Rundveehouderij

Foto & video 10787 x bekeken 14 reactieslaatste update:16 mei 2014

Zes Duitsers bouwen samen nieuw bedrijf

Zes Duitse ondernemers hebben een nieuw bedrijf gebouwd met ruim 500 koeien, 800 hectare land en een mestvergister. Verdere groei de komende jaren is waarschijnlijk.

Foto

 • Onder de naam Plesse Milch hebben zes melkveehouders hun bedrijven samengevoegd en een nieuw bedrijf gebouwd. Op de 7,5 hectare bouwblok zijn drie stallen parallel naast elkaar gebouwd die ruimte bieden 600 koeien. Jürgen Wolff (links) is samen met Herbert Herdege verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. De zes ondernemers kenden elkaar al via samenwerkingsverbanden. Uitbreiding was bij een aantal van de melkveehouders nodig, maar niet mogelijk. Ze wilden ook niet in oude stallen blijven melken. Zo ontstond het idee om alles bij elkaar te doen en een compleet nieuw bedrijf te bouwen. De totale investering, exclusief biogasinstallatie, is geschat op €5.000 per koeplaats.

  Onder de naam Plesse Milch hebben zes melkveehouders hun bedrijven samengevoegd en een nieuw bedrijf gebouwd. Op de 7,5 hectare bouwblok zijn drie stallen parallel naast elkaar gebouwd die ruimte bieden 600 koeien. Jürgen Wolff (links) is samen met Herbert Herdege verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. De zes ondernemers kenden elkaar al via samenwerkingsverbanden. Uitbreiding was bij een aantal van de melkveehouders nodig, maar niet mogelijk. Ze wilden ook niet in oude stallen blijven melken. Zo ontstond het idee om alles bij elkaar te doen en een compleet nieuw bedrijf te bouwen. De totale investering, exclusief biogasinstallatie, is geschat op €5.000 per koeplaats.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Het bedrijf is een half jaar in gebruik. Van buiten moet nog veel worden afgewerkt. Ook in de stallen zelf is nog werk, zoals het maken van deuren in de gevels en het aanbrengen van gordijnen om de wind uit de stal te houden.

  Het bedrijf is een half jaar in gebruik. Van buiten moet nog veel worden afgewerkt. Ook in de stallen zelf is nog werk, zoals het maken van deuren in de gevels en het aanbrengen van gordijnen om de wind uit de stal te houden.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Vier groepen van circa 130 koeien staan in de verblijfruimte, de grootste stal. Deze is met een overkapte loopgang gekoppeld aan de stal met wachtruimte, melkinrichting en behandelstraat.

  Vier groepen van circa 130 koeien staan in de verblijfruimte, de grootste stal. Deze is met een overkapte loopgang gekoppeld aan de stal met wachtruimte, melkinrichting en behandelstraat.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Halverwege deze stal is de loopgang waarlangs de koeien in en uit deze stal gaan. Ook de stal voor droge- en pasgekalfde koeien en strohokken voor attentiedieren is via deze route bereikbaar.

  Halverwege deze stal is de loopgang waarlangs de koeien in en uit deze stal gaan. Ook de stal voor droge- en pasgekalfde koeien en strohokken voor attentiedieren is via deze route bereikbaar.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • De koeien worden gemolken in een 2 x 20 zij-aan-zij. Het melken duurt 3,5 uur per keer. Nu wordt er nog twee keer per dag gemolken maar misschien gaan ze naar drie keer per dag.

  De koeien worden gemolken in een 2 x 20 zij-aan-zij. Het melken duurt 3,5 uur per keer. Nu wordt er nog twee keer per dag gemolken maar misschien gaan ze naar drie keer per dag.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Wachten voor de melkbeurt.

  Wachten voor de melkbeurt.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • De ruimte onder de melkstal is onderkelderd voor een deel van de machines.

  De ruimte onder de melkstal is onderkelderd voor een deel van de machines.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • De melktanks hebben elk een inhoud van 25.000 liter. Ze zijn voor een habbekrats tweedehands gekocht. De melk wordt om de dag opgehaald.

  De melktanks hebben elk een inhoud van 25.000 liter. Ze zijn voor een habbekrats tweedehands gekocht. De melk wordt om de dag opgehaald.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Een enorme kuilplaat is aangelegd waar alle ruwvoeders liggen opgeslagen. De ondernemers vonden de flexibiliteit van deze manier van voer opslaan belangrijk. Speciale aandacht is er voor afvoer van regenwater vanwege de grote oppervlakte.

  Een enorme kuilplaat is aangelegd waar alle ruwvoeders liggen opgeslagen. De ondernemers vonden de flexibiliteit van deze manier van voer opslaan belangrijk. Speciale aandacht is er voor afvoer van regenwater vanwege de grote oppervlakte.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • Bij het bedenken van de opzet van het bedrijf werd al snel besloten een biogasinstallatie te plaatsen. In de vergister gaat alleen drijfmest en stromest uit de jongveestallen. Via een pomp en ondergrondse leiding gaat de mest uit de opvangput van de stal rechtstreeks naar de vergister. Daar wordt de mest gemengd met stromest en restvoer uit de stallen.

