Redactieblog

36 reacties

‘Boeren stoppen niet zo snel’

Als we de kranten mogen geloven, is het kommer en kwel op de melkveehouderijen.

Knelgevallen door de fosfaatwetgeving vallen massaal om, als we Henk Antonissen van de actiegroep Knelgevallen moeten geloven.

Ik geef graag toe dat er onder de knelgevallen groot leed is. Ook dat een aantal boeren het niet ziet zitten en dat ze doodongelukkig zijn. Ook vind ik dat minister Schouten wat moet doen aan deze knelgevallen. Maar ik geloof niet dat er veel bedrijven gedwongen zullen stoppen.

Onrust onder boeren aangewakkerd

Daarvoor is de veerkracht van boerenbedrijven te groot. En is er ook nog te vaak overwaarde. Daarbij wakkert de media de onrust vaak aan. Ook onze voormannen van Rabo en LTO kunnen er wat van. In plaats van de boer moed in te spreken, delen ze vaak – vermoedelijk ongewild – nog een extra tik uit.

‘1.800 melkveehouders stoppen’

Een voorbeeld. In de herfst van 2016, zo bleek mij uit een bewaard krantenknipsel, zeggen Rabo en LTO eenstemmig dat er in 2017 een kaalslag onder de boeren zal plaatsvinden. Er zullen ongeveer 1.800 melkveehouders stoppen, waarvan een fiks aantal gedwongen.

Dan de feiten. Het CBS geeft aan dat er in 2017 ruim 200 melkveehouderijbedrijven minder zijn dan in 2016. Ik hoor u zeggen dat dit aantal in 2018 vast veel groter is. Inderdaad. Vorig jaar stopten er ongeveer 900 boeren. Dat maakt samen 1.100 in twee jaar en dat is wat anders dan 1.800 in één jaar.

Onze voormannen van grote ondernemingen en organisaties lijken er een genoegen in te scheppen de zaken slechter voor te stellen dan ze zijn

“Wat wil je met deze cijferbrij nu eigenlijk zeggen?”, vraagt Hanna. “Het zegt mij niets over het leed en de krapte op de bedrijven”.

Ik wijs op twee zaken. Ten eerste dat onze voormannen van grote ondernemingen en organisaties er een genoegen in lijken te scheppen de zaken slechter voor te stellen dan ze zijn. Ten tweede is de veerkracht op de bedrijven veel groter dan cijfers aangeven.

Melkprijs van 25 cent

Zo stelde accountant Flynth onlangs dat 9 van de 10 boeren het langer dan een jaar kunnen uitzingen bij een melkprijs van 25 cent. En dan klagen we nog over de melkprijs in 2018, die 37 tot 38 cent zal bedragen.

Kortom, er zijn ook positieve punten. En bij negatieve:”Tob niet, het komt toch anders.”

Laatste reacties

 • agratax.1

  De grote v raag is of het verstandig is om bij een prijs van 25 ct /ltr het bedrijf nog een jaar door te zetten en dan met de curator om tafel te moeten of dat je als ondernemer zelf besluit eerder de zaak aan de boom te spijkeren, zodat er nog geld is voor een nieuwe start of om de tijd tot AOW te overbruggen. Het zwaarste deel van ondernemen is -het stop moment te bepalen-. Ik ben er voor om dit zelf te doen en niet te laten bepalen door de buitenwacht, want dan ben je echt aan de GODEN overgeleverd.

 • Henk.visscher

  Inderdaad boeren gaan door tot de laatste snik, omdat het boeren hun grote liefde is, maar vaak is het dan al te laat

 • varken23

  Het feit dat boeren niet zo snel stoppen, zorgt er ook voor dat de noodzaak voor hogere opbrengst prijzen en lagere inkoopprijzen minder groot is. Jammer dat daar gebruik van gemaakt wordt.

 • farmer135

  De fosfaatrechten zullen ook wel weer gaan stijgen in prijs

 • Trot

  boeren is geen vak maar een manier van leven bv monteur zijn is werk om te leven

 • veldzicht

  Het zijn toch hoofdzakelijk de kleinere bedrijven die er mee stoppen,en dan nog niet eens uit financiële noodzaak maar domweg om dat jongeren er geen zin in hebben het in hun ogen te kleine bedrijf over te nemen.Pas geleden hoorde ik nog een boer met ruim honderd melkkoeien zeggen dat zijn zoon geen boer zou worden omdat zijn zoon het te klein vond,en deze trent zal nog wel even door gaan en is niet te stoppen,daarom is het geluid van vooral links Nederland dat het allemaal kleiner en biologisch moeten vooral geen megastallen gewoon flauwekul.

