101 reacties

‘Prutsers bij zuivelcoöperatie en in Den Haag’

Met de eerste herfstbuien met gure wind, de lage temperaturen en de actualiteiten van de laatste tijd krijg ik de neiging om de gordijnen te sluiten, de open haard aan te steken en 4 maanden onder te duiken.

Zo opende dierrechtenorganisatie Peta wederom de aanval op de veehouderij door het drinken van melk gelijk te stellen met racisme. Op zich kan ik hier nog wel om lachen. Het brengt melk drinken in dezelfde hoek als zwarte piet: zuiver Hollands glorie dus!

Melkprijs FrieslandCampina omlaag

Daarnaast verlaagt onze grootgrutter des coöperatief wanbeleids, FrieslandCampina, zijn melkprijs. Deze prutser heeft zo onderhand overal een mening over, maar is vergeten is wat zijn taak is: het creëren van meerwaarde door gezamenlijke verwerking en afzet van melk. Uiteindelijk komt elke business die zijn voortbestaan wil redden weer op zijn ‘core business’ uit, dus er blijft hoop.

Het is idioterie om een kerstboom aan regels almaar verder op te tuigen ‘omdat de consument dit wil’

FrieslandCampina kan weer redelijk snel gezond worden als het zijn leden vooropstelt en koestert, en het bouwen van grote groene luchtkastelen overlaat aan linksen, groenen en idioten.

Het is idioterie om een kerstboom aan regels – deels onder de vlag van marionet NZO – almaar verder op te tuigen ‘omdat de consument dit wil’. In plaats van het afsluiten van weer een convenant dat de kostprijs verder verhoogt en de boerenmotivatie verlaagt, moet coöperatievoorzitter Frans Keurentjes eens met de bezem de onderneming uitvegen. Idealisten en slapende ja-knikkers eruit en met de overgeblevenen eerst de lessen van Pater van den Elsen doornemen.

Fosfaatsoap: zoogkoeien als ‘dairy cows’

Naar nu blijkt, is de fosfaatsoap nog groter dan gedacht. Brussel was ermee akkoord dat fosfaatrechten uitgedeeld zouden worden op ‘dairy farms’ en aan ‘dairy cows . Dan zou nog 2 miljoen kilo fosfaatruimte overblijven voor knelgevallen. Haagse beroepsboertjepesters, excuses, ambtenaren, schaarden echter ook de zoogkoeien onder de ‘dairy cows’, waardoor direct het fosfaatplafond overschreden werd.

Daarmee verviel de ruimte voor knelgevallen en ontstond onduidelijkheid onder vleesveehouders over uitgekeerde, verkochte dan wel terug te vorderen rechten.

Ontneem de boer zijn (milieu)ruimte zodat Schiphol zo kan groeien dat we ’t eten binnen kunnen vliegen

Waar het in Amersfoort nog op idioterie dan wel dwaling te schuiven is, is het in Den Haag natuurlijk al jarenlang een vooropgezet links plan. Ontneem de boer zijn (milieu)ruimte zodat Schiphol zo kan groeien dat we ’t eten binnen kunnen vliegen.

Op zich natuurlijk allemaal prima. Geef de boer een gouden handdruk en droom rustig verder, maar ga jezelf als landbouwminister dan niet verheerlijken door een Ot-en-Sien-werkstukje landbouwvisie te noemen en je zelf toch zo vreselijk interessant ‘boerendochter’ blijven noemen.

Op zoek naar hedendaagse Pater van den Elsen

En de boer? Nog meer als bovenstaande zal hij op zoek moeten naar de hedendaagse Pater van den Elsen. Iemand die dwars door de verdeeldheid die wij zelf laten ontstaan, nu eens georganiseerd strijdt voor gezamenlijk boerenbelang. Anders gaat deze herfst lang duren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Prima verwoord! t Is te hopen dat er meer boerennuchterheid in de ledenraad van FC zit dan mensen met slappe knieen.

 • jeannettedekker1

  Opnieuw klasse Jeroen.

 • Hoeveel onzin kun je in zo' n klein stukje tekst kwijt. Maar goed dat het onder 'opinie' valt.

