Boerenblog

4 reacties

‘Betrouwbaarheid groot goed bij melk- en fokvee’

Betrouwbaarheid speelt bij melk grotere rol dan in fokkerij.

In ons buurdorpje Haps wordt gestaag doorgewerkt aan de nieuwe Nutricia-fabriek die al deels in productie is. De bussen Nutrilon gaan de hele wereld over.

Productielijn Nutrilon van Nutricia. - Foto: ANP
Productielijn Nutrilon van Nutricia. - Foto: ANP

De eisen die aan de medewerkers gesteld worden op het gebied van hygiëne en veiligheid verbijsteren buitenstaanders. Nutrilon is haar allersterkste merk en Nutricia doet er alles aan om dat te behouden. Toch reageren niet alle baby’s goed op Nutrilon en artsen adviseren dan om over te gaan op Hero. En dat vinden ouders vreemd. Ik begrijp dat ze dat gek vinden, want is Hero niet een Cassis-merk? Onbegrijpelijk is het dan ook dat er geen Campina-babyvoeding te verkrijgen is. Campina is immers een betrouwbaar en vertrouwd merk.

Liever een fokstier dan genomic-stier

Ook fokstieren zijn betrouwbaar. Geen wonder dat onafhankelijk fokkerijadviesbureau Peek en Van der Kroon adviseert betrouwbare fokstieren in plaats van genomic-stieren te gebruiken. Peek en Van der Kroon deed dat uit de doeken tijdens een speciale open dag.

De fokwaarde voor levensduur varieert nog wel eens. En we willen nou net stieren met een lange levensduur. Bij zwartbont staat Malcolm bovenaan met rondom beste cijfers. Met 301 NVI bij 90% betrouwbaarheid staat hij 85 NVI punten lager dan Delta Treasure, de hoogst bruikbare genomic-stier. KI Samen verwelkomde VVH Repairman met 216 NVI en rondom beste cijfers. Deze stier heet overigens niet voor niets Repairman. Hij heeft een bijzondere aAa-code en de gedachte is dat hij de smalle genomic-koeien gaat repareren.

Veel importeurs prijzen liever fokstieren aan dan genomic-stieren. Zij kopen immers hele partijen rietjes in en zitten dus niet te wachten op constant nieuwe stieren. Het is de keuze van de veehouders of zij 150 NVI willen inleveren in ruil voor 50% extra betrouwbaarheid.

Klein fokprogramma roodbont kent weinig discussie

Bij roodbont speelt deze hele discussie niet. Goede roodbonte fokstieren zijn altijd al een zeldzaamheid geweest. Prins 2, Alpenrex, Caveman, Pigeonwood, Kian en Malando, meer is het nooit geweest. Dat komt door het veel kleinere fokprogramma en tegenwoordig door de hoornloosheid. Hoornloze stieren en stiermoeders zijn allemaal kansloos, maar ze nemen wel ruimte in de fokprogramma’s in.

Op dit moment is de roodbontfokker veel beter af met stieren als Delta Jacuzzi en Delta Goal of straks Delta Elixer. Bij CRV inderdaad. Bij Kampen is Caps Angelo nog steeds een completere stier dan zijn oudere fokstier-collega’s. In november komt de nieuwe genomic-stier Oelhorst Undercover. Die ziet bij 66% betrouwbaarheid +889 +0,3 +0,16 +52 +46 productie gecombineerd met mooie exterieurwaardes. Met een afstamming Brasil RF x 89Aikman x 86Danillo x 88MR Burns x 88Kian X 90Lord Lily x 90Celsius x 90Sexation Night x 87Bell Troy x 85Gardenia x Pan145. Mocht u weinig waarde hechten aan de haarkloverij, dan kunt u zich aan die voorouders vastklampen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik mag mij vergissen, maar volgens mij krijgt Hero de grondstoffen voor hun babyvoeding aangeleverd door RFC. Deze blijkt minder voedingsstoornissen te veroorzaken dan de meeste andere kindervoeding.

 • hansvanbergen

  Volgens mij vergis je je inderdaad en is de Hero babyvoeding gemaakt door Campina. Als zelfs de leden van Campina het allemaal niet meer weten dan snap je misschien hoe een normale consument zicht voelt die ff snel in de winkel een pak moet halen.

 • Bennie Stevelink

  Hero kindervoeding is dus afkomstig van RFC, dat is wat ik bedoelde.

  Hero is een tijdlang eigenaar geweest van het Friso kindervoedingsmerk van RFC. Dit alleen voor verkoop in Europa, in Azië bleef RFC zelf eigenaar van Friso. Later heeft RFC het Friso kindervoedingsmerk teruggekocht. Daarbij zijn waarschijnlijk afspraken gemaakt over productie van kindervoeding voor Hero en eigen verkoop van kindervoeding door RFC in Europa.
  Dat er geen Campina kindervoeding te verkrijgen is zal met deze afspraken te maken hebben.

 • hansvanbergen

  De eerste keuze zal bijna altijd Nutrilon zijn maar als je iets anders wilt/moet wil je geen babyvoeding die misschien van gestamte bessen is gemaakt. Want dat weet je allemaal niet. Campina is een bekend merk en je kunt ook nog gebruik maken als leverancier van cross reclame. Ik vind de hele situatie typisch cooperatie. Gepruts en iedereen staat er bij en niemand doet er wat aan

Of registreer je om te kunnen reageren.