Commentaar

12 reacties

‘Grondgebonden met slap elastiek’

Grondgebondenheid – iedereen lijkt het belangrijk te vinden, maar wat is het precies?

Een speciale commissie van de zuivelsector heeft zich erover gebogen. Het resultaat is een ‘stip aan de horizon’ voor het jaar 2040 en een advies voor de nabije toekomst: 2025.

Het is een stuk geworden vol adhesiebetuigingen aan alles wat duurzaam en wenselijk is. Klimaat, landschap, voor elk wat wils. Maar zonder duidelijke handvatten en met een boterzachte definitie.

Het begint al met deze wonderlijke uitspraak: ‘grondgebondenheid is geen doel op zich, maar middel voor een toekomstbestendige melkveehouderij’. Ergo: omdat de burgerij dit kennelijk belangrijk vindt, moeten we er iets mee. Maar we zoeken maximale rek, want eigenlijk willen we intensiveren en grondloos veehouden.

De instrumenten die deze ‘grondgebondenheid’ moeten waarborgen, zijn vaag en ingewikkeld. Neem het nieuwe kengetal: ‘de indicator %eiwit van eigen land’ – waarbij ‘eigen land’ betekent: alles binnen een straal van 20 kilometer. Erg complex en niet te handhaven.

Verder blijft de weidegang vrijblijvend. Wel moet er een soort excuuslapje grasland om het bedrijf liggen, met hooguit tien koeien per hectare. Veel meer dan een buiten-uitloop is dat niet.

Weinig overtuigend allemaal, dit. is binding aan grond via een heel slap elastiek. Eigenlijk staat de sector voor deze keuze: ofwel mikken op een geloofwaardiger invulling van grondgebondenheid, waar Netwerk Grondig eerder een aanzet toe gaf. Ofwel deze discussie vergeten. Dat geeft ruimte voor focus op wat echt belangrijk is, zoals klimaatbeleid.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Pardon Johan, een geweldig artikel tot je in de allerlaatste 12 woorden uitglijdt als Hilbert van der Duim over vogelpoep. Het klimaatbeleid is een gotspe die alleen tot doel heeft een groep mensen macht en geld te brengen. We worden gemanipuleerd. De sleutel tot nuchterheid ligt bij jouw doelgroep(en abonneehouder) de BOER en die wordt keer op keer om de oren gepoetst door redacteuren die de milieulobby niet kritisch te lijf durven. Ga eens lezen bij Geesje Rotgers en Marcel Crok. Zij hebben wel het lef. Exploiteer het BOERENVERSTAND dat er onder jouw lezers wel degelijk is. Als we allemaal als een kudde lemmingen achter elkaar aan hollen gaan versnellen we onze eigen ondergang.

 • farmerbn

  Helemaal eens met Zuperboer. Klimaat is het nieuwe zure regen.

 • alco1

  Ach @zuperboer en @farmerbn.
  We weten zo langzamerhand wel hoe onze Agrarisch Dagblad redacteuren erin staan.
  De wijsheid in pacht hebbende en alleen gelijkgestemden de ruimte geven.

 • gradje1966@

  Waarom zouden alleen de groot grondbezitters vee kunnen houden ??
  Als een boer zijn mest afzet volgens de regels en voer aankoopt bij een akkerbouwer of gepensioneerde boer is het toch ook goed .
  Waarom zou je alle grond zelf op naam moeten hebben

 • mtseshuis

  Ook al blindelings achter de klimaathype aan...

 • Henk.visscher

  superboer weer een super reactie

 • kanaal

  hoezo latenteruimte van grondgebonden is net afgestolen en uitgedeelt aan intensieve bedrijven

 • gerben5

  @ kanaal dan had je wat met die latente ruimte moeten doen

 • farmerbn

  Ook eens met gradje. Het soort boer die gradje noemt woont vaker op het zuidelijke zand en daar willen ze vanaf. Zo'n boer is legaal bezig maar in de toekomst werkt ie illegaal en kunnen ze hem aanpakken. Vroeger kon zo'n boer op steun rekenen van de andere boeren maar de haat en nijt onder de boeren is zo groot geworden dat er geen steun meer is voor een boer met weinig grond.

 • Attie

  farmerbn/gradje, mee eens, maar dan ook het belang zien van derogatie, en niet roepen laat maar ploffen!

 • wmeulemanjr1

  Als over 2 jaar de derogatie niet word verlengd word daar weer langdurig over gemekkerd, blijft allemaal een groot gezeur met allerlei bombarie commissies die zich overal over moeten buigen.

 • Bolder01

  Gradje 1966 zo denk ik er ook over, EIGEN GROND ALLE MAAL PRIETPRAAT VAN PERSONEN DIE EEN BLOEMPOT VOL GROND HEBBEN,, grond is in mijn ogen eigendom als men er geen hypotheek op heeft is dat wel zo ,,,dan moet men het met de bank eerst overleggen voor verkoop en met de bank aflossen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.