 • Henk.visscher

  Dus 7.48 jij vind ook dat melk drinken gelijk staat aan rasisme, dan hoop ik dat je geen koffie drinkt, want slaven moesten vroeger de koffiebonen oogsten.

 • kleine boer

  Super stuk Jeroen 👍👍

 • @ Henk; Ik zei toch 'onzin' meende ik!

 • Firma Vellenga

  Geweldig stuk, nu de ogen open graag

 • Bennie Stevelink

  @7:48, heeft gelijk. Jeroen van Maanen heeft het wereldrecord van zoveel mogelijk onzin samenpersen in zo weinig mogelijk woorden verbroken. Gefeliciteerd!!

  Er wordt door Jeroen van Maanen ten onrechte de indruk gewekt dat er een duidelijke scheidslijn is tussen melkvee en vleesvee. Jongvee van vleesvee wordt net als jongvee van melkvee geregistreerd onder nummer 101 en 102. Ook komt het veelvuldig voor dat melkveehouders af te melken koeien overboeken naar nummer 120 (vleesvee). Er is dus een grijs gebied tussen vleesvee en melkvee. De fosfaatrechten die “ten onrechte” aan vleesveehouders zijn toegekend zitten allemaal boven het plafond. Ook als deze rechten zijn ingenomen zijn er GEEN rechten beschikbaar voor knelgevallen. De oorzaak is dat de generieke korting zo laag mogelijk is gehouden. Grote groeiers zijn zo hard gegroeid dat die 8,3% net genoeg is voor grote groeiers die de stal op tijd vol hadden. Er zijn geen rechten over voor grote groeiers die de stal niet op tijd vol hadden, of de generieke korting moet fors omhoog.

 • daan1908

  Toevallig staat er een artikel hedenmorgen in het Financieel Dagblad over FC .
  Daar staat precies wat er in vergaderingen niet wordt verteld . Wat Jeroen zeer goed verwoord is wat velen van ons gewoon al langer aanvoelen , er wordt geen beleid gevoerd . Om de interne puinhoop te verbloemen wordt er steeds meer shit over ons uitgerold . Dit is ook de manier waarop dictators te werk gaan . Misschien wordt het tijd voor een paleisrevolutie .

 • kleine boer

  Bennie er is een duidelijke scheidslijn tussen melk en vleesvee of kun je mij ergens wijzen waar ik een vrijstelling voor melkvee fosfaat kan regelen....

 • haj146

  Perfect verwoord. Wil de anonieme reageerder, die dit onzin vindt zichzelf bekend maken? Stoere taal anoniem draagt niets bij.
  Inderdaad het telkens noemen van boerendochter is pure emo. Jaren geleden bedrijf al verkocht, door een treurige omstandigheid dat wel, maar doe dan niet of je er nog middenin zit. Met name bij rfc is de chaos zo verschrikkelijk dat ze maar van alles bedenken om het te verbloemen. Een kat in het nauw....
  Melk met meerwaarde begint aan de voorkant, EERST MEERWAARDE. Kom daarna maar met allerlei eisen die " men " zo graag wil.
  @ Bennie ik snap niet dat hè zo gigantisch rfc blijft verdedigen. Er werken daar duizenden mensen die vele malen meer verdienen van/dan ons en die er gewoon met de pet na gooien. 37 cent is niet meer van 2018!! Van Maanen weet die gewoon goed te verwoorden!

 • Bennie Stevelink

  @haj146, wil jij jezelf eerst bekent maken? Stoere taal anoniem draagt niets bij.

  Waar in mijn reactie heb ik een woord gezegd over RFC? Ik heb alleen gereageerd op de onjuiste beeldvorming dat fosfaatrechten voor vleesveehouders beschikbaar zouden zijn voor knelgevallen.

  Wat RFC betreft ben ik zelfs kritisch. Mijn kritiek is echter tegengesteld aan die van Jeroen van Maanen en vele anderen. Ik vind dat RFC de boeren teveel voorop zet (coöperatief egocentrisme) en onvoldoende gericht is op de markt. Jeroen van Maanen wil dat RFC de boeren nog meer voorop zet. Dan komen we volgens mij helemaal in de bulk terecht.

