21 reacties

‘Hypocriet, zinloos en idioot’

Meer eisen voor hetzelfde geld is een negatief verdienmodel.

Ik zag laatst in een Franse boekenwinkel een mooi boek in twee versies. Een in kleur en een in zwart-wit, voor respectievelijk € 2 en € 1 per stuk. Gelijk enthousiast loop ik met de kleurrijke versie naar de kassa en maak de man in mijn beste Frans duidelijk dat ik € 1 betaal. Het Franse temperament was direct af te lezen van zijn bloeddoorlopen, rode ogen.

Ik legde hem uit dat ik een Nederlandse consument ben en dat iedereen dan weet dat je moet leveren wat de consument vraagt

Ik legde hem vervolgens op rustige toon uit dat ik een Nederlandse consument ben en dat iedereen weet dat je moet ‘leveren wat de consument vraagt’.

Daarnaast vertelde ik de beste man nog dat ik diverse Nederlandse ngo’s achter mij heb staan die de zwart-witedities ook niet meer willen en dat kleur beter is voor het klimaat. En zo had ik nog veel meer steekhoudende argumenten.

Ik zal u het vervolg besparen, maar de conclusie was dat deze Nederlandse consument zonder boek, maar met een trap onder zijn kont de Franse deur werd uitgescholden.

‘Waardering’ is hypocriet

Ik kan u geruststellen. Ik ga weinig op vakantie en al zeker niet naar Frankrijk. Nederlandse boeken heb ik al genoeg, dus nee, ik kocht geen boek in Frankrijk. Maar het voorbeeld is treffend.

Maken we van het boek melk en draaien we beide landen om, dan is dit een voorbeeld van wat vandaag de dag gebeurt en wat we met zijn alleen maar normaal moeten vinden.

Meer eisen gaan één op één samen met een verhoogde kostprijs en meer eisen voor hetzelfde geld is dus een negatief verdienmodel

Zo is een Franse ngo in staat om Nederlandse grupstallen te verbieden, omdat de consument dat wil. En nee, de consument betaalt daar niks méér voor.

Waar momenteel de bladen overlopen van termen als kringlooplandbouw, stikstofemissies, glyfosaat en neonicotinoïden, komt het in de praktijk gewoon neer op méér eisen, zonder extra betaling.

Maar meer eisen gaan één op één samen met een verhoogde kostprijs. Meer eisen voor hetzelfde geld is dus een negatief verdienmodel.

De laatste strohalm die de boer als oplossing had – schaalvergroting – is hem inmiddels zo goed als ontnomen door grondprijzen, fosfaat en het PAS.

Landbouw waarderen en onder kostprijs betalen, is hetzelfde als je peuter na zijn eerste wc-bezoek ‘waarderen’ met een klap in zijn gezicht

Een positieve exploitatie van het boerenbedrijf word hierdoor met de dag minder kansrijk. Het gevolg: de Nederlandse landbouw wordt – hoewel kampioen op elk vlak – de nek omgedraaid.

Ronduit hypocriet is het dat de wereld vol is met mensen die roepen dat ze de Nederlandse landbouw zo waarderen. Op alle gebieden zijn wij kampioen: van dierwelzijn tot middelengebruik, van CO2-footprint tot bijdrage aan de schatkist.

Maar zeggen landbouw te waarderen en vervolgens onder kostprijs te betalen, is hetzelfde als je peuter na zijn eerste wc-bezoek ‘waarderen’ met een klap in zijn gezicht.

Door oplopende eisen én kosten zal de boer er hier de brui aan geven, productie gaat naar regio’s waar eisen minimaal en kosten nihil zijn

Intussen weet iedere Nederlander met boerenverstand wat er gebeurt. Door de oplopende eisen én kosten in Nederland zal de Nederlandse boer en de brui aan geven. Zijn productie word overgenomen in regio’s waar de eisen minimaal en de kosten nihil zijn.

De Nederlandse consument eet dan voedsel, dat geproduceerd is tegen eisen die we in Nederland niet meer accepteren. Dat is hypocriet, zinloos en idioot.

Elke Nederlandse zuiveldirecteur, aardappel- of suikerinkoper, bewindsvrouw, Groenlinkse dwaas of activist zal voor elke gewenste transitie 1 punt bovenaan de actiepuntenlijst moeten zetten. Niet alleen het nóemen, maar het betálen voor een positief verdienmodel.

En snapt u nu uw eigen hypocrisie niet, dan heb ik nog wel het adres van een Franse boekwinkel...

Laatste reacties

 • kanaal

  we gaan toch gewoon een keer nee zeggen.

 • ptheunis501

  De consument weet al lang niet meer waar al die keurmerken voor staan, plannet proof, biologich, beter leven keurmerk, weide melk, groen label, dus kiest hij wat het goedkoopste is. De nich markt is gangbaar geworden zonder toeslag. Het prijs verschil tussen gangbaar en iets extra's zal ook naar verloop van tijd steeds meer naar elkaar groeien.

 • J.W. de Kloet

  op de voorpagina van alle dagbladen

 • Hetzelfde geldt voor de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen waar zo veel agrariërs bij de vorige verkiezingen op hebben gestemd, kom eens één keer op voor degene waarvoor je er zit en kom uit die verstikkende partijdiscipline, kom in actie tegen die idiote klimaatregels die het agrarisch landschap van Nederland op zijn kop zetten

 • bartje14

  Dat is toch wat ze willen, uitverkoop van de sector.....

