Rundveehouderij

Foto & video 4740 x bekeken 1 reactie

Mini-lab geeft grip op vee

Met de HerdNavigator krijgt familie Veldman meer zicht op subklinische gevallen van slepende melkziekte en vruchtbaarheid van de koeien.

Foto

 • Auke (57) en Hendrik (29) Veldman houden in Bakhuizen (Fr.) 125 zwartbonte Holstein-melkkoeien, waarvan dertien droog staan. De gemiddelde productie ligt op 9.500 kilo melk met 4,40 procent vet en 3,50 procent eiwit. Het quotum is 1.180.000 kilo melk met een vetreferentie van 4,46 procent. Er zijn 65 stuks jongvee op het bedrijf.

  Auke (57) en Hendrik (29) Veldman houden in Bakhuizen (Fr.) 125 zwartbonte Holstein-melkkoeien, waarvan dertien droog staan. De gemiddelde productie ligt op 9.500 kilo melk met 4,40 procent vet en 3,50 procent eiwit. Het quotum is 1.180.000 kilo melk met een vetreferentie van 4,46 procent. Er zijn 65 stuks jongvee op het bedrijf.

  Foto: Mark Pasveer
 • Achter de oude stal uit de jaren zeventig is in 2008 en 2009 een nieuwe stal gebouwd voor de melkkoeien.

  Achter de oude stal uit de jaren zeventig is in 2008 en 2009 een nieuwe stal gebouwd voor de melkkoeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de oude stal staan nu de droge koeien en het jongvee. De kleinste kalveren zijn apart gehuisvest.

  In de oude stal staan nu de droge koeien en het jongvee. De kleinste kalveren zijn apart gehuisvest.

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal is 0+6+0-rijig. De koeien worden gemolken door twee melkrobots van DeLaval. Rechts achterin de stal is de doorgang naar de oude stal te zien. De nieuwe stal is in de toekomst nog te spiegelen, zodat een melkeiland in het midden van de stal ontstaat.

  De nieuwe stal is 0+6+0-rijig. De koeien worden gemolken door twee melkrobots van DeLaval. Rechts achterin de stal is de doorgang naar de oude stal te zien. De nieuwe stal is in de toekomst nog te spiegelen, zodat een melkeiland in het midden van de stal ontstaat.

  Foto: Mark Pasveer
 • Veldman nam de melkrobots in 2010 in gebruik. Eerst met een celgetalmeter en activiteitmeters, in mei 2013 schafte Veldman een HerdNavigator aan. Dit mini-lab meet verschillende waarden in de melk van de koeien.

  Veldman nam de melkrobots in 2010 in gebruik. Eerst met een celgetalmeter en activiteitmeters, in mei 2013 schafte Veldman een HerdNavigator aan. Dit mini-lab meet verschillende waarden in de melk van de koeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • Van geselecteerde koeien wordt bij het afpompen van de melk een monster in de beker verzameld. Na menging gaat van hier uit een heel klein deel naar de HerdNavigator, waar onder meer de progesteronwaarde (vruchtbaarheid) en de BHB-waarde (subklinische slepende melkziekte) worden vastgesteld.

  Van geselecteerde koeien wordt bij het afpompen van de melk een monster in de beker verzameld. Na menging gaat van hier uit een heel klein deel naar de HerdNavigator, waar onder meer de progesteronwaarde (vruchtbaarheid) en de BHB-waarde (subklinische slepende melkziekte) worden vastgesteld.

  Foto: Mark Pasveer
 • Auke Veldman vervangt de cassette met strips waarmee de bepalingen worden gedaan.

  Auke Veldman vervangt de cassette met strips waarmee de bepalingen worden gedaan.

  Foto: Mark Pasveer
 • De cassettes zijn vochtvrij verpakt. De luchtvochtigheid luistert ook nauw, want er wordt op nanogram-niveau gemeten. Om betrouwbare analyses uit te voeren, moet het klimaat constant goed zijn.

  De cassettes zijn vochtvrij verpakt. De luchtvochtigheid luistert ook nauw, want er wordt op nanogram-niveau gemeten. Om betrouwbare analyses uit te voeren, moet het klimaat constant goed zijn.

  Foto: Mark Pasveer
 • Auke en Hendrik bekijken samen de attentielijst op de computer en de bijbehorende grafieken. Een keer per week nemen ze samen op deze manier alle koeien onder de loep.

  Auke en Hendrik bekijken samen de attentielijst op de computer en de bijbehorende grafieken. Een keer per week nemen ze samen op deze manier alle koeien onder de loep.

  Foto: Mark Pasveer
 • De onderste (zwarte) lijn, die staat voor de BHB-waarde, loopt in het begin van de lactatie op, net als de (blauwe) melkproductielijn. Bij de rode driehoek is de BHB-waarde te hoog. Subklinische slepende melkziekte dreigt. De groene driehoek betekent behandeling en de dagen daarna daalt de BHB-waarde weer, terwijl de melkgift doorstijgt. Hendrik is ervan overtuigd dat hij dit vroeger niet gezien zou hebben. Dan zou de koe meer negatief effect ondervinden van slepende melkziekte en nooit de productie halen die ze nu realiseert.

  De onderste (zwarte) lijn, die staat voor de BHB-waarde, loopt in het begin van de lactatie op, net als de (blauwe) melkproductielijn. Bij de rode driehoek is de BHB-waarde te hoog. Subklinische slepende melkziekte dreigt. De groene driehoek betekent behandeling en de dagen daarna daalt de BHB-waarde weer, terwijl de melkgift doorstijgt. Hendrik is ervan overtuigd dat hij dit vroeger niet gezien zou hebben. Dan zou de koe meer negatief effect ondervinden van slepende melkziekte en nooit de productie halen die ze nu realiseert.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het progesteronniveau geeft precies aan wanneer een koe tochtig is. Als na de piek het progesteronniveau in een vrije val raakt, is de koe circa veertig uur later te insemineren. Bij de blauwe stip is dat gedaan. Na de eerste inseminatie is de koe teruggekomen en bij de tweede blauwe stip opnieuw geïnsemineerd. Daarna blijft het progesteronniveau hoog en kan de koe drachtig verklaard worden.

  Het progesteronniveau geeft precies aan wanneer een koe tochtig is. Als na de piek het progesteronniveau in een vrije val raakt, is de koe circa veertig uur later te insemineren. Bij de blauwe stip is dat gedaan. Na de eerste inseminatie is de koe teruggekomen en bij de tweede blauwe stip opnieuw geïnsemineerd. Daarna blijft het progesteronniveau hoog en kan de koe drachtig verklaard worden.

  Foto: Mark Pasveer

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.