 • Tuig

  De tijden van melk leveren zonder toeters en bellen is voorbij, de meeste melkveehouders snappen dat nog niet. Eieren zonder VLOG kun je nauwelijks kwijt. Gaat met melk ook snel zo worden. Een hogere melkprijs zorgt enkel voor duurdere grond en fosfaatrechten.

 • daan1908

  Kijk even op boerenbusiness.nl , daar staan de feiten en niet de onzin die op de vergaderingen wordt verteld ( artikel FD ) . En voor Bennie , reageer op het artikel mbt FrieslandCampina en laat de fosfaat kermis even buiten beschouwing .

 • egbert

  RFC heeft een klijn gedeelte met zeer hoge toegevoegde waarde daar hebben ze zich in verleden te veel op geconcentreerd .
  Dan een heel grote hoeveelheid basiszuivel .
  Daar gaat het fout dit gedeelte hebben ze in jaren vergeten maar is wel heel belangrijk .
  Als deze 2 weer goed renderen dan trekt dat het mindere wel mee.
  Het bestuur geeft nu ruiterlijk toe dat er heel veel moet gebeuren om weer in de positieve move te komen.
  En alleen maar krimpen en het slechte er uit gooien is niet de oplossing dan moet je zelf een spiegel voor houden wat doen we verkeerd.
  Er zijn zuivelverwerkers die dicht in de buurt komen bij de garantieprijs met grotendeels voor fcdf minder renderende takken.

 • Alco

  Prima artikel van Jeroen.
  Onder het overgrote deel zet ik ook mijn pennenstreek.
  Toch wel opvallend is dat een enkeling daar nog weer een onduidelijkheid uithaalt

 • Achso

  Prima artikel! Het is toch absoluut verbazingwekkend dat er maar zo weinig zijn, die op de achterste benen staan. Er zijn toch ook geluidsfragmenten bekend, waar de duidelijk nog eens wordt besproken hoe de vork in de steel zit. Het eeuwige gezeur over ‘grote groeiers’ , klein groeien wil ook niet echt, waarmee heel makkelijk over de absolute wanprestatie van politiek, RFC en Rabo wordt heen gestapt. Er wordt over misschien 10% knelgevallen gesproken, maar nooit over de andere 90% veehouders, die absoluut onrecht zijn aangedaan. Wanneer wordt er nu eens collectief een streep in het zand getrokken? En niet blijven emmeren over 2 miljoen kg fosfaat voor knelgevallen, is nota bene 2,5 % van het totaal! Als je een klein rekenfoutje maakt in alle veronderstellingen, is dat zo weg. Laten we wel wezen; het hele fosfaat/stikstof gebeuren is gebaseerd op een berg aannames.

 • xw

  Het is toch wel te hopen dat de Nederlandse melkveehouders de feiten juist kunnen interpreteren.
  Schrijven om te schrijven, meer is het niet.
  Wel humoristisch stuk.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb het artikel in het FD gelezen en kom tot de conclusie dat de kern van het probleem bestaat uit het onvermogen om voor voldoende melk voldoende marktwaarde te realiseren. Dit werd voorgaande jaren gecamoufleerd door de hoge winsten uit China.
  Men reageert te traag op de markt, wordt in de betere marktposities ingehaald of zelfs verdrongen door kleinere spelers die flexibeler zijn en sneller reageren (vooral in Duitsland). De coöperatieve vereniging die traag is en geneigd is beleid te voeren gericht op zichzelf en niet op de markt.
  Parallel hieraan de discussie over toenemende melkaanvoer die niet voldoende verwaard kan worden.
  Boeren die innoveren in onderscheidendheid en bijdragen aan de winst, zien de door hun gecreëerde meerwaarde wegvloeien naar boeren die alleen innoveren naar meer koeien en meer melk die niet bijdraagt aan de winst maar aan het eind van het jaar wel meedeelt in de winst. Dit demotiveert boeren om zich in te zetten voor onderscheidendheid waardoor het nog moeilijker wordt de melk voldoende te verwaarden.
  Differentiatie in verschillende melkstromen met verschillende melkprijzen (zoals op dit moment al gebeurd) lijkt mij de enigste oplossing.

