Redactieblog

8 reacties

‘ZuivelNL groeit en alle veehouders betalen mee’

Organisaties in de landbouw zijn net konijnen: ze vermeerderen zich snel.

Zie onze eigen belangenbehartigers. Steeds minder boeren, maar steeds meer organisaties. Naast de LTO een scala van andere groepen. Van NMV tot DDB, van Netwerk Grondig tot de Bond van boerderijzuivelbereiders. LTO wordt kleiner en de anderen groeien.

Het kost wat geld, maar dat mag best

“Het is onze eigen wil en schuld”, meent Hanna ietwat zuur. ”De algemene organisatie LTO doet niet precies wat we wensen en dus richten we voor ons eigen probleem een eigen club op. Het levert weinig op, maar het gevoel is beter. Het kost wat geld, maar dat mag best als je eigen club je eigen menig vertolkt. Dat je niets bereikt is niet zo erg. Dat is dan altijd de schuld van de ander.”

Opvolger van Productschap Zuivel

Het kost ons meer dan we zelf denken. Neem nu de ketenclub ZuivelNL. De opvolger van het Productschap Zuivel bleef de eerste jaren op de achtergrond. Maar dat verandert. De directeur, de al bejaarde en bedaarde Folkert Beekman, doet een stapje terug. De algemene leiding komt in handen van Janine Luten, afkomstig van de Universiteit Wageningen. Een pittige jonge vrouw, die haar sporen daar heeft verdiend. Ze zal meer het boegbeeld vormen, omdat ZuivelNL meer naar buiten gaat treden, zegt voorzitter Jorritsma.

Er komt namelijk veel meer werk. NZO en LTO willen taken afstoten en die mag ZuivelNL gaan doen. Meer werk betekent meer mensen en daar moet Janine Luten leiding aan geven.

Helft boeren profiteert gratis van resultaten LTO

Zeggenschap bestuur

“Handig bedacht”, zegt Hanna. “De kosten van ZuivelNL worden betaald via een bijdrage van € 0,05 per 100 kilo melk. Daar betaalt iedere boer aan mee. Bij de LTO is even meer dan 50% van de boeren lid, dus de helft van de boeren profiteert gratis van hun resultaten. Als LTO taken doorschuift naar ZuivelNL betaalt iedereen mee. En dat gaat gebeuren.”

Geen vinger tussen te krijgen. We zullen zien dat, als het takenpakket van ZuivelNL toeneemt, ze meer mensen gaan aanstellen – nu 14 man/vrouw – en dat LTO en NZO toezien. Dat kan gemakkelijk omdat ze in het bestuur de zeggenschap hebben. Knap gevonden.

Laatste reacties

 • Flirt

  Dus LTO moet dan goedkoper worden!!!!

 • Dirk,

  Dirk
  Langzaam aan worden we weer naar de "landbouwschap constructie gedrukt, waar de boeren verplicht aan moesten bijdragen , toen via een heffing, wie uit protest weigerde te betalen ,werd een dwangsom opgelegd , waarna een openbare verkoping volgde (bij niet betalen) nu wordt het voortijds uit je knip gehaald ,maar de meeeters zullen blijven aanschuiven aan de boeren dis .

 • HJ O R

  De helft van de boeren zit opgescheept met de resultaten van een club waar men geen lid van is en ook niet achterstaat. Dat is wat anders dan hierboven beweert.

 • Bennie Stevelink

  @HJOR, hoe denk je dat de boerenwereld er uit zou zien zonder “die club waar men geen lid van is en ook niet achterstaat”?

  Ik heb wel een idee: we hadden op dit moment verplichte weidegang en een forse inkrimping van de veestapel. Glyfosaat was op dit moment al verboden.
  En nog veel meer maatregelen.

 • Noordam2

  Bennie, HJOR en medestanders betalen het liefst niets, staan lekker te schreeuwen aan de kant en liften vervolgens lekker mee wat onze organisaties uitonderhandelen bij de overheid. lekker makkelijk en vreselijk naief!

 • Attie

  Als lastige klusjes uitgevoerd gaan worden door Zuivel NL, waar intensievere LTO leden niet achter staan, worden die dubbel gepakt Bennie.

 • Attie

  Noordam2 uitonderhandelen? Precies ja, tot en met geprobeerd om grondgebonden boeren te korten op fosfaat, maar gelukkig niet gelukt!

 • witrug123

  Door lto gaat de sector Langzaam Ten Onder. De tlo moet hoe dan ook uitgebannen worden!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.