'romp'. De dakpannen zijn hier vrij recent nog vervangen.

  Een plaatje van de fraaie 'romp'. De dakpannen zijn hier vrij recent nog vervangen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het huiskavel: 78 hectare groot. Dit is zware kleigrond, 50/60 procent afslibbaar. 3 kilometer verderop ligt nog 2,4 hectare. In de winter wordt die grond als ijsbaan gebruikt. Op het huiskavel staan wel vijf hoogspanningsmasten. Daarvoor krijgt de eigenaar jaarlijks een vergoeding. Punt van aandacht: uit een ruilverkaveling zijn ruilverkavelingslasten te verwachten. In overleg met de koper kan het onderdeel overbedeling eventueel afgekocht worden.

  Het huiskavel: 78 hectare groot. Dit is zware kleigrond, 50/60 procent afslibbaar. 3 kilometer verderop ligt nog 2,4 hectare. In de winter wordt die grond als ijsbaan gebruikt. Op het huiskavel staan wel vijf hoogspanningsmasten. Daarvoor krijgt de eigenaar jaarlijks een vergoeding. Punt van aandacht: uit een ruilverkaveling zijn ruilverkavelingslasten te verwachten. In overleg met de koper kan het onderdeel overbedeling eventueel afgekocht worden.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het melkveebedrijf ligt aan het eind van een weg, achter het spoor. Maar alle 78 hectares liggen aan de goede kant van dit spoor.

  Het melkveebedrijf ligt aan het eind van een weg, achter het spoor. Maar alle 78 hectares liggen aan de goede kant van dit spoor.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Overzicht vanaf de spoorwegovergang. Op de achtergrond is Leeuwarden al te zien. Met de auto een kwartier rijden. Het huiskavel ligt rechts van het spoor.

Voor meer informatie: Agrivesta Turkstra Makelaardij en onteigening.

  Overzicht vanaf de spoorwegovergang. Op de achtergrond is Leeuwarden al te zien. Met de auto een kwartier rijden. Het huiskavel ligt rechts van het spoor. Voor meer informatie: Agrivesta Turkstra Makelaardij en onteigening.

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • Mels

  Vraagprijs gedeeld door de hectares,kosten renovatie daarbij en dan moet er nog een veestapel in. Wanneer ben je dan als koper aan jezelf toe?? Wat ik ermee wil zeggen is dat dit soort bedragen alleen is weggelegd voor mensen die ergens weggekocht zijn. Met een kosten/baten berekening komt er nooit een plus uit.

 • koestal

  welke bank wil dit financieren ?

 • el

  Jammer dat die hoogspanning bijna in de stal staat!

 • cocoma

  Hoogspanningsmasten en Spoorweg vind ik minder.
  Vraagprijs gedeelt door de ha valt mij mee voor een kavel aan eengesloten, heb je de rest (gebouwen/huis) voor niets.

  Mels weet u waar ergens boerderijen te koop zijn waar er na een kosten/baten berekening een plus uitkomt? Dus welke je met (volledig)vreemd vermogen rendabel kunt rekenen?

  Als ik 5.2 milj. had liggen dan ging ik toch eens kijken.

 • maatje 1904

  Als ik de 5.2 milj had liggen stopte ik met boeren en ging ik het wat makkelijker doen dan een berg werk op mijn nek halen!

 • John*

  je hoeft niet meer te bieden dan dat je met volledig vreemd vermogen recht kan rekenen. Als dat lukt heb je ook rendement op je eigen vermogen en dat maakt het boeren een stuk prettiger!

 • cocoma

  Maatje 1904 alle grond rond de deur scheelt veel werk.

  John* er word nog niet zoveel verkocht voor prijzen die je met volledig vreemd vermogen recht kunt rekenen.

 • John*

  @cocoma, dat zal toch de toekomst worden. als je hier 2.000.000 eigen vermogen in moet brengen ga je toch ook niet akkoord met 0,000 of zelfs een negatief rendement?

