Boerenblog

2 reacties

‘Respectvol met dieren omgaan’

Iedereen heeft de plicht om goed met zijn dieren om te gaan, zegt Hans Luijerink.

Voor Kerstmis is het voor mij de drukste tijd van het jaar: dingetjes afwerken, de balans opmaken, evaluatiegesprekken. Met Marloes denk ik na over de speerpunten voor komend jaar. Daarbij kijken we niet alleen naar ons bedrijf. We proberen altijd iets mee te pakken van zaken die door overheden en de maatschappij worden aangegeven.

Ideeën zonder kennis

Toch is dit laatste soms lastig. Als ik lees waar de Rijksadviseurs met de Nederlandse landbouw naar toe willen: niet-grondgebonden bedrijven naar industrieterreinen, de Nederlandse landbouw opnieuw uittekenen… Zonder enige kennis worden ideeën geopperd. Ik ben absoluut voorstander van ‘out of the box’ denken maar wel met beide beentjes op de grond.

Als je er een hek omheen zet, is het geen natuur maar houd je dieren

Je ziet het ook bij de Oostvaardersplassen. De natuur moet daar zijn gang gaan. Belachelijk natuurlijk. Als je er een hek omheen zet, is het geen natuur maar houd je dieren. En daar moet je voor zorgen. Als er niets te vreten is in de natuur dan trekken dieren weg. De zwakkeren blijven achter en sterven. Deze dieren kunnen echter nergens heen.

Dierentuin op de zeebodem

Nu is er die poppenkast omdat er 1.800 herten moeten worden afgeschoten, dat krijg je als je een dierentuin wilt op de zeebodem. Toch zullen er ook goed geschoolde (en goed betaalde!) ‘adviseurs’ betrokken zijn geweest bij het maken van de eerste plannen voor de Oostvaardersplassen. Alleen zijn ook zij destijds vergeten hun gezond boeren verstand te gebruiken.

Hobbyboer

Dichter bij huis zie ik ook rare dingen. Een kameraad van mij (een echte koeienboer) fietste onlangs ’s middags door het mooie Twente, toen hij vlak bij de weg, in de kou en regen, een kalverende hobbykoe zag van een hobbyboer. Naar zijn inschatting moest de koe al vanaf de nacht bezig zijn, het dier was compleet uitgeput en onderkoeld.

Het ergste is natuurlijk dat deze hobbyboer door de maatschappij als gewone boer wordt gezien

Hij kon het niet aanzien en ging naar de koe om het kalf er af te halen. Dood natuurlijk. Toen de “boerin, wellicht een veganist met haar hoge hakken” kwam aangesneld vroeg mijn kameraad of ze de dierenarts al gebeld had. Het antwoord was negatief. Het consult daarna heeft ook niet mogen baten. De dag er na lag ook de koe onder een zeil. Koe dood, kalf dood. Geen kennis van zaken en toch dieren willen houden. Het ergste is natuurlijk dat deze hobbyboer door de maatschappij als gewone boer wordt gezien… Als we niet oppassen is het ook nog koren op de molen voor dierenwelzijnsgroepen.

Dierenwelzijnsgroepen

Want met die clubjes hebben we al genoeg te stellen. Neem de filmpjes die ze publiceerden over enkele varkensfokkers.

Iedereen die met dieren omgaat, moet dat respectvol en met liefde doen

Als ik het zie, vraag ik me af wat echt is en wat niet. Want met een beetje knippen en plakken kun je een heel ander beeld creëren, anders lijkt het erop dat de eigenaar of medewerkers ook geen kennis van zaken hebben. Maar iedereen die met dieren omgaat, moet dat respectvol en met liefde doen. Dat geldt voor de eigenaar van een hangbuikzwijn midden in Amsterdam, Staatsbosbeheer dat herten houdt in de Oostvaardersplassen, een zeugenhouder van een groot fokbedrijf in Brabant maar ook die vleeskalverhouder uit Overdinkel. Iedereen heeft de plicht om goed met hun dieren om te gaan.

Angst voor het lijden

Met de laatste promille van de bevolking waarvoor ‘goed met dieren omgaan’ zelfs niet goed genoeg is, kunnen we geen rekening houden. Ik hoop alleen dat de adviseurs van de overheid niet uit deze koker komen want dan krijgen we nog meer rare voorstellen over ons heen. Maar goed: de angst voor het lijden is vaak erger dan het lijden zelf. Dus laten we ons er maar niet te veel zorgen om maken.

Mijn boodschap voor 2019 is: laat je inspireren, blijf elkaar respecteren, zie in het dagelijks leven, wat je wordt gegeven. Allen een voorspoedig en gelukkig 2019.

Laatste reacties

  • Henk.visscher

    Mooi gezegd

  • joannes

    Zolang individuen, met als enige interest politieke macht, meebeslissen in zaken waar ze slechts met een idee hun invloed, hun macht kunnen vergroten in ruil voor een door de overheid goed betaalde baan, worden belangen geschaad, wordt de economie belast, worden belanghebbende bestolen voor ideologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.