Redactieblog

10 reacties

‘Schaf marktconforme melkprijs maar af’

“FrieslandCampina maakt half werk met de aanpassing van de marktconforme garantieprijs”, zegt Hanna.

“Dat geknabbel aan de melkprijs met het niet meer meenemen van de toeslagen van de referentiebedrijven vind ik maar niks. Ze moeten de zaak drastischer aanpakken. De leden moeten op de vergaderingen deze herfst het bestuur tot orde roepen.”

Gehaaide zet

Dat kan ze vergeten. In mijn omgeving vindt men de verlaging van de marktconforme melkprijs een gehaaide zet van FrieslandCampina. De boer krijgt binnen hetzelfde systeem minder en dan kan de winst van de onderneming hoger zijn. Zo lijkt het dat de coöperatie beter draait, maar dat komt door onze lagere melkprijs. Zo worden we een oor aangenaaid.

De zuivelondernemingen camoufleren hun melkprijs met zoveel toeslagen dat ze niet meer te vergelijken zijn

Hans vindt het logisch dat men komt met een kale marktconforme garantieprijs: “De zuivelondernemingen camoufleren hun melkprijs met zoveel toeslagen dat ze niet meer te vergelijken zijn. Daarom is een basisprijs prima, met de mogelijkheid die te verhogen met toeslagen. Daar kan elke fabriek op zijn manier in uitblinken. FrieslandCampina moet daar wel even naar kijken, want die zijn zeker niet hoog vergelijking met de referentiebedrijven. Als FrieslandCampina dat doet, kan ik best met deze voorstellen leven.”

Voorschotprijs moet uit de markt komen

Hanna niet. “Ze moeten het hele systeem van de marktconforme garantieprijs laten vallen. Gewoon weer kiezen voor voorschotprijzen, die uit de markt komen. Dan zien we direct hoe het bedrijf draait”, vindt zij.

“Hoe doe je het dan met de toevoeging aan het eigen vermogen?”, vraag ik haar. “Een coöperatie heeft alleen toekomst als het eigen vermogen groot genoeg is. Hoe sterker het bedrijf, hoe meer kan worden geïnvesteerd om ook in de toekomst toonaangevend te zijn.”

Winstuitkering

“Het een staat los van het andere”, antwoordt Hanna. “Natuurlijk moet je goed reserveren. Maar de voorschotmelkprijs moet uit de markt komen. De directie dient ervoor te zorgen dat er dan ook nog een goede winst wordt gemaakt. Dan kunnen ze via de winstuitkering laten zien waar ze toe in staat zijn.

Met als enig doel: de hoogste melkprijs van alle zuivelbedrijven in Nederland.”

Laatste reacties

 • deB.


  En de boertjes trappen er weer stuk voor stuk in!! En maar blokjes kaas eten op de vergaderingen plus de mond houden. Wat een instelling

 • Trot

  Alles om maar niet te hoeven laten zien dat het niet klop met groene directie De tijd van pappen en nat houden moet nu maar is na presteren zonder bonussen systeem voor knooien

 • Johannushoeve cv

  Helemaal met hanna eens laat ze zelf een voorschot prijs vaststellen. Dan acheraf van de maand kunnen de inkopers er ook niet op voorsorteren

 • Bennie Stevelink

  We moeten even terug in de geschiedenis. Het vroegere Friesland Dairy Foods (één van de voorlopers van het latere Frieslandfoods) had veel activiteiten die niet leden-melk gerelateerd waren. Dit waren vooral activiteiten in Azië en Afrika. De winst hieruit werd toegevoegd aan het melkgeld waardoor Friesland Dairy Foods op papier geen winst maakte. Dat werd op een gegeven ogenblik door de fiscus niet meer geaccepteerd. Er moesten harde afspraken gemaakt worden welk deel van het melkgeld wél leden-melk gerelateerd was en welk deel niet. Het deel wat niet leden-melk gerelateerd was, was winst, waar belasting over betaald moest worden. Dit heeft geleid tot de invoering van de marktconforme melkprijs.
  Het latere Frieslandfoods zat met hetzelfde fiscale probleem en het huidige RFC ook. Dit maakt dat een garantieprijs onmisbaar is om tot heldere afspraken te kunnen komen met de fiscus. Een coöperatie die weinig activiteiten heeft buiten de leden melk, heeft dat probleem niet.

  Daarnaast is een garantieprijs noodzakelijk om het functioneren van de verschillende onderdelen van RFC objectief te kunnen monitoren.

 • zeg maar dat je uit Nederland vertrekt met je hoofdkantoor, zodat je geen belasting meer betaald! denk dat de fiscus dan wel open staat voor een gesprek, of je hebt niets of een beetje.....

 • kiepel

  IKEA U2 Unilever Vinkenslag Shell, hoeveel belasting betalen die?

 • farmerbn

  Ik heb liever een hoog melkgeld dan een hoge cooperatie-winst. FC wil het andersom en betaalt dan onnodig veel winstbelasting (en bonussen).

 • agratax(1)

  @deb. Slim van het bestuur zorg voor voldoende eten en je hebt geen tegenspraak. Je mag niet praten met je mond vol.

 • koestal

  Shell betaalt geen belasting in Nederland,ze maken flink winst met de aardgasbaten in Nederland,maar ze zeggen dat ze veel verlies lijden in het buitenland en die mogen ze weer van de winst aftrekken.

 • Gradje 1966

  Shell word niet aangepakt want daar participeren de Oranjes in en die hebben nooit genoeg geld hij steekt de boeren een hart onder de riem en een mes in de rug Hij is bang dat zijn geldkraan niet zo ver meer open kan als de boeren op basis van gelijke rechten en gelijke behandeling behandelt worden .
  Want dan moet de overheid iets gaan doen aan de vervuiling van scheepsbrandstof en belasting heffen op Kerosine en Zandvoort kan dan niet groeien hij heeft maar een belang en dat is eigen belang.
  Wat mijn betreft afschaffen dit instituut kost veel en veel te veel en het vermogen weer terug geven aan de Nederlandse bevolking want daar komt het ook van af ze hebben er zelf niet voor gewerkt

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.