 • Mels

  Kijk,mijn vraag zette enkelen toch aan het denken. Ik bedoelde dus wat John opmerkt. In de nabije toekomst zul je toch op die manier een melkveebedrijf moeten uitrekenen en daarbij een lagere melkprijs dan nu moeten hanteren daar de huidige rekenmethodes geen garantie voor de toekomst bleken te zijn. Veel/diverse uitbreidingsplannen zijn wel op die manier uitgerekend. 65000euro/ha valt mij nog mee lees ik en dan de gebouwen waar een renovatie die bijna gelijk staat aan nieuwbouw nog gratis bij komen??? Ik vind 65000 euro een bedrag waar je nooit meer iets van terug ziet. Of zie ik iets over het hoofd? Return on investment. that's what it's all about.

 • farmer4life1

  Land word gemiddeld elk jaar 3% duurder.

 • Kobonde

  In de Dk koop je betere bedrijven voor een 1/3
  van de vraagprijs.

 • farmerbn

  Ik vind het een erg mooi bedrijf met toekomstmogelijkheden. Kleinere bedrijven zijn goedkoper maar geven geen inkomen. Als je thuis een bedrijf hebt met een slechte verkaveling en veel potentiele land-kopers en een echt oude melkveestal is dit een mooi project.

 • geen boer

  het is ook nog niet verkocht.
  Met het huidige sentiment van dreigende overproductie en verminderde afzetmogelijkheden kan dat ook nog even duren. Het is m.i. net even te groot als hobbyproject van een gefortuneerde outsider, en te duur voor diegenen die het bedrijfsmatig zouden kunnen gebruiken.

 • abtje

  Kijk ook enorm uit met de ruilverkaveling overbedeling.
  Nu betaal je de grond en bij een forse overbedeling betaal je diezelfde grond nog een keer aan de overheid in jaarlijkse termijnen voor de komende 28 (?) jaar.
  Dan heb je je grond dubbel betaald. Dus eerst de ruilverkavelings kosten eraf halen en dan pas verder rekenen.

 • farmerbn

  Als je 35 ha verkoopt in Zuid-, Oost_ of West-Nederland en je kunt de stallen met het huis goed kwijt dan krijg je dit object wel gefinancierd. Heb je meteen 2x zoveel land en waarschijnlijk ook meer stalcapaciteit. Geen voer aankoop en geen mest afzet.

 • wiezijnwij

  Moet zo'n advertentie (meer is het niet) eigenlijk niet op een andere plek op de website staan ?

 • abtje

  @farmerbn Moet je eens kijken wat je voor dat geld in het buitenland kan kopen... En dan zonder ruilverkavelingslasten en zonder hoogspannings masten op je land en niet bij een spoorweg. En vriendelijkere wetgeving en ga zo maar door.

 • alco1

  Als je hier zoveel geld voor moet betalen, moet je je toch werkelijk af gaan vragen of het uberhaubt nog wel nodig is om boer te zijn, want er zal toch ook een vorstelijk eigen bijdrage tegenover moeten staan.

 • Elevage

  juist alco1, met dat geld in de pocket ging ik wat anders doen!

 • farmerbn

  Als je een boer vraagt wat grond in Nederland kost zeggen ze makkelijk 65.000 euro. Zeker als het een mooi stuk is. Als er een bedrijf te koop staat met 80 ha aan één gelegen dan vinden ze 5.2 miljoen te duur. Rare mensen.

 • polsbroek

  Welke vrouw wil zo eenzaam wonen en in zo ongezellig huis?

 • BO(skabout)ER

  ja wat voor jaloerse en rare mensen zitten er op deze site? Mooi bedrijf voor een nette prijs.

