Redactieblog

6 reacties

‘Veemarkt Leeuwarden ziet toekomst voor zichzelf’

Veemarkt Leeuwarden durft het aan om praktisch zonder eigen middelen een nieuwe veemarkt te bouwen. Hulde aan de noeste doorzetters.

Wat een enthousiasme bij Andries Kingma, voorzitter van de veemarkt Leeuwarden. Zij durven het aan om praktisch zonder eigen middelen een nieuwe veemarkt te bouwen. Ze geloven er heilig in.

Leeuwarden volgens eigen zeggen prijszetter

Leeuwarden is volgens hem met zijn wekelijkse markt prijszetter van slachtvee, nuchtere kalveren en schapen. Dat is nogal een mening. Er wordt ongeveer 15% van het slachtvee, 10% van de nuka’s en 30% van de schapen van het totale aanbod in Nederland verhandeld op de paar veemarkten die er nog zijn. Is dat niet wat weinig om je dan prijsleider te noemen? FrieslandCampina heeft een veel groter marktaandeel in kaas. Maar prijsleider? Nou, nee.

Obligaties gaan grif van de hand

In Leeuwarden geloven ze er wel in. De bank wil de investering van € 3,5 miljoen in de nieuwe veemarkt voor de helft financieren. De rest moet via een obligatielening bijeengebracht worden. En dat schijnt te lukken. De veehandelaren, veetransporteurs en ook boeren nemen de obligaties grif af. Het geld moet voor 1 april binnen zijn en dat lijkt mogelijk. Hulde aan de noeste doorzetters.

Fundament niet breed in Leeuwarden

Want dat zijn het. We weten dat na de MKZ-crisis in 2001 nogal wat markten de deuren sloten. Vanwege de regelgeving en omdat andere vormen van het verhandelen van vee hun intrede deden. Zo is een verzamelplaats duidelijk een voorbeeld van hoe het ook kan. En de onlinemogelijkheden zijn nog niet voldoende benut. Ik verwacht daar veel van. Meer dan van een nieuwe veemarkt. Het fundament is ook niet breed in Leeuwarden. Een honderdtal veehandelsbedrijven en transporteurs. Die moeten leven van het vee dat de boer kwijt wil of moet.

Zouden veehouders zich wel eens afvragen hoeveel de veehandelaar hen werkelijk kost?

Het doet me vooral denken aan de nostalgie van het verleden. De veehandelaar, die een keer per week langskomt om te zien of er handel is. Hij gaat vaker weer weg zonder handel, dan met. Maar hij moet toch verdienen. Zouden veehouders zich wel eens afvragen hoeveel de veehandelaar hen werkelijk kost? Of kan het zijn dat wekelijkse visites en het gesprek aan de keukentafel over de nieuwtjes in de buurt van onschatbare waarde zijn?

Wij hebben die niet. Ons overschot gaat naar een verzamelplaats en we hebben het meest contact via de telefoon of de mail over onze afzet. Dat regelt Hans allemaal. Veel jonge boeren, denk ik.

Toekomst is aan de verzamelplaatsen

Moraal van deze overpeinzing. Ik vind het dapper van Andries Kingma en zijn mannen dat ze de veemarkt overeind houden. Dat ze een grote groep – vooral oudere? – boeren om zich heen hebben begrijp ik niet zo goed, maar het is wel een teken dat die tevreden zijn.

Dat ze prijszetter zijn, wil er bij mij niet in. Te weinig invloed. De toekomst is voor mijn gevoel aan de verzamelplaatsen en daarmee samenhangend de online verkoop. Dat laat onverlet dat ik de veemarkt in Leeuwarden een goede toekomst wens.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  U schrijft:
  Het doet me vooral denken aan de nostalgie van het verleden. De veehandelaar, die een keer per week langskomt om te zien of er handel is.


  Is dit nostalgie? Wij hebben een geweldige veehandelaar elke week komt deze man stipt op tijd en gaan boer en veehandelaar samen door de stal om gedachtes, ervaring en verkoop door te nemen. Vaak heb ik gevraagd wat moet ik doen als de boer zomaar dood neer valt? Het enige antwoord wat ik krijg is: bel de veehandelaar die regelt alles. Daar heb ik ook het volste vertrouwen in. Ze komen in Leeuwarden op de markt in een voormalig pand van A-ware. Kringloop noemen wij dat

 • Attie

  Prima zo'n veemarkt voor gebruiksvee, afvoeren voor slacht heeft het weinig zin.

 • RIEN65

  Een veemarkt is een onnodige schakel en kostenpost in de route naar het slachthuis.

 • ????

  supermooi goed dat dit blijft en geloof ook zeker als veehandelaar dat dit een toegevoegde waarde heeft handelaren bellen elkaar op hoe zijn de schapen verkocht hoe de koeien hoe de kalveren slachterijen passen zich toch soms (hetzij wat moeilijk) aan als de handel goed loopt naar de prijzen van de markten

 • a.kingma1

  Andries Kingma
  beste vergaderboer bedankt voor jou enthousiasme voor de verzamelplaats want dat is nu juist de hoofdfunctie van een markt Daarmee is jou mening zeker een ondersteuning voor de toekomst van Leeuwarden. Deze markt is is in de eerste plaats de de grootste verzamelplaats van 3 diersoorten . het verschil zit in de konkurerende prijsvorming omdat de aanvoerders kunnen kiezen uit meerdere afnemers . Dat is goed voor de prijsvorming en de boer Want waar haal hij anders zijn info over de waarde het vee vandaan . Wekelijks worden de prijzen en achtergrond info vermeld in de media . Deze informatie wordt gebruikt voor de prijzen van het vee waar dan ook aangevoerd.
  Daarboven is het ook handig dat er een verzamelplaats is die rechtstreeks kan exporteren zeker in een jaar dat er plotseling 200.000 koeien extra moeten worden afgevoerd.
  beste vergaderboer wij ontvangen regelmatig jonge boeren voor een excursie ik wil jou daarvoor ook graag uitnodigen om het uit te leggen dat een markt nog een stevig middel is om grip te houden op de prijzen . Er zijn meerdere sectoren in de landbouw die dat gemis pijnlijk ervaren. Helaas heb ik geen tijd om het aan de koffietafel uit te leggen, dat doe ik alleen maar als een klant om vraagt.
  Daarom Welkom in Leeuwarden aan de Siriusweg, en neem Hanna en Hans ook
  mee met wat koeien of kalveren misschien ? Dan kun je het ervaren hoe het werkt.

 • wwwwwwwwwww

  De vergaderboer schrijft, zo is een verzamelplaats duidelijk een voorbeeld van hoe het ook kan. De vergaderboer heeft schijnbaar geen flauw benul dat een veemarkt ook een verzamelplaats is , alleen met dit verschil dat er daar meerdere kopers rond lopen. Het viel me ook al op dat Hanna niet reageerde op zoveel onbenul. Het lijkt mij een goed idee dat hij op de uitnodiging van voorzitter Kingma ingaat. Daar kan hem één en ander uitgelegd geworden zodat hij de volgende keer weet waar hij over schrijft.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.