Redactieblog

19 reacties

‘Met een 6- hoor je niet tot de blijvers’

Onze jongens zijn tevreden als ze een 5,8 halen op school. Die houding zie ik helaas ook onder boeren.

Het schooljaar is voorbij en gelukkig zijn bij ons alle kinderen door naar het volgende jaar. Dat heeft de laatste weken wel de nodige stress bij ons als ouders veroorzaakt. Vooral de houding van jonge pubers heeft mij menig puntje van de tong gekost. Een 7 scoren op een toets is volgens hen overdreven als je met een 5,8 ook overgaat.

Overigens pakken bij ons thuis de meiden het wat serieuzer aan dan de jongens. Een beeld dat ik overigens ook elders wel terug zie.

Zwakke punten van een bedrijf blijven vaak terugkomen

EDF-congres

Tijdens de laatste toetsen van het schooljaar zat ik in Denemarken op het European Dairy Farmers-congres. De voorzitter opende het congres met de opmerking “Je bent een winnaar, of je bent failliet”. Een pijnlijke constatering voor hen die het net niet redden om winnaar te zijn. En een pijnlijke constatering voor mij als ik de houding van de jongens erbij bedenk. Met die 5,8 haal je het in Denemarken gewoon niet!

Helaas zie ik die houding van onze jongens ook veel onder boeren. Bij de bespreking van de kwartaalcijfers bij een van de klanten merkte ik dat ook weer. De bewerkingskosten liggen te hoog. ‘Ja, dat is al jaren zo en zal ook wel zo blijven’ is zijn reactie. In de regionale studiegroepen weten de meeste boeren het ook wel; de zwakke punten van een bedrijf blijven vaak terugkomen. Er zit een zekere acceptatie in.

Kringlooplandbouw

Ik snap wel dat menig ondernemer lam geslagen is. Klimaat-‘akkoord’, fosfaatrechten, kringlooplandbouw, duurzame melkstromen, belastingdruk, hogere aflossingsverplichtingen en ga zo maar door. Waar moet je beginnen?

Is het niet net als met het huiswerk van de jongens? Eerst overzicht creëren: wat speelt vandaag en morgen en wat speelt op middellange of langere termijn? Dan per ‘vak’ bepalen hoeveel en welke inzet het van je vraagt. En daarna de discipline opbrengen om aan de slag te gaan.

Voor de jongens betekent dit dat ze zich niet af moeten laten leiden door sociale media of computerspelletjes. Voor de ondernemers betekent dit niet af laten leiden door discussieforums of het dagelijkse werk.

Veranderen

Met overzicht creëren en een plan maken ben je er nog niet. Daarna begint het moeilijkste: veranderen! Wat moet je aanpassen, anders doen, om je plan gerealiseerd te krijgen? We hebben allemaal moeite om ons eigen gedrag aan te passen. Maar vaak zit daar wel de kern om je plan te realiseren. Dan is het verstandig om er iemand bij te betrekken die je af en toe op de vingers tikt als jij je niet aan de afspraken houdt die je met jezelf – en medevennoten – hebt gemaakt.

Vraag is hoe gedreven je bent om de volgende stap te zetten

Doelen bepalen

Terug naar het huiswerk van onze meiden. Zij pakken het iets gestructureerder en planmatiger aan dan de jongens. Geldt dat bij jullie thuis ook? Zouden de vrouwen planmatiger toe kunnen werken naar het gestelde doel? En welke rol geef je de vaste begeleiders – op de diverse vakgebieden – in het realiseren van je doel?

Let er wel op dat de onderdelen samen bijdragen aan het grote geheel van je bedrijf. Als ondernemer heb jij de leiding; jij bepaalt het doel en zet de stappen om dit te realiseren. De vraag is hoe gedreven je bent om de volgende stap te zetten.

Laatste reacties

 • kanaal

  makkelijk praten met een hoog uurtarief

 • Wat voor cijfer moet dit kabinet Rutte dan wel niet hebben, zekers geen voldoende, dus geen blijver!

 • Zuperboer

  Laat je dus vooral niet afleiden door de advertorials van Rick. P.s. hij raakt wel de kern maar leg dat maar eens uit aan gepamperde studenten....herstel boeren.

 • kleine boer

  De domste boeren hebben de dikste piepers.....

 • Nog harder je best doen !
  Kunnen de retail en de toeleverings bedrijven er nog meer aan verdienen!

 • Kelholt

  Hoor je bij de verliezers? Ga dan de politiek in. Met een 2- als eindcijfer ga je fluitend over naar de volgende klas. Kijk maar naar Martijn van Dam.