 • farmerbn

  Flynth kan dat wel stoer zeggen maar wil zelf wel goed betaald worden. Zou flynth ook gewoon doorkunnen als boeren de helft betalen.

 • Gat

  Veldzicht kleine boeren stoppen? Kan jouw wel enkele adressen geven waar 150/ 250/ 400/ 500 koeien liepen. Ken er meer boven de 100 koeien die gestopt zijn dan eronder.
  Weet je waarom zat jonge boeren het niet overnenen. Eerste jaren ist leuk grote nieuwe stal 250 koeien, dan paar jaar verder. Het is toch veel werken voor eigenlijk beetje meer winst dan met half zoveel toen, met stuk minder schuld.
  Hebben ze nog buiten deur gewerkt, denken ze 9 uurkes van huis, thuis gekomen en geen stress en gezeur van vertegenwoordigers of instanties.
  Die jonge boeren denken hey, er is toch meer dan boeren met minder zorgen en meer vrije tijd. En geef jij ze ongelijk?

 • Attie

  Lijkt me inderdaad een drama als je voor jaren op slot zit. Boeren zijn ondernemer, er moet wat gebeuren het liefst elk jaar. En dat zijn toch vooral die bedrijven die met lage melkprijzen om kunnen gaan!

 • varken23

  Alleen de grote van een bedrijf zal jongeren niet snel motiveren/uitdagen. Een aantal jaren na een uitbreiding kom je er achter dat het gewoon meer van hetzelfde is. Mensen willen niet meer 40 jaar lang 7 dagen in de week hetzelfde werk doen. En dat is ook niet zo gek.

 • Gerd

  Dit is waar een melkveebedrijf met 120 koeien stopt omdat het geen goedkeuring krijgt voor zijn kuilvoer. Hij zou de autoriteit moeten hervestigen. Plantmanager is 40 jaar!

 • massy

  De stilte voor de storm .

 • farmerbn

  In goede jaren kun je met een groot bedrijf een heel mooie winst maken, zelfs met veel schuld. In slechte jaren gaan die grote bedrijven kapot door die hogere schuld en kun je beter een kleiner bedrijf hebben met weinig schuld. De laatste jaren zijn eerder slechte jaren dan goede. Een kleiner bedrijf met weinig schuld is nu gunstiger.

 • veldzicht

  @Gat.Nee gat,ik geef ze geen ongelijk.Ik woon hier in de randstad met best wel grote landbouwbedrijven ,maar als ik zie hoe makkelijk andere mensen het verdienen na een paar jaar extra studeren moet je toch wel heel erg gemotiveerd zijn om nog boer te willen worden, en dan tegenwoordig nog met al dat gezeik aan je kop zeggen velen laat die betweters het maar zelf doen ik ga nog wel een paar jaar naar school en vind een goede baan buiten de landbouw...

 • deB.

  Gelijk heb je, een manier van leven die in deze tijd niet aantrekkelijk meer is!
  Kapot werken voor een schijntje! Je ziet ze ook heel snel stoppen, boven de 100 mk houden is jezelf kapot werken op alle gebied. Je ziet het links en rechts om je heen.
  Een paar jaartjes is het leuk, maar dan draait men 180 graden...

 • piet p

  Boeren was een prachtig vak maar door de steeds stijgende kostprijs en regeldruk is er nog maar weinig aan voor velen. Tel daarbij op dat een groot deel door te stoppen financieel op rozen zitten en de afweging is snel gemaakt

 • Maas1

  Ja voor ongeschoold personeel betaal je tussen de € 30/€45 excl per uur. Voor een adviseur ongeveer € 120 per uur ex.Wij die alles weten moeten en waar het risico neer gelegd wordt en 24/7 paraat zijn wat verdienen wij,juist ja eigenlijk zijn we hartstikken gek!

 • witrug123

  inderdaad de grotere bedrijven stoppen hier ook,kleinere gaan rustig door...……..

 • Maas1

  Het fosfaatrechten systeem en de dierproductie rechten systeem zijn een uitstekend stuur middel voor de overheid om te sturen in ( hun) gewenste richting.......