 • gjh

  Jeroen wederom een prachtig stukje . Het zou fijn zijn als je Schouten gaat vervangen dan komt er eindelijk wat boeren verstand in de politiek.

 • Bennie Stevelink

  Als de concurrerende boekwinkel aan de overkant een boek in kleur kan leveren voor 1 euro en een boek in zwart-wit voor 50 cent, wat doe je dan als boekwinkel, die het dubbele nodig heeft om uit de kosten te komen?

 • Attie

  De peuter verdient een aai over z'n bol, maar wij zijn al groot..!

 • Trot

  Bennie was het maar zo simpel

 • Wat klagen weer je moet je aanpassen aan de tijd waarin je leeft dat is altijd al zo geweest ook al ben je er niet altijd mee eens in het buitenland klagen de boeren net zo hard als in nederland daar heb je weer andere Problemen als je gewoon simpel boert zonder extreem te willen groeien en Luxe arbeidsbespaarende investeringen kun je stres vrij goed geld verdienen

 • van der berg

  Bennie stevelink, die concurrerende boekwinkel aan de overkant die kan dat niet want dat houd hij geen winst over,omdat hij de boeken voor een bepaalde kostprijs moet inkopen en ze anders simpelweg niet krijgt van de leverancier

 • deB.


  Waren alle melkveehouders maar zo als deze collega....
  Hij heeft ook door, dat het een doodlopende weg is...maar dat mag je hier niet zeggen, dan vinden naieve collega's weer dat je moet stoppen met boeren.
  Kortzichtige vertoning van zulke schone schijn lieden

 • Op aliexpress zoek ik altijd de goedkoopste aanbieder van een item, liefst met gratis bezorging en dan wel zo snel mogelijk. Waarom? Omdat ik de keuze heb en ik ook niet het idee heb dat ik de arbeidsomstandigheden van wat Chinezen verbeter als ik een duurdere leverancier kies. En al zou het zo zijn, dan is het voor mij niet te controleren. Met noemt het 'het vrije markt principe', en zolang consumenten zich daardoor lekker kunnen onttrekken aan verantwoordelijkheden en collateral damage mergelen we de aarde lekker verder uit.

 • Gat

  12.12 rare redenatie. Aliexpress wordt verdacht dat chineese overheid ze met geld steunt, om goedkoop te kunnen leveren. De overheid hier zegt open grenzen voor import en gooiden de deur dicht naar rusland voor de landbouw, op een verdenking die ze nog steeds niet hard hebben kunnen maken.
  Ben jij daarvoor gecompenseerd? Werd wel over gesproken toen! Niks gezien.

 • Hoogeind

  Het is een kwestie van continu overschotten produceren en marktwerking. Waarom zou de consument extra betalen in een overschotmarkt. Doet een boer toch ook niet? Dit geldt ook voor aardolie en auto's. Teveel productie dan gaat de prijs door het putje. Vorig jaar waren de aardappelen en uien schaars maar de prijs meer dan kostendekkend.

 • farmerbn

  Een auto - of trekkerdealer krijgt jaarlijks een aantal voertuigen toegewezen die verkocht moeten worden. Producenten zeggen; hiero zorg maar dat je ze kwijt raakt. Eigenlijk zeggen cooperatieleden dat ook tegen hun cooperatiedirectie maar dat is ouderwets heb ik gelezen. Cooperatiedirecties willen geen druk van onder en proberen hier verandering in te brengen. Wij eigenaren van de cooperatie gaan luisteren naar onze directeuren. Het moet niet gekker worden. Hoe is dat dan gekomen? Ik denk dat directeuren via het bestuur het spelletje goed speelt. Als John deere bepaalt hoeveel trekkers een dealer moet verkopen, kunnen leden/eigenaren ook tegen cooperatiedirectie zeggen dat ze alle melk moeten ophalen én minstens 40 cent per ltr moeten betalen. Zo niet dan een andere directeur.

 • farmerbn

  Kun je mij één directeur noemen die ontslagen is omdat de melkprijs te laag was? Dat gebeurt nooit dus directeuren zijn er niet bang voor/ doen niet hun uiterste best.

 • Gat

  Hoogeind de prijs voor een frietje zakt echt niet al zijn vrije aardappelen 2 cent. En kostprijs voor iedereen na de boer blijft hetzelfde. Dus waarom kan dat frietje niet goedkoper.

 • gerben5

  @ Trot zo simpel is het wel. Neem nou bv boekhandel aware. koopt zn topzuivel in voor de kale garantie prijs van fc

 • Attie

  Gewoon lid worden van LVLC en bepaal mee wat zin of onzin is!

 • jan4072

  @farmerbn, Je hebt wel gelijk op 1 wezenlijk onderdeel na. De john deere dealer die de trekker verkoopt schrijft nog steeds zelf de rekening. De boeren doen dat zelf niet eens meer. Als alle boeren zelf de rekening schreven voor geleverde producten dan waren ze er wel veel beter van doordrongen dat onder de kostprijs leveren geld kost en dat je dan beter kunt stoppen/verlagen van de productie.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.