Boerenblog

38 reactieslaatste update:12 jun 2019

‘We gaan ermee stoppen’

De afgelopen 10 jaar hebben veel van ons gevergd. Nu is de knoop doorgehakt: we gaan stoppen.

Eigenlijk weet ik niet goed hoe ik moet beginnen. En dat is voor het eerst in de 8,5 jaar dat ik deze column schrijf. Het onderwerp is ook lastig. Ik kan geen metafoor vinden. Geen grappige intro. Of een mooie anekdote. Er is namelijk niet heel veel moois aan. Per begin juni staat namelijk onze boerderij te koop. We stoppen als boer, we stoppen op deze locatie. We stoppen 3 generaties hard werken. We stoppen een vierde generatie voordat ie begonnen is. We zijn moegestreden.

Jaren die veel van ons vergden

De afgelopen 10 jaar hebben veel van ons gevergd. Door het beleid, een wetswijziging, een bestemmingsplan dat uiteindelijk nog steeds een beheersverordening is, mensen die toevallig 11 jaar geleden in onze straat kwamen wonen en bezwaar maken tegen alles waar je bezwaar op kunt maken. Verder zijn er zaken als de EHS, NB-wetvergunning, loslaten van het melkquotum, invoering fosfaatrechtenstelsel, knelgeval zijn maar nog lang geen zicht hebben op een uitspraak van het CBb, de opgedrongen negatieve framing aan het Nederlandse volk door donkergroene bewegingen…

Renderen lukt al een poosje niet

Het is een vermoeiende weg die absoluut de moeite waard is, maar het moet dan wel ergens renderen. En dat doet het al een poosje niet. We hebben van alles onderzocht. Jongveeopfok, een voedselbos (ik zou het dan onze Vegan Farm noemen), herstellende landbouw, precisielandbouw, jongepaardenopfok, verhuur van gebouwen, van land. Alles om ten eerste het plezier terug te krijgen en natuurlijk ook om er een fijne boterham van te kunnen eten. Het is een jarenlang proces geweest.

Veel ingrijpender zijn de emotionele gevolgen. Zijn ouders moet hij in hun zeventigste levensjaar, ze werken nog altijd elke dag op de boerderij, dit nieuws brengen

Weloverwogen beslissing met ingrijpende gevolgen

Begin maart nam Henk de beslissing. Weloverwogen maar met ingrijpende gevolgen. Die zijn praktisch van aard: waar gaan we wonen, wat gaat Henk hierna doen, maar ook wanneer zal het bedrijf worden verkocht? Veel ingrijpender zijn de emotionele gevolgen. Zijn ouders moet hij in hun zeventigste levensjaar, ze werken nog altijd elke dag op de boerderij, dit nieuws brengen. En zijn jongere broer en zus. Hun geboortegrond valt in andere handen. Het is onomkeerbaar. Is dit de laatste keer dat we het land klaar maken voor de mais? Gaan we dit nog zelf oogsten? Hebben we er wel genoeg aan gedaan? Geven we niet te makkelijk op? Zien we een optie over het hoofd?

Onverwacht werden we geconfronteerd met nieuwsgierige vragen. Het is verdrietig. Toch zijn we blij dat we de keuze zelf maken

Regie over het nieuws kwijt

Afgelopen weken hebben we het de mensen verteld die we het zelf wilden vertellen. We hielden de cirkel klein, toch werd het een gerucht en waren we al snel de regie over het nieuws kwijt. Onverwacht werden we geconfronteerd met nieuwsgierige vragen. Het is verdrietig. Toch zijn we blij dat we de keuze zelf maken. Soms heb ik zin in moddergooien, boos zijn, maar ik weet dat dat nergens toe gaat leiden. We noemen dit maar onze midlife-periode en gaan op zoek naar een mooi en zinvol second life. Dat is er vast, ergens.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Moedig en verstandig besluit. Zal zeker geen impuls zijn. t Zal jullie zeker veel brengen. Ik hoop dat jullie kennis en ervaring uiteindelijk niet voor de landbouw verloren gaat hier of op een andere plek op onze aardbol. Er zullen nog veel jonge boeren gaan volgen en de massa die consumeert groeit nog elke dag........ Bedankt voor je mooie schrijfsels en veel succes toegewenst!

 • deB.


