Boerenblog

1 reactie

‘In buitenland zijn ze trots op Nederlandse boer’

De thuismarkt wordt met de dag kleiner door de negatieve sfeer rondom het boeren in Nederland. Hierdoor wordt de basis voor de ontwikkeling van gezonde en duurzame concepten steeds moeilijker.

Dat de boeren uit Nederland moeten demonstreren is in het buitenland moeilijk uit te leggen. De Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend als de beste, meest innovatieve, milieu- en diervriendelijkste. Mede daardoor kunnen wij als klein landje goederen en diensten exporteren naar andere landen die het ook goed willen gaan doen. Overal waar ik kom word er met respect en een beetje jaloezie gekeken naar de Nederlandse landbouw.

Invloed in de media

Jammer is het dan dat er in Nederland een hele negatieve sfeer hangt rond de landbouw en dat het noodzakelijk is om te gaan demonstreren in Den Haag. Want, hoewel de Nederlandse boeren voorop lopen hebben ze het gevoel met de nek aangekeken te worden. In ieder geval worden ze wel bij het afval gezet door een kleine groep zogenaamde milieu- en dierenvrienden die erg invloedrijk is in de media.

Duurzaamheid

In het buitenland is dat wel anders. Daar kun je overal vertellen dat je in de landbouw werkzaam bent. Als je dan ook nog vertelt dat je uit Nederland komt, krijg je meteen het respect dat de Nederlandse boer heeft opgebouwd. Dit wil ik toch delen met de Nederlandse boeren die een topprestatie leveren en die daar hard voor werken.

Toch maak ik me wel zorgen over de duidelijke lijn die de overheid in Nederland heeft uitgestippeld voor de landbouw. Het moet naar minder dieren en een lager gebruik van antibiotica, gewasbescherming, et cetera. Hierdoor wordt de basis voor de ontwikkeling van gezonde en duurzame concepten die geëxporteerd kunnen worden steeds moeilijker.

Goede thuisbasis

Wij werken in Oekraïne voor CRV en verkopen hun sperma. CRV investeert volop in de ontwikkeling van genetica waardoor koeien met minder voer meer melk met meer vet en eiwit produceren en die langer meegaan en minder snel ziek worden. Dit kost veel geld en daarvoor is een goede thuisbasis nodig. Juist aan die basis word continue gezaagd en een ding is zeker: die thuisbasis word met de dag kleiner.

Ik ben blij dat ik in het buitenland mag werken waar de de wind uit de tegenovergestelde richting waait dan in Nederland. Meer dieren en meer productie is wat daar telt. Rusland en Oekraïne maken graag gebruik van de Nederlandse goederen en diensten die mede dankzij de Nederlandse boeren zijn ontwikkeld. Daar wil ik de Nederlandse boeren voor bedanken en laten weten dat ze in het buitenland wel trots zijn op de Nederlandse boeren.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Eén reactie

  • koestal

    De Nederlandse politiek is niet zo trots op de boeren,ziet ze liever gaan dan komen,hebben schijnbaar liever asielzoekers ,die zorgen voor werkgelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.