Met een halfjaarwinst van € 2,5 miljard heeft het nieuwe boegbeeld Alex Datema (Rabobank) ruimte om echt te investeren in een duurzame landbouwtoekomst. - Foto: Misset AlgemeenCommentaar

‘Groen doen? Economisch is er perspectief’

De grote banken komen dezer dagen met fraaie winstcijfers. Zo mooi zijn de resultaten dat ze hier en daar vraagtekens oproepen. Profiteren deze bedrijven niet wat al te makkelijk van het rentebeleid van de Europese Bank?

In Italië is zelfs al een wet aangekondigd om de winsten af te romen. Dat zal in ons land niet snel gebeuren, maar de discussie is wel interessant. Die gaat trouwens verder dan alleen de banken. Menig multinational in de foodsector heeft de inflatie namelijk in eigen voordeel weten om te buigen.

Is het goed ondernemerschap als je kostprijsstijgingen overcompenseert met nog hogere afzetprijzen? Of draai je uiteindelijk de consument een poot uit? Het onderbuikgevoel zegt al snel: pak ze maar aan, die grote jongens. Toch moet je oppassen met morele oordelen over wat er op markten gebeurt. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen en voor je het weet krijg je zelf de zwartepiet.

Goed verdiend in agrarische sector

De goede resultaten zijn deze keer ook in de agrarische sector zelf zichtbaar. Vorig jaar is in de meeste takken goed verdiend ondanks kostprijsstijgingen. En nog steeds zijn de financiële resultaten goed, ook in de melkveehouderij. En dat ondanks de nu gedaalde melkprijzen, zo blijkt uit cijfers van Countus. ForFarmers-CEO Pieter Wolleswinkel zei het onlangs bij de presentatie van ‘zijn’ (tegenvallende) halfjaarcijfers zo: ‘De economie van onze klanten is zeer positief’.

Je kunt niet groen doen, als je rood staat

Een artikel in de nieuwsbrief van Abab spreekt boekdelen: ’Oogsten of zaaien, wat doet u met uw liquide middelen?’ Het verhaal geeft tips aan akkerbouwers over hoe ze hun winst slim kunnen investeren. Kortom, er is ‘verdienvermogen’ in de sector, zoals Dirk de Lugt (ex-Cosun) het onlangs verwoordde in een interview in Boerderij.

Economisch perspectief

Er is geen Landbouwakkoord gekomen en de beleidsonzekerheid blijft, maar zo helpt de economie toch een beetje mee aan het felbegeerde perspectief. Dat biedt kansen. Om te beginnen voor de banken, de grootste (Rabobank) voorop. Met een halfjaarwinst van € 2,5 miljard heeft het nieuwe boegbeeld Alex Datema ruimte om echt te investeren in een duurzame landbouwtoekomst. Over wat dat precies is, hebben we het een volgende keer wel weer.

En ook in de primaire sector biedt de huidige economie keuzemogelijkheden. ‘Je kunt niet groen doen, als je rood staat’, luidt het gevleugelde gezegde. Dat klopt, maar die regel hoeft nu niet alleen leidend te zijn. Dan wordt het toch snel een dooddoener.

Reacties

  1. De opmerking “inflatie ombuigen in eigen gewin”. Hadden de Grieken dan toch gelijk “De God van de handel en de dieven is één en dezelfde”.

    1. Precies, en vervolgens groen doen van het ‘grote verschil’ tussen leen en spaargeld. Geweldig toch om zo de gewenste verkaveling een duwtje te geven.

  2. Extra belasting voor de grote winsten bij banken en voedingsconcerns is niet nodig. Wat nodig is en niet meer mogelijk is: extra concurrentie. De politiek heeft liggen slapen toen grote bedrijven permissie vroegen om te fuseren/ bedrijven over te nemen. Dat doen bedrijven alleen maar om de concurrentie weg te krijgen/ marktmacht te nemen. Nogmaals mijn stelling: als er veel concurrentie is is er weinig winst, is er veel winst dan is er weinig concurrentie.

Beheer
WP Admin