Boerenblog

7 reacties

‘Ook kalversector heeft steun nodig wegens corona’

Veel verlieslijdende sectoren krijgen steun, maar wij als kalversector worden ‘vergeten’.

Net als zovelen ben ik na twee maanden helemaal klaar met corona. Ik heb een hekel aan afstandelijkheid, ik hou van mensen om me heen, een hand of een hug geven. Nu sta je er maar een beetje bij met je handen in de zakken.

Je naaste moet je beschouwen als een melaatse. Zeg nu zelf, we zijn toch allemaal kuddedieren die bedrijvigheid om zich moeten hebben om gelukkig te zijn?

De kinderen kunnen net weer naar school. Alhoewel, met twee dagen per week met allerlei vrije dagen er tussendoor schiet dat ook niet echt op.

En dan die zelfstudie. Volgens mij komt daar bij onze pubers niet zoveel van. De lessen op school worden hier wel degelijk gemist.

Onze bankrekening staat nog dieper rood dan we gewoon zijn

Onze bankrekening staat nog dieper rood dan we gewoon zijn. Het afleveren van een paar koppels kalveren waar gemiddeld bijna € 200 per kalf bij ging, was wel een aanslag op onze liquiditeit. Ik kan er tegen als het even niet loopt, maar dan moet er wel uitzicht zijn op verbetering.

Het gaat niet goed komen als we, wachtend op een vaccin, de ossenhaas van een afstand van 1,5 meter op ons bord gegooid krijgen in een restaurant dat maar voor een derde gevuld is.

In het team dat de overheid adviseert, zitten volgens mij alleen ambtenaren en wetenschappers; risicomijdende mensen

In het team dat de overheid van advies dient, zitten volgens mij alleen ambtenaren en wetenschappers; risicomijdende mensen. Inderdaad, als je de hele dag op je kamertje zit, kan je niet zoveel overkomen. Maar als wij nog een paar maanden op deze manier doorgaan, gaan we met zijn allen wel naar de kloten.

Wat is je kwaliteit van leven nu als negentigjarige in het verpleeghuis? Je mag geen bezoek ontvangen en moet de dag doorkomen met alleen maar een paar andere senioren en enkele verzorgenden. Ze overlijden dan misschien niet aan corona, maar wel aan eenzaamheid. Wat ben ik dan blij dat wij mijn ‘oudjes’ mooi naast ons hebben wonen.

Ik baal flink, want eigenlijk hebben we de laatste vijf jaar alleen maar geïnvesteerd in dierenwelzijn en duurzaamheid

Ik baal nu flink, want eigenlijk hebben we de laatste vijf jaar alleen maar geïnvesteerd in dierenwelzijn en duurzaamheid. Die kant wil de overheid ook op, dachten we. Maar dat werkt ons nu wel ontzettend tegen. Die investeringen kosten alleen maar geld, terwijl we deze knaken juist nu nodig hebben om de boel draaiende te houden.

Corona is praktijkles economie

Corona is natuurlijk wel een praktijkles economie. We hebben elkaar allemaal nodig, als we niet uit eten kunnen, wordt er veel minder luxe kalfsvlees gegeten en moeten biefstukken en entrecotes de diepvries in. Natuurlijk kan er wel kiloknallergehakt van gemaakt worden, maar daar is ons top kwaliteitsvlees niet voor bedoeld. De markt van kalfsvlees was redelijk in balans. Maar als je 70% van de afzet verliest door overheidsingrijpen, is er ook geen redden aan.

Nog geen reactie van minister op brandbrief kalverhouders

We hebben als vereniging voor kalverhouders een brandbrief gestuurd naar de minister. Tot nu toe nog geen reactie. We vinden dat de sector, die in het verlengde van de melkveehouderij het stierkalf tot waarde brengt, ook zeker overheidssteun verdient. De dramawaarde van het nuchtere kalf van dit moment is de enige manier om nog een deel van het verlies te compenseren.