  Er zullen nog veel collega's volgen... heel wijs besluit, de laatste jaren is er geen ene zakhoer meer aan! Iedereen komt tot het besef

 • bankivahoen

  Heel veel sterkte gewenst met dit besluit. Later ga je pas inzien dat je de juiste keuze hebt gemaakt, dat weet ik zeker. Stoppen is ook ondernemen vergeet dat niet. Nederland verdient langzamerhand geen boeren meer die dag en nacht zorgen voor bijna gratis voedsel .

 • f.p.zomer

  Sterkte en bedankt voor je collums.

 • kuiken007

  dit is wat de mensen in de LINKSE; regering-ministeries-nvwa enz. willen ze gaan het bereiken ook in de toekomst meer gaan importeren uit landen waar het slechter is voor milieu-dierwelzijn en vergeet ook vooral niet de voedselveiligheid!!!
  dit alles wordt versterkt door de veganistische lobby die infiltreert in de agrarische sector!!!

 • el

  Jammer, success voor de toekomst!

 • gjh

  Jammer Conny ik heb erg genoten van je collums super leuk jammer dat het zo afloopt voor jou en je gezin. Veel sterkte gewenst groet gjh

 • Firma Vellenga

  Wij maar denken dat het bij een ander altijd geweldig gaat.... Deze laatste colmn is zo herkenbaar. Wel vraag ik me af wat er is na boer zijn??? Wij weten als geen ander hoe de natuur, de dieren, de mensen en de politiek in elkaar zitten. Kun je nog nuchter aan iets nieuws beginnen? Hoop dat we je nog eens lezen hoe het verder is gegaan. Succes

 • Noordam2

  Succes , het komt ongetwijfeld goed!
  en die altijd maar trainerende buurman? Komt die er mee weg? Natuurlijk weet ik wel dat je in een democratie altijd een mening mag hebben, maar houd dat ook in dat je het leven van landgenoten mag verzieken omdat jij toevallig voor geen enkele reden vatbaar ben?

 • deB.


  Melkveehouder zijn is niets meer aan...daar zijn we het toch wel over eens
  Als deze mensen er al schoon genoeg van hebben, dat zegt alles!

  Al de schijnheilige roze brilletjes tov een ander kunnen wel af! WAAR zijn we mee bezig~ Nogmaals een zeer zeer trieste bedoeling

 • Alco

  Zoals ik het lees stoppen ze met de boerderij, niet met columns schrijven.
  Een mooie gelegenheid hoe het ze verder vergaat en vooral hoe het zo gekomen is.
  Ik bedoel. Als men geen inkomen meer kan halen uit 200 melkkoeien?
  Maar bovenal: "Sterkte".

 • frl

  Jammer, sterkte en veel succes met jullie verdere leven.
  In de zestiger jaren was hier in het dorp een boer die zei, als de ambtenaren de landbouw overnemen is het einde zoek.
  Vooruitziende blik zullen we maar zeggen.

 • Vhouder

  beste deB. melkveehouder zijn is hartstikke mooi zolang als je op stal of in de wei bent tussen de koeien alles eromheen is niet meer leuk maar ja je moet het goede en het kwade nemen

 • deB.


  Zolang je dat blijft zeggen Vhouder, naaien ze je voor en achter een oor aan... onder het mom van, die domme boer vindt het in de stal toch hartstikke mooi, dus we kunnen hem alles flikken!
  Burgers kunnen tegenwoordig ook tussen de koeien door fietsen...dus kom niet met dat idyllische gekletst snappie

 • Henk.visscher

  Ik kan mij zo,n keuze heel goed voorstellen , we weten als veehouders totaal niet meer waar we aan toe zijn, heel veel geluk toegewenst

 • koestal

  Zie hier in de buurt wel meer van 40-50, de laatste 5 jaar flink gegroeit richting de 200 koeien en dan nu stoppen..

 • Weijdenverhuur@hotmail.com

  Dapper besluit. Hier in de regio (zuid holland west) ook aantal, nog relatief jonge boeren met mooie bedrijven, bord in de tuin. Zijn het spuugzat, en durven ook te zeggen dat de verdiensten schraal zijn. Ik wens je veel succes en hoop te lezen hoe het jullie uiteindelijk vergaat. Komt heus goed.

 • deB.

