Expertblog

5 reacties

‘Goed boeren must voor succesvolle toekomst’

Boeren moeten slim omgaan met kansen . Er is meer dan alleen groei als verdienmodel.

2018 was een extreem jaar. Wie in 2018 rond de 900.000 kilogram melk produceerde, ontving alleen aan melkgeld al € 18.000 minder dan in 2017. De ruw- en krachtvoerkosten stegen – onder andere vanwege de droogte – met € 30.000. Ook de energiekosten stegen flink. Deze posten alleen al drukken de kasstroom met € 50.000 ten opzichte van 2017. Dat is pakweg 5,5 cent per kilo melk.

Binnen de melkveehouderij zijn er meer verdienmodellen dan groei alleen, betoogt Herrold Lammertink.
Binnen de melkveehouderij zijn er meer verdienmodellen dan groei alleen, betoogt Herrold Lammertink.

Prijsschommelingen, droogteperiodes en een stijging van de vaste kosten zijn een gegeven voor de melkveebedrijven. Het ene jaar is ‘goed’ en het andere jaar ‘niet te best’.

Basis is een goede landbouwpraktijk

In financieringsverzoeken richting de bank is de bedrijfsspecifieke melkprijs een gegeven richting de toekomst. Met een rekenrente die hoger ligt dan de huidige rente en een voor de rest genormaliseerde winst- en verliesrekening is het voor een grote groep bedrijven lastig om ontwikkelingsstappen te maken.

Afgelopen jaar konden rekeningen soms amper betaald worden. De vraag aan uw bank om de aflossing even stop te zetten om weer bij kas te komen, past niet in een duurzame economische toekomst en heeft weinig kans.

Alles begint natuurlijk met goede landbouwpraktijk. Dit is een oude term die al jaren van toepassing is. De verschillen in netto opbrengend vermogen tussen het ene melkveebedrijf en het andere liggen al jaren rond de 8 cent per kilo melk.

Dit is voor 80% te herleiden naar vakmanschap. Voor het bedrijf dat 900.000 kilo melk produceert, is dat een verschil van ruim € 70.000 op jaarbasis. Goed boeren is dus een must voor een succesvolle toekomst.

Meer opties dan groei alleen

Maar goed boeren is meer dan alleen vakmanschap. Het is ook slim omgaan met kansen en niet alleen groei als verdienmodel zien. Mogelijkheden om risico’s te beperken door voer- en melkprijzen vast te leggen beperken de volatiliteit in het saldo, maar liggen misschien iets te ver van u af.

Er zijn ook andere verdienmodellen die misschien dichter bij u staan. Als u bijvoorbeeld vlog-melk levert, voldoet aan de eisen van Top Zuivel of toch besluit om te gaan weiden, dan kan dit zomaar 2 cent per kilo melk extra opleveren. Met daarnaast nog eens een extraatje uit de GLB-pot.

Een positieve SDE-beschikking om duurzame energie op te wekken, kan voor een lange periode een flinke liquide jaarlijkse bijdrage opleveren. Of pak net even die extra GLB-bijdrage mee voor het perceel waar een akkerrand volstaat met bloemen. Biodiversiteit, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bieden kansen.

De randvoorwaarde blijft goed boeren, maar ondernemerschap wordt altijd beloond

Vanzelfsprekend zijn dit geen voorbeelden die op ieder bedrijf toepasbaar zijn. Maar het geeft wel aan dat er kansen liggen om extra opbrengsten te genereren. Wanneer je dergelijke kansen slim weet te benutten dan gaat het al snel over 5 tot 8 cent extra per kilogram melk.

Uitzoeken wat voor uw bedrijf de kansen zijn om te komen tot meer opbrengsten, levert meer op. De randvoorwaarde blijft goed boeren. Ondernemerschap wordt altijd beloond.

Laatste reacties

 • Attie

  Die 8 cent is dus precies 1 ha en 100kg fosfaat per jaar, grondgebonden groei dus!

 • RIEN65

  Klinkt allemaal mooi. Maar bijvoorbeeld VLOG melk is al niet kostendekkend. Weidepremie ontvangen en daarnaast ook de heffing betalen, dan is de winst superdun. Zonnepanelen leggen en daarna komt Enexis niet opdagen om de leiding te verzwaren. Nee zo simpel is het niet om 5-8 cent meer melkgeld te ontvangen.

 • jhp

  @RIEN65 en dan heb je voor die tijd altijd bij de slechtst presterende gezeten en ga je zo ineens als de beste presteren. Beetje simpel gedacht, er zal zeker wat te halen zijn bij beter ondernemen/beter vakmanschap maar zulke sprongen zal je niet snel kunnen maken.

 • mts_kuijpers

  @RIEN65, bij mij is de VLOG toeslag toereikend voor de meerkosten aan voer, van die € hield ik het afgelopen half jaar ruim 65ct over. Daarbij haalde we 2 maanden lang een maand gemiddelde van 4% eiwit in de tank. Dan zit ik al op 6 cent boven de gemiddelde RFC prijs. Excl de weidetoeslag.

 • el

  Pas op@ mts kuipers,
  morgen staan de bedrijfs adviseurs op de stoep,er valt wat te halen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.