 • f.p.zomer

  Heb artikel in financieel dagblad gelezen over FC. Word je niet vrolijk van,de vuile was komt naar buiten.

 • haj146

  Het artikel in fd maakt je idd niet vrolijk.... Boel gouden handdrukken gekost met slecht bewind van Joosten.
  Meer verschillende melkstromen lijkt mij het begin van het einde. Ik mag wel meedoen en jij niet. Heb jij dan niet het recht op de hogere melkprijs? Dit is een bom onder de coöperatieven einde rfc. Allemaal dezelfde prijs en daarna melk in verschillende stromen duwen. Krijgt iedereen wat van de prestatietoeslag. Weidemelk en nu al volg melk zijn het bewijs dat dit systeem niet werkt. Wordtallebei geen meerwaarde uitgehaald. Hoe meer ze als een stel trouwe dienaars hierachteraan lopen hoe groter het debacle. Volg voer is dadelijk niet An te komen. Helaas van de soja deal met Trump. Cla melk hebben we gehad, niks opgeleverd. Rfc moet met een verhaal naar buiten hoe goed wij hier melk produceren. Welk milieu voordeel dit oplevert tov andere landen. Wat dit doet voor de economie, werkgelegenheid etc. En meer melk weer gaan afnemen en verkopen. Meer liters verdunnen immers de kosten. Zelfde geld bij ons op de melkveebedrijven. Het is allemaal niet zo moeilijk

 • brutus71

  @Bennie, je vergeet nogal wat in je reactie, er werd al langer getwijfeld aan de capaciteit van Joosten als topman, groei baby voeding te hoog ingeschat, slechte investeringen in China en Pakistan, dure aankoop Zijerveld en ook nog productie problemen in Beilen, Borculo en in Belgie.

 • egbert

  Bennie als de fabrieken minder melk gaan verwerken blijft het personeel en de vaste kosten het zelfde gedeeld door minder liters dus nog minder renderende liters en nog verder krimpen hoe ver wil je zakken.
  De buurlanden doen er een schep bovenop met de melkproductie en snoepen weer wat marktaandeel op.
  Als je deze weg in slaat is het einde nabij.
  omdat fcdf zo groot is moesten ze lijder in de kostprijs zijn veel melk gaat zonder moeite naar de fabriek zonder grote afstanden en schaalvoordelen maar dat grootschalige werkt in hun nadeel omdat ze niet efficiënt zijn met veel werkgroepen voor van alles en nog wat deze mensen moeten allemaal betaald worden.
  Kortom we zijn een groot traag geldverslindende coöperatie geworden en dat dat moet omgebogen worden en dat zal een hele zware weg worden en dat gaat ons leden nog veel geld kosten.
  Als het niet snel veranderd kunnen ze straks zelfs de garantieprijs niet meer betalen of over een kleiner gedeelte van de leveringen.
  Dan heeft de garantieprijsgeen enkele waarde meer en dat beseft het bestuur donders goed. He is 5 voor 12 zoals ze het wel eens zeggen

 • Alco

  Steeds komen we weer op hetzelfde strijdpunt met mensen als Bennie @tuig en @xw.
  Aparte melkstromen voor een extra uitbetaling? Oke.
  Maar dan moet het in de super zijn waarde opbrengen.
  Zonder " kritische begeleiding" zal het "speciale" indertijd de standaard worden en dan kunnen we onze concurrentie positie met het buitenland wel vergeten.

 • Tuig

  Het speciale wordt de standaard, VLOG krijg je het eerste jaar een toeslag, daarna een korting als je het niet leverd. Ik spreek uit ervaring. Van Manen zegt dat het idioterie is om aan de wensen van de consument te voldoen. Waar produceert hij voor dan. Hij mag graag melken of zo ? De consument moet het wel kopen. Als je dat niet interesseert doe je het niet goed.