  Bij het bedenken van de opzet van het bedrijf werd al snel besloten een biogasinstallatie te plaatsen. In de vergister gaat alleen drijfmest en stromest uit de jongveestallen. Via een pomp en ondergrondse leiding gaat de mest uit de opvangput van de stal rechtstreeks naar de vergister. Daar wordt de mest gemengd met stromest en restvoer uit de stallen.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • De generator staat omwille van het afkoelen van het gas helemaal aan de andere kant van het bedrijf. Binnenkort wordt een tweede generator geplaatst en gaat de capaciteit omhoog van 265 kWh naar 530 kWh. Duitsland heeft een energieregeling voor stroom uit biogas met 20 jaar een gegarandeerde opbrengst. Bedrijven die eigen mest verwerken krijgen een plus op de prijs. De prijs is nu €0,22 per kWh.

  De generator staat omwille van het afkoelen van het gas helemaal aan de andere kant van het bedrijf. Binnenkort wordt een tweede generator geplaatst en gaat de capaciteit omhoog van 265 kWh naar 530 kWh. Duitsland heeft een energieregeling voor stroom uit biogas met 20 jaar een gegarandeerde opbrengst. Bedrijven die eigen mest verwerken krijgen een plus op de prijs. De prijs is nu €0,22 per kWh.

  Foto: Christian Mühlhausen
 • In het ontwerp is al rekening gehouden dat de twee verblijfstallen gespiegeld kunnen worden. Tussen de enorme kuilplaat en de huidige stal is alvast de ruimte gereserveerd. Groeien wordt net als in Nederland een stuk goedkoper in een quotumloos tijdperk. Ruwvoer is voldoende voorhanden en mestafzet is via de mestvergister geen probleem.

  In het ontwerp is al rekening gehouden dat de twee verblijfstallen gespiegeld kunnen worden. Tussen de enorme kuilplaat en de huidige stal is alvast de ruimte gereserveerd. Groeien wordt net als in Nederland een stuk goedkoper in een quotumloos tijdperk. Ruwvoer is voldoende voorhanden en mestafzet is via de mestvergister geen probleem.

  Foto: Christian Mühlhausen

Rene Stevens

Laatste reacties

 • koestal

  zulke bedrijven staan er wel meer in Duitsland ,vooral in het voormalige Oost-Duitsland met vaak Nederlandse bedrijfshoofden en eigenaren

 • T. Dekker

  Zulke bedrijven moeten er in Nederland ook komen, daar zijn veel melkveehouders of varkenshouders mee gebaat.

 • Edje2

  t. dekker je bent gek dan gaan alle gezinsbedrijven naar de .....

 • joannes

  Coöperatie op bedrijfs niveau! Dit zal wat makkelijker worden voor betrokken boeren vwb werkrooster, financiering, schaalvoordelen, enz,.... Maar daar lever je dan ook zelfstandigheid voor in: je zult tenslotte wel met elkaar dezelfde visie moeten delen.

 • l coumans

  T Dekker als de genegenheid er was tussen de nederlandse boeren dan was dit ook hier realiteit.

 • @meelmuisje

  Coumans Duitsland is groot zo ook de verschillen van mentaliteit bij de diverse volkeren. Hier in dit gedeelte van de Eifel kan je samenwerking zoals bovenstaand helemaal vergeten, het wederzijds wantrouwen zelfs voor buren en eigen familie is diep geworteld, iedereen heeft een 'huis'advocaat (lach maar, deed ik in het begin ook). Was echt een kultuurschok moet ik zeggen.. Ook duitsers van buiten de Eifel afkomstig die bij onze melkfabriek werken beginnen er wel eens met me over, in het begin geloofde ik geen woord van wat ze vertelden bijv. dat alles hier om nijd draait, nu weet ik door schade en schande wijzer geworden, wel beter.

 • boer70

  Straks niet zeuren als je met onenigheid uit elkaar gaat. Meerdere kapiteins op een schip. Zie er niet veel goeds van.

 • dutch kiwi

  @Meelmuisje ,geef eens wat voorbeelden over de problemen aub

 • Edje2

  dit houdt niet lang stand,te veel meningsverschillen in de toekomst en dan krijg je gedonder.

 • Matthijs Verhagen

  Duitsers kunnen dat wel hoor, van de zes boeren zijn enkelen wellicht alleen financier of brengen hun grond in. Zij zijn bijvoorbeeld op leeftijd en kunnen het rustiger aan doen, maar blijven voor hun gevoel zo toch boer. Voor de rest een duidelijke taakverdeling en/of een goede bedrijfsleider in loondienst erop zetten die verantwoording aflegt. Onzinnig dus om het idee vanuit Nederland af te branden zoals in de reacties hier, want het is bewezen dat het prima werkt daar. Dit zijn m.i. de bedrijven die over 5 jaar verdubbelen in omvang en dan nog extensief boeren wat betreft GVE/ha.

 • Kobonde

  ze krijgen wel idioot veel voor de stroom.
  Kun je koeien houden vor de stroomproduktie de melk is ekstra.

 • koestal

  we kennen ook wel zo,n bedrijf van Boer zoekt Vrouw

 • pinkeltje

  Wel eens van Novifarm gehoord?

 • Venstra

  600 koeien 800 hectare, waarom nog mest vergisten?

  Maar allemaal mooi dat samenwerken, maar moet er niet aan denken om mijn management over te dragen aan de buurman.
  @Meelmuisje
  Juist familiebedrijven waar het vaak misgaat in NL, pa wil zo lang mogelijk de baas blijven en houd de boel zo bij mekaar (en niks op papier zetten natuurlijk), maar zodra die er niet meer is..

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.