Laten we hopen dat we volgend jaar kunnen zeggen dat we na financiële steun van de overheid in ieder geval weer zwarte cijfers kunnen schrijven en de grote gaten in de liquiditeit kunnen beginnen te dichten. Het mag toch niet zo zijn dat veel verlieslijdende sectoren ondersteund worden en wij als kalversector ‘vergeten’ worden.

De kalverhouderij heeft zeker bestaansrecht in Noordwest-Europa met zijn grote aantal melkkoeien, de infrastructuur die er ligt en de vele consumenten die meer regionaal product willen.

We hoeven niet de Argentijnse steak te importeren; we hebben dit zelf in de achtertuin

We hoeven niet de Argentijnse steak of 20.000 ton Mexicaans rundvlees te importeren. We hebben dit zelf in de achtertuin. Duurzaam, welzijnsvriendelijk , transparant, gezond en niet te vergeten erg lekker!

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Maas1

  We hoeven niet de Argentijnse steak of 20.000 ton Mexicaans rundvlees te importeren. We hebben dit zelf in de achtertuin. Duurzaam, welzijnsvriendelijk , transparant, gezond en niet te vergeten erg lekker..


  Dat is zeker zo maar waarom ligt er in de Nederlandse super niet standaard Nederlands kalfsvlees? Je moet het echt zoeken wil je het kunnen vinden, althans ik zie het niet.

 • theotheo

  Er zijn gewoon te veel kalverhouders daarom kelderen de prijzen. Trouwens de meeste afmesters hebben contracten met prijsafspraken dus deze hebben tijdens hun lopende contract geen last van corona. Voor deze diersoort moet ook gewoon een soort van dierrechten worden ingevoerd welke ze moeten kopen voordat ze deze dieren mogen gaan houden dan zal je zien dat ook dit aantal dieren op het juiste peil gaat komen en de afzet en prijzen stabiliseren.
  Deze dieren produceren meer stank dan menig varken of kip.

 • Maas1

  @theotheo dit is theorie.
  Het aantal van zegt niets over de afzet in corona tijd.
  Dierrechten zijn niet bedoelt om het markt mechanisme te sturen daar zijn ze niet voor en zo werkt het marktmechanisme ook niet in een open economie. Dierrechten zullen enkel daarom al nooit de prijzen stabiliseren, als het allemaal zo eenvoudig was. Wees maar blij dat er kalverhouders zijn anders konden bij de Europese melkveehouders de kalveren niet naar elders met alle gevolgen van dien.

 • veldhuij1

  theotheo

  de afgunst voor een gezonde sector druipt ervan af.

 • Renate

  @theotheo, hoe lijkt het jou als de melkprijs in 1 keer terugvalt naar 25ct en verder zakt naar 20ct. Er zijn heel veel vrije mesters die een soortgelijke bijna onmogelijke klap op moeten vangen... Deze sector geeft meerwaarde aan het kalf (nu even wat minder) en de melk.
  Trouwens had de kalversector in het verleden fosfaatrechten. In 1 klap waren die ineens weg...
  Ben het met @maas1 en @veldhuij1 eens. Met afgunst kom je niet ver, samen sterk.

 • Mbmb

  Theotheo, er is geen kwestie van teveel kalverbedrijven, wel van wegvallende export en dat is heel wat anders. Geldt ook voor de melkveehouderij: als de export van kaas wegvalt dat zijn er ook veel te veel melkveehouders, maar dat zal jij dan wel weer niet vinden. Ik vind dit soort reacties wel jammer, het is uithalen naar een collega sector in rampzalige tijden. Uhh.. wat hebben we bij de protesten ook al weer afgesproken over onderlinge solidariteit ?

 • Vhouder

  ik denk dat Theotheo een keer geen voorrang kreeg op een kruispunt van een kalvermester en dat ie daar een trauma aan over gehouden heeft

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.