Foto: Canva AlgemeenNieuws

Voorzitter Landelijk Overleg Wolf: afbouwen vergoedingen onvermijdelijk

Pieter van Geel pleit voor het geleidelijk afschaffen van vergoedingen voor door wolven gedode schapen. De voorzitter van het Landelijk Overleg Wolf benadrukt de noodzaak van betere bescherming en hogere subsidies voor wolfwerende hekken.

Pieter van Geel pleit in een interview met nu.nl voor het afschaffen van vergoedingen voor schapen die door wolven zijn doodgebeten. Wat hem betreft moeten deze vergoedingen over een periode van twee of drie jaar afgebouwd worden.

Van Geel (oud CDA-politicus en in recente jaren voorzitter van ‘de landbouwtafel’ bij het Klimaatakkoord) noemt het onvermijdelijk om te stoppen met de vergoedingen. Dit omdat schapenhouders alleen dan hun dieren goed zouden beschermen tegen wolven.

Tegelijk wil hij dat er veel hogere subsidies komen voor wolfwerende hekken. Volgens hem zijn schapenhouders daarmee veel meer geholpen.

Wolvenschade loopt hard op

Het Landelijk Overleg Wolf adviseert de provincies bij hun wolvenbeleid. Ook helpt het met het ontwikkelen en creëren van draagvlak voor het beleid. In het overleg zitten een breed scala aan organisaties vanuit landbouw, natuurbeheer, dierenbeschermingsorganisaties, landelijke en regionale overheden, grondeigenaren en de jagersvereniging. Van Geel is onafhankelijk voorzitter van het overleg.

De wolvenschade loopt rap op. Dat blijkt uit cijfers van provinciale uitvoeringsinstantie BIJ12. In de eerste 4,5 maand van dit schadejaar waren er al meer dode dieren als gevolg van wolvenaanvallen dan in heel 2023. Bij BIJ12 begint een nieuw schadejaar vanaf 1 november.

Reacties

  1. Zou dit een voorbode zijn voor de alternatieve inkomsten bronnen voor de boer in het kader van de landschap onderhoud en activering van de biodiversiteit. Eerst de plannen tot et maken en daarna de boeren inzetten als ZZP ers met recht op door boeren met als doel het milieu en het klimaat plan van de overheden dienen met vergoeding voor de gemaakte uren / kosten. Wordt deze uitvoering (te) duur dan gaan snijden in de vergoeding tot er niets van over is, maar wel de in een wet gestelde plannen gestand doen. Dit heet tegenwoordig Sociaal beleid onder leiding van GL (voort gekomen uit de PPR ex CPN) en onder aanvoering van dhr. Timmerman die zich gezien zijn PvdA achtergrond op zou moeten werpen voor de armen. Helaas hij predikt het geloof van de Jonge Goed verdienende elektrisch aangedreven bakfietsen rijdende klimaat predikers. Maar wel klagen over de politieke winst van Rechts, die zich opwerp als de beschermer van de armen en die grote groep nog een zo goed mogelijk leven wenst te laten leiden.

  2. Van geel is van de postcode loterij en die financiert groepen die tegen de boeren zijn. Voor mij is hij een slechte. Een schande dat hij voorzitter was van de landbouwtafel.

  3. Als het probleem te groot wordt gaat de overheid helemaal zeggen, zoek maar uit…..
    Ruim die rotzooi op, dat is het beste voor iedereen

Beheer
WP Admin