 • Alco

  Nog snap je het niet @tuig wat wij willen zeggen.
  Als je alles maar op zijn beloop laat, dan gaat het inderdaad zoals jij zegt.
  Daarom moet er tegengas gegeven worden.

 • Firma Vellenga

  Gisteren een rondleiding gehad bij A-Ware.... Uitleg over de werkwijze gekregen, fabriek gezien en de beginselen van de nieuwe mozzarella fabriek. Alles zag er perfect uit met een duidelijk verhaal. Het voelt gewoon goed, ze weten waar ze mee bezig zijn en zijn nuchter genoeg om geen "domme" dingen te doen. Niet je waar al verkopen zonder dat er een koper is gevonden. Dus niet overvolle pakhuizen met onverkoopbare waar.... Misschien gaat het hier ook ooit wel eens fout maar op dit moment zijn we trots op dit bedrijf en dat we hieraan mogen leveren. Bij Fc hadden we met gemak aan de zogenaamde topzuivel mee kunnen doen, maar we zagen de donkere wolken al lange tijd boven dit bedrijf. Ja, ik vraag mij ook af hoe lang ze de garantieprijs nog kunnen uitbetalen...

 • Bennie Stevelink

  @egbert, één van de eerste lessen die wij 20 jaar geleden bij Frieslandfoods geleerd hebben, is dat het zinloos is om extra melk aan te voeren die in niet-renderende producten verwerkt moet worden. Dat alleen maar om de fabriek voldoende bezet te houden. Beter is het om je te beperken tot alleen die melk die in renderende producten verwerkt kan worden. Vervolgens zoek je uit welke fabriek het minst efficiënt is en die sluit je. De overige fabrieken zijn dan maximaal bezet en maken met de laagste kosten, producten die positief bijdragen aan het rendement.

  DMK is vorig jaar 800 miljoen liter kwijt geraakt. Veel van deze melk is naar een verwerker gegaan die later failliet is gegaan. Op een klein aantal boeren na wil DMK deze melk niet weer terug hebben. Ze zijn blij dat ze ervan af zijn. Het lijkt dat ze bij DMK inmiddels een beleid voeren zoals vroeger bij Frieslandfoods.
  Ook RFC moet zo snel mogelijk terug naar dit beleid.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, jij gelooft nog steeds dat wij de mening van het volk kunnen sturen zoals het jou uitkomt? En anderen (LTO), moeten dat voor jou waarmaken?
  Binnenkort is het weer Sinterklaas: zet maar op het verlanglijstje in jouw schoen, misschien zorgt Sinterklaas er wel voor.

 • Tuig

  Alco, je zit al met een veel hogere kostprijs Hier, en maar tegengas geven, niks willen veranderen . Het is wit dus een hoge melkprijs waard. Dat is je eigen graf graven.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, heb je in de gaten dat ze bij A-ware precies datgene doen waar boeren bij RFC zoveel kritiek op hebben?

 • Alco

  Weer verkeerd geïnterpreteerd @Bennie.
  Het zeg niet dat ik de mening van het vlok wil sturen.
  Ik zeg: "Als je niets zegt gaat het de kant op van de grootste schreeuwers.
  En @tuig. Waarom hebben we hier een hogere kostprijs?

 • Achso

  @ Bennie; klopt niet helemaal wat je zegt. In elke industrie heb je de 80/20 regel. Ook in zuivelland, ook bij RFC en A-ware. Daarnaast is er zoiets als een ‘loss-leader’ Een product wat je nodig bent, waar je soms niet zoveel aan verdient, maar wat de deur opent voor je andere producten. Je kunt ook gewoon toegeven dat de top van RFC de zaken niet goed behartigd heeft. Erkenning van het probleem, is de eerste stap voor een oplossing

 • kleine boer

  Bennie heeft zelf vast geen minder stuk grond waar ie niet zoveel van af haalt maar in de toekomst kan er misschien wel een zonnepark op (waar zeg 5 jaar terug niemand aan dacht) bennie zou dat stuk verkocht hebben want het bracht geen opbrengst een ander zou het erbij houden ook al kost het nu geld afgeven kun je maar 1 keer en dat vergeet bennie.... Als rfc nog meer markt kwijt raakt gaat de spiraal nog sneller naar beneden welk product voor de toekomst geld opbrengt weet niemand maar als je het kwijt bent weet je zeker dat een ander er waarde aan gaat geven.

