Boerenblog

4 reacties

‘Brutale Haagse stemmingmakerij over biodiversiteit’

Waar komt toch dat verhaal vandaan dat het met de biodiversiteit snel achteruit zou gaan?

Als ik met mijn kleinzoon van 4 jaar ga schudden, steekt een zwanenpaar met 7 kuikens voor onze trekker het kavelpad over. In een sloot duikt een fuut snel onder water en zwemt een meerkoet geschrokken weg met haar kuikens. De donzig rode koppies worden vanaf het hek in de gaten gehouden door een zwarte kraai die er een wil vangen. Bij een kuikenstrook waarschuw ik de peuter op te letten. Eerst vliegt een tureluur op het allerlaatste moment op uit het lange gras terwijl een kieviet met 4 kuikens een veilig heenkomen zoekt. Op het volgende perceel tippelt een scholekster onnozel weg van haar nest met drie eieren.

Als plots een ooievaar voor de trekker loopt, roept mijn kleinzoon enthousiast ‘die is groot’. Dan is hij een poosje stil en zegt dan overtuigd, ‘opa heeft veel dieren’ en begint met zijn opsomming: koeien, schapen, lammetjes, kalfjes, de poezen, de kippen van oma, de geiten, grote vogels, kleine die wegvliegen en vogels die zwemmen. Hun namen is hij allang vergeten.

Met de biodiversiteit zit het hier wel goed

Nu horen jullie het toch eens van een ander. Het zit met de biodiversiteit bij opa wel goed. Ik begin tegen de peuter maar niet over het rijke waterleven in onze 17 kilometer sloot, want stel dat hij achter je rug om met stok en emmer op onderzoek uit gaat.

Mijn jongste zoon moet deze zomer zijn derde herbarium maken. Zonder veel moeite verzamelen we 100 planten en grassen. Met een beetje extra moeite en kennis vind je er nog 100 bij. Telkens vraag ik mij af waar het verhaal vandaan komt dat het met de biodiversiteit snel achteruit zou gaan. Ik ben nog nooit iemand van het CBS tegengekomen om te meten of tellen.

Meer paarden dan grazende MRIJ-koeien

Ieder jaar tijdens een korte vakantie verbaas ik me over de afname van het aantal actieve boerderijen en de verruiging van landschap of zoals men wil, de toename van natuur. Dit jaar kwamen we, fietsend in de IJsseldelta bij Zwolle, meer paarden tegen dan grazende MRIJ- of andere melkkoeien. Als we na een week vakantie eind juli weer thuiskomen hebben honderden nijl-, grauwe- en brandganzen weer bezit genomen van ons weiland. Die vreten al even brutaal als de zwanen een deel van het door de droogte toch al schaarse gras op. Terwijl de aalscholver maar al te graag in onze schone sloten vist, staan de zilverreiger, de purper- en de blauwe reiger gezamenlijk langs de vele slootkanten. Ook in de Alblasserwaard lopen inmiddels herten tussen onze droge koeien.

Stemmingmakers in en rond Den Haag zouden eens uit hun stoel moeten komen en zelf moeten gaan kijken

Ik maak me geen zorgen om de biodiversiteit. De stemmingmakers in en rond Den Haag zouden eens uit hun stoel moeten komen en zelf moeten gaan kijken. Ze kraaien elkaar maar wat na, trekken talloze, soms oude onderzoeken uit hun verband of hebben dikke duimen. Ik nodig ze van harte uit de werkelijkheid hier bij ons eens te komen zien. Het zal mij benieuwen of zij überhaupt de vele vogels en planten kunnen onderscheiden. Maar al onderscheiden ze, net als mijn kleinzoon van 4, vogels in groot of klein, zwemmen of vliegen, het aantal zal hen verbazen.

Laatste reacties

 • DJ-D

  <>

 • veldzicht

  @DJ_D,Heb het artikel gelezen,ik ben bang dat dat de overheid niet zo goed uitkomt er er niks mee doet.Dat hele milieubeleid hangt van leugen en bedrog aan elkaar en iedereen pikt er wat van uit wat hem het beste uit komt..

 • Maas1

  Inderdaad kort geleden s'nachts met balen persen een enorme invasie van insecten,niet te geloven zo massaal.

 • Henk.visscher

  In de stad zie je steeds minder insecten en vogels omdat alle tuinen volgestraat worden en er steeds minder groen is, daar moet de biodiversiteit weer worden terug gebracht, allemaal mooie tuinen met gras en bloemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.