  En maar denken dat het wat heeft, en of leuk is, 200 koeien melken.
  Totaal niet, dat hebben we al vaker gehoord afgelopen jaren. Leven wordt beheerst, nergens tijd meer voor dan koeien koeien koeien... dat gaat wreken, los van alle te grote groei spurten en wetgeving

 • cor vroege

  Het is een moeilijke maar herkenbare stap ,maar je heb de juiste keuze gemaakt ,het is zometeen een hele opluchting neem dat maar van mij aan ,dat deze belachelijke regelgeving je niet meer achtervolgt en dat je weer tot rust komt ,er proberen steeds meer gekkies op de stoel van de boer te gaan zitten die het zogenaamd beter te weten,daar heb ik maar 1 advies voor DIKKE MIDDELVINGER EN JE GAAT HET ZELF MAAR DOEN.

 • witrug123

  Renderen lukt al een poosje niet...………….jonge boeren kunnen niet concurreren tegen die grote groep gepensioneerden die voor de aardigheid maar door melkt.

 • farmerbn

  Veel mensen zien dit gewoon aankomen. Je wordt verplicht om te groeien, werkt je kapot maar je concurrentiepositie is weg. Lees je enkele dagen geleden van die Oekrainebeurs. De periferie ziet dat hun (winstgevende) handel uit Nederland vertrekt en ze focussen alweer naar een andere regio. De overheid vindt het ok want hoe meer nieuwe natuur hoe beter. Ik ken veel stoppers en ze zijn er allemaal beter op geworden. Duurt even maar over enkele jaren zal het ook voor jullie gelden.

 • brinkejf

  Ik vind het super knap dat je hier zo open over bent. Heb met plezier altijd je columns gelezen. Heel veel succes en sterkte want dat het pijn doet dat kan niet anders. Ik wens jullie een héél mooie toekomst toe, welke kant die dan ook maar op gaat.

 • brutus71

  Erg dapper dat je dit allemaal wilt en kunt vertellen, best herkenbaar, als je, jullie
  niet meer de energie meer op kunnen brengen om dit te weer staan, hebben jullie het goede besluit genomen.
  Het gaat jullie goed

 • deB.

  Het blijkt eens te weer, dat het gewoon op is... Energie gaat er overal uit, dat is al een tijdje gaande.
  Niemand kan normaal leven met een jaren 80 melkprijs... En die het wel kunnen, zijn er over 10 jaar niet meer.
  Compleet doodlopende weg

 • koestal

  Niemand is verplicht om rücksichtlos te groeien hoor, opa molk 50 koeien, vader molk 100 koeien en ik melk 70 koeien, ja de andere 4 kinderen wilden ook wat hebben, nou prima toch. Als het goed gaat gaat het mij ook een beetje goed, en als het slecht gaat gaat hier ook een beetje slecht. Veranderen de regels, moeten de koeien naar buiten, dan gaan ze naar buiten, moeten we biologisch, vanwege regelgeving of om wat te verdienen, dan doen we dat gewoon.
  Groeien of verdwijnen? Aanpassen of verdwijnen!!

 • veldzicht

  @koestal.Een rare redenering houd jij er op na.Dus elke onbenul die maar wat loopt te roepen en die wat mensen achter zich krijgt moet je maar blindelings opvolgen.De hele landbouwsector moet eerst eens leren van zich af te bijten en zorgen dat ze goede mensen in dienst krijgen die de leugens eens aan de kaak stellen die over de boeren wordt uitgestort.Wat je af en toe te horen krijgt daar rijzen je de haren te bergen.

 • koestal

  @veldzicht
  Wacht maar, die paar onbenullen die wat schreeuwen hebben we niks mee te maken, veranderde regelgeving wel, pak eens een wereldbol, zoek Nederland op, dat kleine stipje daar wonen nu 17.300.000 miljoen mensen.
  En wat denk je dat er de komende 20 jaar gebeurt? Dat het makkelijker boeren word?