 • Attie

  Nou Jeroen als ik je reactie's lees, maar gauw op zoek naar de hedendaagse Pater van den Elsen!

 • RIEN65

  Waarom hebben zoveel mensen kritiek op RFC? Zeg gewoon op vertrek. Laat zien dat je lef hebt.

 • kleine boer

  Rien 65 het gaat de meeste erom dat ze bang zijn dat je niet meer vrijwillig kunt vertrekken maar met zijn allen opzoek moet naar andere afnemer.... Als ik een groter bedrijf had ging ik zeker weg bij rfc maar nu heb ik het lef zeker niet maar mag ik dan geen kritiek hebben?

 • Firma Vellenga

  Heer Stevelink, ik zie u steeds in de verdediging gaan voor FC. Ik had het graag met u eens geweest maar ze laten het niet zien.... Met alle gevolgen van dien

 • Tuig

  Alco, dat weet je best. Grond, rechten, dure stallen,
  Boeren in een erg dichtbevolkt land. Er komt in alle sectoren een sanering. Kippen, varkens , koeien.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig 16:31, het belangrijkste vergeet je nog: de hoge veedichtheid in Nederland. Als je in Oost Europa in een graangebied zit heb je lage kosten: mestafzet naast de deur, grond goedkoop, voedergewassen tegen de prijs van graan opbrengst, door lage veedichtheid goedkope stal zonder emissiebeperkende maatregelen.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, ik sta een bepaald beleid voor. Dat is iets anders dan RFC verdedigen. Vanuit het beleid dat ik voorsta heb ik kritiek op boeren die een ander beleid voorstaan én kritiek op RFC die niet volgens dit beleid werkt.

 • haj146

  Precies @ kleine boer. Het is ons bedrijf. Mg je wel kritiek leveren ducht mij, zeker wanneer het in het belang van rfc is. Het is niet gezegd dat het ingeslagen beleid het juiste is. De laatste jaren hebben het tegendeel bewezen. Als rfc over een paar jaar om zeep is en we hebben allemaal niks gezegd... Dan is het probleem vele vele malen groter. Feit is dat rfc er niet goed voor staat. En feit is dat wij ook er niet weg gaan maar wel zeer kritisch zijn. Ik mag 140000 liter met tien cent korting leveren. Dit duidt op luiheid van rfc personeel. De melk is vorig jaar door een stoppend rfc lid gemolken en nu gestopt. Nu melk ik het dus is het geen groeimelk. Echter gebruiktrfc het wel voor krimp. Schandalig

 • egbert

  Gister in noord Sleen geweest de bootschab van Sandra addink was helder fcdf heeft de focus te lange tijd niet op de basiszuivel gehad terwijl dit veruit de grootste plas melk is . met alleen ca 20 % toprendement en de rest knudde kom je er niet Bennie.

 • Bennie Stevelink

  @Egbert, je moet heel goed je best doen om met basiszuivel de garantieprijs te halen. De winst moet uit de rest komen.
  Voor basiszuivel geldt het principe van DOC: kostprijs productie. Als je daar niet goed genoeg in bent haal je de garantieprijs niet en draai je dus verlies. Winst zul je daar nooit maken, je kunt hooguit voorkomen dat het de winst opslokt van de rest.
  Ik wil best geloven dat basiszuivel op dit moment de winst opslokt voor zover die bij de rest nog gemaakt wordt.

 • farmerbn

  @bennie. Als je steeds je slechtste koe verkoopt , heb je er straks nog maar één.

 • egbert

  Bennie dat is nou net het probleem bij fcdf .
  De basiszuivel presteerde slechter dan conculega,s

 • jeannettedekker1

  Je lult alle kanten op Bennie,als ze de derogatie afgeknald hadden,had jij je minder dieren en minder melk zo voor elkaar gehad. Nog steeds kan die derogatie eraf,van mij mag dat... de prijs voor rechten zal verdampen en boeren zoals jij zouden een flinke tik op de neus krijgen,.