 • kalkar

  Maas, daarom zeggen burgers toch altijd dat boeren dom zijn. En laten we eerlijk zijn, daar hebben ze toch gelijk in. 24/7 werken en alle risico's, en de directeur van de meelfabriek, inclusief zijn duurbetaalde personeel gaat er met de vette winst vandoor. Wanneer er weer een nieuwe stal wordt geopend,staan zij te lachen en de boer die snapt het nog steeds niet hoe hij achter z'n rug om uitgelachen wordt. Want ja, hij is de eerste 30 jaar de lul.

 • koestal

  Wij modderen nog maar wat door.

 • gerben5

  Stelletje zeikborstels... Na 15 jaar goed betaald afwisselend werk in loondienst , nu met 85 koeien in oude gebouwen op slappe grond en dikke financiering maar voor geen goud terug

 • kalkar

  Gerben 5, je moet ook boven de 50 zijn om dit spelletje door te hebben, verstand komt met de jaren zal ik maar zeggen. Jij zit nog duidelijk op de roze wolk, alleen zal vroeg of laat jij er ook af flikkeren.

 • Attie

  Precies gerben5, ze hadden eerst een paar jaar bij een 'baas' moeten werken!!
  Dat ontbreekt er nog aan!!

 • Maas1

  Gerben5 ik weet wel wat het is om onder gezag van een werkgever te " dienen". Lees de woorden van kalkar eens goed dat verhelderd wellicht enigsinds.
  En zet dat eens af zoals je zelf je eigen ( bedrijfs) situatie omschrijft. Als jij blij bent is dat mooi voor je veel succes met het geluk!

 • GJ Bunt

  luister naar iedereen, maar volg je eigen hoofd....

 • Maas1

  Ik was altijd nog wel in voor duurzaamheid en een verdienmodel voor milieu,maar hoe vaker ik het woord milieu tegenwoordig hoor hoe meer heb ik de neiging om over mn nek te gaan.Het begint steeds meer op de linkse milieu maffia te lijken.Dat hele klimaat akkoord is een stuurrichting voor de ruimtelijke inrichting.De boeren het zo moeilijk mogelijk maken en de vliegtuigen er in,niet dat ik wat tegen het vliegverkeer heb maar de tegenstellingen die gecreëerd worden in dit land.En dat zal uiteindelijk zijn weerslag hebben in goede of negatieve zin het is maar hoe je het bekijkt!

 • Rip

  Vraag aan al diegenen die beweren dat boeren om hun heen bij bosjes stoppen: hoe kan het dat we dat niet terugzien in de cijfers van de laatste jaren? Of is het een onderbuik gevoel zonder waarde? Ik ken namelijk genoeg positieve boeren om me heen.

 • veldzicht

  nou Rip hoeveel agrarische bedrijven waren er in 1980?en hoeveel zijn er daar van nog over!!

 • kleine boer

  Nou veldzicht stoppen is dus van alle tijden niet alleen van nu. Toen de melktank moest stopten er ook enorm veel....

 • Maas1

  Een kwart van de agrarisch ondernemers stopt de komende 10 jaar zijn bedrijfsactiviteiten wegens gebrek aan bedrijfsopvolgers.( mag je uitrekenen hoeveel boerenbedrijven dat per dag zijn!)Een voorlopige inschatting is dat op 20.000 hectare nieuw bos kan worden gecreëerd in combinatie met 60.000 tiny houses, bijvoorbeeld ten behoeve van starters, alleenstaanden, senioren of recreatie.

  ( bron agriholland)

 • Koen Franken

  We moeten ook eens een keer stoppen met alsmaar zeuren over van alles en nog wat , lange tijd zijn we verwent geweest , maar daar is verandering in gekomen door een schommelende melkprijs en een stijgende kostprijs . dit is iets waar wij als sector blijkbaar veel moeite mee hebben , maar met zeuren verander je daar niks aan .

 • Attie

  Gerd, omdat het geen goedkeuring krijgt voor zijn kuilvoer?

 • Gerd

  @Attie Ik wilde zeggen dat zelfs grotere, goed gefinancierde bedrijven hier problemen krijgen met de goedkeuring van kuilplaatsen u. stop liever met beleggen dan met miljoenen to investieren.Het bedrijf is gevestigd in de Wesermarsch.

 • Attie

  Gerd, Ach so!

 • piet p

  Het zijn misschien zeikborstels maar het is natuurlijk naief om te ontkennen dat de hele agrarische sector langzaam maar zeker de nek wordt omgedraaid.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.