 • Attie

  Denemarken?? Is dat niet het land waar een paar boeren goed wegkwamen die voor de crisis de toko verkochten.., en de rest levenslang heeft.
  Een echte 'voorzitter'dus..

 • Beter een 6 zonder stres als een 7 zonder leven😉

 • farmerbn

  Hoksbergen haalt moeizaam een 6- bij de opvoeding van zijn kinderen. Zo zie je maar hoe moeilijk het allemaal is en hoe makkelijk kritiek leveren gaat.

 • Gat

  Hoe wil je op lange termijn vooruit kijken, als spelregels volledig veranderen tussentijds. Anticiperen als het echt moet en anders niet teveel onnodige kosten of betweters van goed salaris voorzien.

 • Attie

  Snap die jongens wel, bedrijfs dokter is ook veel leuker..

 • ENA

  Zie de CV van deze meneer en je weet genoeg

 • Gijs Gans

  Blijf wat meer thuis en geef wat minder commentaar op een ander, halen je kinderen misschien betere cijfers. Meneer de manager.

 • JNJS

  Ik heb even gegoogeld wat relatie manager inhoud;
  Een relatiemanager is eigenlijk een accountmanager die zich vooral toelegt op het onderhouden van relaties met klanten van het bedrijf of de organisatie waar de relatiemanager werkzaam is. Het onderhouden van relaties kan verschillende doelen hebben. Een belangrijk doel is dat door het klantcontact een relatiemanager er voor zorgt dat de klant voor zijn of haar diensten of producten niet naar een concurrent overstapt. Ten tweede kan je er als relatiemanager voor zorgen dat een klant meer producten of diensten gaat afnemen. Tot slot ben je als relatiemanager ook belangrijk als voelspriet in de markt en krijg je een beter beeld van de wensen van een klant. Dit kan belangrijk zijn voor de manier waarop de organisatie dient te communiceren, een product of dienst in de markt moet zetten of kan zelfs leiden tot productinnovaties of nieuwe diensten. Een relatiemanager wordt soms ook een relatiebeheerder genoemd.

 • JNJS

  Het lijkt mij handig, dat Rick zijn eigen functie omschrijving nog eens goed door leest, voordat hij weer zo'n onzinnig stuk schrijft

 • Farmas

  Wat een zure reacties lees ik onder het artikel.
  Ze zijn allemaal samen te vatten onder de kop: ‘ Kill the Messenger ‘
  Die ‘ ondernemers’ gaan het nog moeilijk krijgen in de toekomst.

 • JNJS

  Het probleem is dat de afnemers hoe dan ook ons product krijgen. De prijs die ze ervoor betalen maakt niet uit. Ze krijgen het hoe dan ook. Oftewel wij moeten er op den duur toch van af. Wij kunnen bij onze toeleveranciers niets afdwingen. Wanneer je bijvoorbeeld minder voor je accountant wil betalen krijg je "het product" niet. Er is geen voorraad rapporten waar ze aan het eind van het jaar van af moeten. De toegenomen regeldruk heeft de accountants veel werk (geld) opgeleverd. Het is lullig en gemakkelijk van Rick om te stellen dat je een prutser bent wanneer je moeite hebt om een boterham te verdienen ( terwijl zij zelf ook voor een grote kostprijs stijging zorgt.) O ja, laat je vooral niet afleiden door discussieforums, je zou er achter kunnen komen dat anderen het zelfde probleem hebben.

 • Johnny Hogenkamp

  Grotendeels klopt de strekking van deze column wel en is ook zeker met de beste bedoelingen geschreven. Iedereen heeft wel een zwakste schakel binnen zijn bedrijfsvoering waarbij hij/zij/ik het snelste en hoogste rendement op kan halen door juist hier energie in te steken. Vaak ben je daar specialisten bij nodig, anders had je het allang zelf verbeterd. Dat kunnen ook collega's zijn die aantoonbaar beter scoren en vaak best wel willen adviseren. Wat echter niet verandert is dat iedereen met zijn eigen meegekregen talenten moet dealen. Ik ken ook adviseurs welke met 3000 euro bruto per maand naar huis gaan en evengoed anderen die voor minder dan 10.000 euro niet eens van huis gaan. Deze verschillen kom je bij alle beroepsgroepen tegen, daar zijn boeren geen uitzondering in.

 • AA1

  Hoksbergen , Zoals de ouders zingen zo piepen de jongen...…………………………..

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.