 • Alco

  @Koestal. Ik geloof dat je veldzicht niet begrijpt.
  Ik zal eens een voorval opschrijven.
  Een kind van een kennis van acht jaar kwam terug van school en zei onomwonden dat hij vegetarisch wilde worden. De juf had zulke nare dingen vertelt over het welzijn en ook de aarde kon ermee gered worden.
  De vader ging eens op gesprek met die juf. Het eerste wat die juf zei was: "Heeft u soms onder een steen geleefd en volgt u het nieuws niet op tv en krant.
  Na veel uitleg verontschuldigde de juf zich met de woorden. Waarom krijgen we jou uitleg nooit te horen? "
  Daar gaat het dus om: Ons verhaal in de media te krijgen, anders worden we overwoekert met onzin.
  Ik ben gevraagd voor een kamergesprek met Calon en zal dit dan ook voor de voeten leggen bij het LTO.( Onze belangenbehartiger) .

 • kleine boer

  alco hou je ons /mij van het gesprek op de hoogte? Ben zeer benieuwd er naar.

 • Bennie Stevelink

  Charles Darwin, de man van de evolutieleer, stelde dat niet de sterkste maar de best aangepaste overleeft. Ik ben het in dit geval met @koestal eens.

 • jan4072

  Ik zeg niet dat er geen reden tot klagen is maar de hoge prijzen voor grond worden toch echt door de koeienmelkers veroorzaakt. En daarbij zijn de problemen voor de koeienmelkers niks groter en niks anders dan die voor de kippen- en varkenshouders > 30 jaar geleden. Kijk er naar en doe er je voordeel mee. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 • koestal

  Heb hier ook collega's die hebben de halve buurt opgekocht en nu 2 miljoen financiëring, op 140 koeien, en dan maar klagen, of ze zijn ineens overspannen enzo, moet ik daar medelijden mee hebben?

 • BO(skabout)ER

  @koestal

  Een collega met 140 koeien die de halve buurt opkoopt en 2 miljoen schuld..valt dat best mee. Ik heb nog niks gekocht .. alleen het bedrijf van mijn ouders en heb met 135 koeien al meer dan 2 miljoen schuld ;).

  Ik heb er overigens plezier in, en durf ook wel meer te lenen in renderende projecten.

 • el

  Uw ouders hebben de halve buurt opgekocht?@Boskabouter!

 • bluemink

  Triest dat het zo gaat en moet in Nederland .
  Geen enkele sector accepteert zon beleid, als de boer word behandeld .

 • hendruk

  Denk niet dat de nadruk ligt op bedrijfsgrootte en financiering. Het verhaal legt duidelijk de pijnpunten bloot waar de meesten liever over zwijgen en ervoor kiezen in stilte te lijden.
  Het gaat over een onbetrouwbare overheid. Een overheid die uitstraalt dat die vieze stinkboeren maar moeten vertrekken. Ontmoedigingsbeleid; zich niet aan afspraken houden; een wirwar aan onlogische regels waarbij de ene de andere bijt; kortom één groot onderbuikbeleid.
  Niets meer op basis van kennis en ervaring maar onder druk van radicale groeperingen zwaar wegende beslissingen maken met de emotie als basis.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • farmerbn

  De kostprijs vliegt omhoog maar de opbrengstprijzen stijgen weinig want anders gaan we het wel in het buitenland halen. Nederland is te duur geworden voor bulk maar de Nederlandse productie is te groot voor niche-productie. De productie moet geforceerd naar beneden terwijl je nog steeds bulkprijzen krijgt. De productie moet naar beneden en dat doet pijn want het is gedwongen krimp.

 • Maas1

  @ Farmerbn Dat de opbrengst prijzen weinig stijgen in relatie tot de kostprijs,dat is maar hoe je het bekijkt en het uit onderhandel.Snij dan eerst maar eens in je vaste lasten die structureel terug komen,daar kan bij horen dat als je die al niet hebt aan de zonnepanelen moet, of je mest moet gaan verwaarden naar een hoger niveau.Of de banklasten tegen het licht gaat houden en de druk daarin gaat opvoeren.Of je bedrijf diverser maakt zodat je kunt schakelen in een nationale of internationale markt of in segmenten enz. Of beter uit onderhandelen met je voerfabrikant.enz enz.
  Of de productie naar beneden moet al dan niet tijdelijk dat licht meer aan het feit voor welke markt je op dat moment produceert. Als de politiek verplicht tot krimp van de veestapel dan zal er niet veel meer van bovenstaande terrecht komen en ook niet meer van kringloop landbouw.En waarom niet dan,nou denk dan maar eens na. De politiek is de politiek en dat zijn geen ondernemers.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.