  En ik lees dat er vele mensen met dat geld wat anders zouden doen! dat is nou net de reden dat deze mensen niet een mooi bedrijf hebben. Boer zijn is een manier van leven en je moet het ook als hobby zien. Ik ken persoonlijk vele boeren die wel meer als een miljoen over houden bij verkoop en toch nog genoeg dagen maken van 12 uur en meer

 • Tchechien

  700hect Land waarvan 400 gras, slal voor 500 koeien,wel renoveren, voor maar 3,5 miljoen! Tchechei

 • Vibank

  At boer
  Dat is de reden waarom nederlandse boeren het zo goed doen
  Het is als Forrest Gump
  I love it so much I would even do it for free

 • veldzicht

  Ben bang dat dit bedrijf nog wel ,n poosje te koop zal staan,huis opknappen,stalinrichting,melkstal,veestapel,machinepark en bijkomende
  kosten komen er nog bij, kom je toch zeker dik boven de 6 milioen euro.
  zoveel boeren worden er nu niet meer uitgekocht voor huizenbouw of bedrijfsterrein met een grote zak met geld en als je voor natuur weg moet kan je niet van die bokkesprongen maken om zo,n bedrijf te kopen.

 • peter 103

  Het is een vraagprijs hè , koopsom zal denk ik wel 1 miljoen lager liggen.
  Er moet immers nog flink geïnvesteerd worden.

 • cocoma

  Wel ja nog een miljoentje eraf.

  Ik zie er steeds meer in.

 • Venstra

  'de inrichting moet vervangen de ligboxen zijn verroest'
  Nou, zet je eigen stal maar eens een paar maand leeg, dan ziet ook alles er zo uit. Het zal een koe een biet wezen of ligboxen nieuw of verroest zijn, als het comfort en de juiste afstelling er maar is.

 • landboer  Het is gewoon veel te duur. 65000 per ha in Friesland?

 • Mfb

  helemaal mee eens landboer!
  degene die dit koopt wordt slaaf van de bank!

 • aqwzsx12

  ofwel ben je van lotje getikt ofwel is je schoonvader AH, maar zo'n bedrag voor zo'n flut bedrijf, en dit is het buiten de aaneengesloten kavel, is véél te veel. ga eens zien elders in de wereld! en zelfs als je elders uitgekocht bent voor een forse biet, kop dan iets met een serieuze korting en die is hier niet. volgend jaar staat dat spul nog te koop en gaat weggaan voor 20 % minder.

 • huisvader

  Ach nu betaal je omgerekend 65000/ha vroeger minder en moest je zo'n stoppende ouwe boer 4 a 5 gulden / liter melk in de zak schijten kom je opgeteld ook weer op die 65000 . qoutum kost niks meer rente laag , land duur .

 • veldzicht

  Ik woon in de randstad en in het verleden gingen veel boeren naar
  het noorden vooral naar Friesland,groningen en drenthe omdat er daar meer ruimte was en goedkoper,als ik deze prijzen zie kunnen ze wel weer terug komen er is hier genoeg land te koop voor €55.000

 • jan10

  Te kort vragen is luiigheid.

 • LUCTOR

  Er klinkt veel jaloezie door in de hier geplaatste reactie,s dit bedrijf was al wel 3x verkocht geweest als gemeenten project ontwikkelaars etc nog maar luk raak grond kochten.En met de pachtprijzen die ik eerder deze week op deze site las is €65000 nog goedkoop misschien zijn de pachters wel de nieuwe project ontwikkelaars.

 • Vibank

  Kortom huisvader 10 jaar voor de kat zijn ...... gewerkt
  Wanneer worden we eens wakker

 • Venstra

  En in de middle of nowhere, een vervallen huis, oudere gebouwen, zware kleigrond, een stel van die kutmasten (70 euro per jaar) en 1 kale vlakte, 5,2 miljoen, wat wil je nog meer!

 • Jan van het Zand

  Zo te lezen zitten er geen kopers onder de reactieschrijvers. En toch gaat dit bedrijf verkocht worden. Dat is zeker.

 • veldzicht

  Dit bedrijf zal wel verkocht worden,maar voor deze prijs??????

 • koestal

  geen DOC leverancier kan het financieren met de huidige melkprijs

 • w1888

  Ik mis de Like button bij de reactie van Venstra

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.