 • jeannettedekker1

  Met boeren zoals jij bedoel ik boeren die koste wat kost de derogatie wilden behouden zonder na te denken over de gevolgen!!

 • Bennie Stevelink

  @Egbert, als basiszuivel bij RFC slechter presteert dan bij anderen moet dat zo snel mogelijk verbetert worden.
  Dat doet echter niets af aan de noodzaak om tegelijk te investeren in onderscheidende producten die de winst moeten maken, zoals de nieuwe toplijn zuivel.

 • jeannettedekker1

  Vanaf vandaag moeten we echt alles op alles zetten en de beste basisprijs van Europa realiseren😀😀😀😀😀👍👍.

 • Firma Vellenga

  Bij aankomst A-ware fabriek zagen we een Friesland Campina melkauto op terrein... Zou dit nog steeds van de afspraak komen die er tussen beiden is? Of zou FC zijn melk niet kwijt kunnen vragen wij ons af.
  Heer Stevelink weet het antwoord vast wel 😀

 • sanderheerink90

  @bennie. Je hamert steeds op de onderscheidendheid v melkstromen. Voorheen ook al eens gezegd dat molkerei in duitsland melk bij zocht. In dezelfde tijd dat fc minder wil. Zuivel is 1 wereldmarkt. Toen zei je eens dat dit een andere 'legue' was qua melk vermarkten met bijbehorende prijs. De laatstr maanden beur ik 36 cent. Bij 4.0 fett en 3.4 eiwit. Plus een cent voor vlog melk. Zonder foqusplanet eisen. Kontrole en gemak antibiotica gebruik zijn een lachertje vergeleken met nl. Toch kan deze melk.blijkbaar goed verkocht worden. Nu is de molkerei kleiner en flexibeler misschien maar er zij maar stromen. Weidemelk vlog. En 'stalmelk' . Dus ik blijf het verrassend vinden wat fc constant vraagt en verteld.
  Buiten dit om denk ik dat veel weerstand en ergernis op alles wat fc doet ook komt omdat velen voelen een soort verraad want je proeft bijna de betrokkenheid van fc in het fosfaatrechten debacle.

 • farmerbn

  Bijna? FC zat erbij.

 • Alco

  Ach Bennie zei in een eerdere reactie. Producten waar je geen winst op kunt maken, moet je afstand van nemen.
  MAAR we zeggen het al zo vaak.
  Welke producten dan?
  Het zijn steeds andere producten die minder goed in de markt liggen.

 • Alco

  @tuig 16.31
  Er zijn nog steeds plenty bedrijven die een groot eigen vermogen hebben en eigen land, maar die door o.a. rechten onrendabel worden.

 • draaier

  Bennie, basiszuivel zou juist de garantieprijs moeten kunnen vormen. Aware en Vreugdenhil realiseren een concurrerende melkprijs in dat segment

 • haj146

  Sanderheerink rfc is groot schuldig aan fosfaatrechten. Als grootste stem binnen nzo hebben zij voor rechten gestemd. Daar waar ze nog 20 procent meer melk aan konden. Degene die netjes rechten heeft gekocht wordt weer genaaid door melkreguleringsplan. Het is een schandalige gang van zaken niet meer niet minder

 • Bennie Stevelink

  @sanderheerink, wat is “legue”?

 • Tuig

  Alco, je zegt het precies goed. Er zijn nog steeds bedrijven die financieel sterk staan. Bij een steeds stijgende grondprijs zal dat ook zo blijven. Maar van onderpand kun je niet eten. En jij denkt nu eenmaal dat zonder rechten de zon altijd schijnt. Voor de superheffing hebben veel boeren het loodje gelegd. Veel melken tegen een te lage prijs. De geschiedenis herhaalt zich, zonder beperking.

