Redactieblog

21 reacties

‘Harm Wiegersma heeft het niet begrepen’

NMV-voorzitter is in de Tweede Kamer contraproductief met kritiek op partijen van buiten de sector.

Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), bracht goede argumenten naar voren op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en Landbouw in de Tweede Kamer.

Terecht stelde hij dat de melkveehouderij sinds de jaren tachtig fors is gekrompen en daarmee samenhangend natuurlijk ook de uitstoot. Ook droeg hij oplossingen aan en wees hij op de kansen die er liggen.

Harm Wiegersma had tijdens een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw een goed verhaal over de melkveehouderij, maar was contraproductief met zijn kritiek op partijen buiten de landbouw, stelt Vergaderboer - foto: Bert Jansen.
Harm Wiegersma had tijdens een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw een goed verhaal over de melkveehouderij, maar was contraproductief met zijn kritiek op partijen buiten de landbouw, stelt Vergaderboer - foto: Bert Jansen.

Twee derde verhaal was kritiek

Tot zover prima dus. Maar dit was slechts een onderdeel van zijn verhaal. Dat ging voor bijna twee derde op aan kritiek aan de lieden, die ook waren uitgenodigd om te spreken tijdens dit Ronde Tafel Gesprek.

Hij veegde de vloer aan met mensen ‘die uitsluitend theoretisch nadenken over klimaatmaatregelen’. Volgens Wiegersma voelen die zelf niet wat er werkelijk aan de hand is. Dat kunnen alleen degenen die – zoals hijzelf – praktiserend melkveehouder zijn.

Wiegersma sneerde verder naar de partijen van de anti-veehouderijlobby, die ook aan tafel waren uitgenodigd. Die worden niet, zoals de veehouders zelf, met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd.

De woorden van Wiegersma waren vooral voor de eigen achterban. De NMV-leden zullen instemmend geknikt hebben

Het ontging hem waarom een dierenarts – die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij – er ook was. Er waren zelfs meer anti-veehouderijpartijen uitgenodigd dan veehouders, stelde hij met niet verholen afschuw vast: “Zo wordt de discussie hier dus blijkbaar gevoerd.”

Echt woorden voor de eigen achterban. Vers van de keukentafel. De leden van de NMV zullen instemmend geknikt hebben, toen ze dit lazen op de site van de vakbond. Hun voorzitter heeft het de klimaatlobby maar even knap verteld. Dat werd tijd. Instemming lees ik ook op Twitter en Prikkebord.

NMV polariseert zelf mee

Hebben ze een punt? Ik heb alle respect voor Wiegersma, die goede argumenten naar voren bracht waar de politiek over kan nadenken. Die gingen echter verloren in een vloed van woorden van afkeuring aan het adres van ‘theoretische deskundigen en actievoerders’.

Wat is het effect? Deze groep voelt zich geschoffeerd en zal nog feller tegen de veehouderij tekeer gaan. De Tweede Kamerleden hebben vooral kritiek gehoord op de mensen, die ze zelf hadden uitgenodigd.

Het waren tenslotte allemaal hun gasten. Ze zullen ‘not amused’ zijn. Het goede van de inleiding van Wiegersma zal zodoende niet blijven hangen. Het is de kritiek die blijft.

Je bent zelf – net als de eigen achterban – tevreden, maar dan heb je het niet begrepen. De maatschappij zit zo in elkaar dat meerdere partijen meebeslissen

Zo polariseer je zelf mee. De goede boodschap breng je in een slechte verpakking. Je bent zelf – net als de eigen achterban – tevreden. Maar dan heb je het niet begrepen. De maatschappij zit zo in elkaar dat meerdere partijen meebeslissen.

Niet onbelangrijk zijn daarbij de consumenten. Harm zette ze in het Ronde Tafel Gesprek aan de kant en heeft daardoor de kans om met goede argumenten te scoren gemist. Jammer.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Vergaderboer is van het type die een brief klaar heeft liggen met "ik geef me over"
  gelukkig is Harm Wiegersma uit een ander hout gesneden.

