Commentaar

5 reacties

‘Opkoopactie van FrieslandCampina goede zet’

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers.

FrieslandCampina koopt op de eerstvolgende beursdag in februari zelf voor ongeveer €72 miljoen ledencertificaten-vrij op. Daarmee zorgt het bedrijf ervoor dat eind 2019 vertrokken leden hun kapitaal uitgekeerd krijgen en dat andere leden deze obligaties op de volgende handelsdag desgewenst kunnen verzilveren.

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers. Zoiets kweekt goodwill en wekt of versterkt het vertrouwen. Daarnaast verzekert de zuivelonderneming met deze aankoop de rust onder de leden. Een belrondje leert trouwens dat houders van grote bedragen zich geen zorgen maken en hun stukken houden. Ze hebben vertrouwen in het bedrijf.

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers

Deze actie verkleint wel het eigen vermogen. Het bedrijf ziet de aankoop dan ook als een tussenstap naar nieuwe financieringsconstructies om de liquiditeit in de obligatiemarkt te houden. Oftewel: boeren moeten zorgeloos FrieslandCampina als spaarpot kunnen blijven gebruiken. De facto zijn die certificaten een doorlopend 2 maandstermijndeposito met een rente van 3%, met een min: het valt niet onder het depositogarantiestelsel. Helaas alleen mogelijk voor leden van FrieslandCampina, anders legde ik ook fors in.

Structurele oplossing

De komende maanden komt het bedrijf met voorstellen voor een structurele oplossing. De perpetual loan van €125 miljoen die enkele jaren geleden is gestopt, kende meer na- dan voordelen. Daarom is de kans groot dat het een onderhandse financiering wordt. Er zijn immers volop pensioenfondsen die maar wat graag 3 of 4% rente willen vangen over obligaties. Of dat kan zonder verlies aan boerenzeggenschap zal de tijd leren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als een coop een hoge rentevergoeding geeft voor ledengeld is dat okee. Dat een coop een hoge rentevergoeding geeft aan pensioenfondsen is niet okee.

 • brutus71

  Campina geeft zelf aan date EV positie op peil moet blijven, ik geloof niet dat er een gewone lening met pensioenfondsen gesloten gaat worden, maar we gaan het zien.
  Trouwens waarom verruimd de Rabo haar facaliteit niet als marktmeester als het zo lucratief en betrouwbaar is, zo dhr. Bodde doet voorkomen

 • je kunt niet door een artikel te schrijven, en zeggen dat er vertrouwen is, vertrouwen winnen, laatste handelsdagen worden veel leden obligaties vrij gewoon gecasht, daarnaast daalt het eigen vermogen door de opkoop van de obligaties, wat ook weer betekend dat de zekerheid afneemt! en een onderhandse financiering betekend geld loopt eruit in de vorm van rente, of ze eisen zeggenschap, en beide is niet goed voor de melkveehouders, want die moeten dat gaan betalen, daarnaast hebben ze creamy creations, csk, en riedel verkocht alle drie winst gevende bedrijven, die hebben ze nu ook niet meer, dus ook niet de cash flow daarvan, alleen de verkoop hiervan, alleen riedel dat geld 80 miljoen is vorig jaar al op gegaan aan het uitbetalen van de prestatietoeslag en creamy creations geld is opgegaan door opkoop van de obligaties van rabo en de uitkoop van vertrekkende leden!, wat rest is de 200 miljoen van csk en die gebruiken ze om de melkprijs op te poetsen, zodat het lijkt dat ze het nog goed doen! en de rvc en de directie nog een jaar tijd kopen voordat, ze de alle stront over zich heen krijgen! het is allemaal politiek, ledenraad wordt wakker......

 • Dell lening

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Marco22

  Wie gaat hier nog geld in steken na al die strapatsen de laatste tijd.
  Directie en cs kan beter de kosten door de stofkam halen. Daar is nog een wereld te winnen met name het personeelsbestand lijdt aan obesitas.
  En het wekt geen vertrouwen als men winstgevende bedrijfsonderdelen afstoot.
  En tevens komt mij die directeur steeds meer over als een Frank Underwood uit House of Cards. Mede directeurenen eruit gewipt, bestuur knikt en zegt amen. Ondertussen wordt de cooperatie afgebroken en daarmee de rol van de boeren gedegradeerd tot enkel franchisehouders van hun eigen bedrijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.