 • agratax.1

  Zou landbouw hoe goed ook bedoelt, mensen missen die Diplomatiek zijn ingesteld. Mensen die door hun benadering van het probleem de tegenstanders het gevoel geven "jullie hebben gelijk" maar tegelijk hun de angels uittrekt. Zolang de landbouw van af het begin in de verdediging gaat, zal de maximale winst uitblijven of erger blijven we aan de verliezende hand.

 • joannes

  Een productive houding is lastig wanneer je je gram wil (terug) halen.

 • RIEN65

  Harm heeft het goed begrepen. Het is een keer klaar.

  "fight with the best die like the rest"

 • ENDE902

  Met figuren als vergaderboer, gaan we het als sector zeker niet overleven, dat is voor mij wel duidelijk.

 • Bennie Stevelink

  @cornelis en @Rien hebben het ook niet begrepen.
  De boeren hoeven zich niet “over te geven” of te verzetten. Zij maken namelijk niet de beslissing, dat doen anderen. Het gaat erom dat je diegene die wél de beslissing neemt beïnvloedt om de beslissing te nemen die jouw past. Dan moet je dus productief communiceren en niet destructief.

 • aitink

  Vergaderboer heeft het niet begrepen.

 • Firma Vellenga

  Precies. Grote pluim voor Wiegersma.

 • kanaal

  eindelijk geen jaknikker aan tafel .

 • Tuig

  Met in de kont hangen gaat de sector het zeker niet redden. Hebben zelf niks te zeggen, dat beseffen de meeste nog niet.

 • .....

  Goed verhaal van Wiegersma, vergaderboer is zelf niet goed op de hoogte van de enorme haatcampagne van links tegen de landbouw

 • Rip

  Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn.

 • onderwater

  @Rip dan moet er wel een zijn die honing heeft en niet een die met met alle winden meewaaien wat dan kunnen zijn bijtjes geen honing in het korf brengen.

 • DJ-D

  Maakt toch niks uit. In 2 minuten tijd kun je de drogredenen en de bullshit toch niet weerleggen. Tis een hart onder de riem voor degene met hersens en boerenverstand.

  Je doet er toch niks tegen met de politiek. Het grote geld bepaald. De multinationals.

  <>

 • j.r.j.porsius1

  @Bennie Stevelink de mensen die de beslissingen nemen en maken de kont nog langer uitlikken heeft ons tot dusver nul komma nul opgeleverd, dus het word de hoogste tijd voor een ander geluid. Het is ook van de zotte dat de boeren in feite ook niks meer te beslissen hebben wel alle werk mogen doen en de financiële risico's mogen dragenmaar voor de rest niks meer in te brengen is totaal de omgekeerde wereld. K.F. Porsius

 • koestal

  Harm ,goed gedaan,laat die Tweede Kamerleden maar met hun hoofd in de wolken lopen.

 • wouterbeek  En

 • Alco

  Je kunt het ook zien als een gemiste kans van Wiegersma om de "leken" onderricht te geven.
  Want beslissen, daar heeft @ Bennie gelijk in, doet de consument.
  Het punt wat #Vergaderboer als goed bestempeld , dat de veehouderij al heel veel geslonken is, is juist totaal verkeerd, want daarmee geef je aan dat die dieren toch wel iets verkeerde invloed hadden op het milieu.
  Juist de kringloop die altijd aanwezig is, moet benadrukt worden.
  De opname door voedsel en uitstoot staan altijd met elkaar in balans.

 • Bolder01

  Ik had al waardering voor Harm maar het wordt steeds meer TOP 👍

 • koestal

  Boeren kunnen het toch niet goed doen in de ogen van Tweede Kamerleden,die zijn teveel bevooroordeeld. Vooral de linkse partijen.

 • Bolder01

  De ,naam vergaderboer zegt al heeëeeel veel en maar mee lullen met diegene waar hij het meeste steun van krijgt. Veel praten maar in de praktijk zal hij niet in de klei staan🤔

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.