 • Alco

  Voor de superheffing legde niemand het loodje!!!!
  Boeren werden wel "uitgekocht", maar dat is een ander verhaal.
  Ik ben gewoon voor een eerlijke concurrentie.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, al in 1984, bij invoering van de interimwet van Braks, is bepaalt dat de veestapel niet meer mag groeien. Jij wilt jezelf nog steeds wijsmaken dat wij zonder derogatie geen productierechten zouden hebben en de veestapel onbeperkt zou kunnen groeien?

 • farmerbn

  Bij geen derogatie moeten boeren die meer mest hebben dan 170 kg N per ha hun mest afvoeren. Als je 100 kuub teveel hebt moet je 100 kuub afvoeren en bij 1000 kuub 1000 kuub. Wordt afvoeren te duur dan gaat een boer die extra kuubs niet produceren. Simpel. Boeren zonder mestoverschot kunnen dus nog wat groeien maar hoeven zeker geen 8% in te leveren.

 • Tuig

  Alco. Voor de superheffing gingen er hier meerdere boeren kapot. Ook toen al een te grote broek aangetrokken, gecombineerd met een te lage prijs. Meerdere boeren die alleen door de superheffing nog bestaan.

 • kleine boer

  Farmerbn die 170 is veel te weinig voor gras

 • Bennie Stevelink

  Het probleem wat @Alco heeft met productierechten kan eenvoudig worden opgelost door de aankoop van productierechten te begrenzen op basis van grond. Grond blijft daardoor de beperkende factor terwijl de omvang van de veestapel wel effectief begrensd wordt. Ook zal de prijs van productierechten in dat geval laag zijn.

 • Bennie Stevelink

  @Farmerbn, gezien de opbrengsten die jullie in Frankrijk per ha halen is bij jullie die 170 kg N per ha nog te hoog. Maar wij wonen hier niet in Frankrijk.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, ik kreeg gisteravond via Messenger, de berichten service van Facebook, een persoonlijk bericht van een bekende Nederlander die mij complimenteerde met met bijdragen in deze discussielijn. Deze bekende Nederlander wilde jou ook complimenteren met jou bijdragen maar kon dat niet omdat jouw naam niet bekent is.
  Als jij via de redactie jouw e-mailadres aan mij doorgeeft kan ik jou de complimenten overbrengen. Als je een Facebookaccount hebt zou ik die aan deze bekende Nederlander kunnen doorgeven waarna deze zelf de complimenten aan jou kan overbrengen.
  Dit uiteraard wel onder de voorwaarde dat je naam van deze bekende Nederlander hier niet bekent gaat maken.

 • sanderheerink90

  Dat heb jij eens als reactie oo mijn verhaal zelf gezegd bennie. Was iets van geen champions legue met jupiler legue vergelijken. Dus fc niet vergelijken met ammerland molkerei. Tenminste zo.begreep ik het

 • Bennie Stevelink

  Ik vermoed @Sander Heerink, dat je mij verwart met een ander. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een voetbalvergelijking gemaakt heb. Ik weet niets van voetbal dus het woord “legue” kon ik niet plaatsen.

 • Tuig

  Bennie, ik hoef geen compliment van welke bekende Nederlander dan ook ik zeg gewoon hoe ik er over denk . Niet meer en niet minder.

 • kleine boer

  bennie sinterklaas is ook een bekende nederlander....

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, ik voelde mij verplicht om dit aan jou door te geven. Het maakt mij verder niets uit.

 • Tuig

  Is goed Bennie. Bedankt, maar niet nodig.

 • Alco

  Er zijn nog genoeg van die bekende LTO aanhangers die complimenten kunnen geven.
  @ tuig (redactie) Superheffing is ingevoerd doordat melken door de garantie prijzen zeer lucratief was en boterbergen ontstonden.
  Vertel jij me dan eens waardoor die boeren failliet gingen.
  Het liefst met voorbeelden!
  Hier werd in ieder geval gebouwd voor 1984 uit weelde en belasting aftrek.

 • Tuig

  Alco, moet ik nu namen gaan noemen? Ik heb het toch zelf gezien. Toen de superheffing kwam kregen ze betere tijden. Na alle kortingen was er rust op het bedrijf. Goede melkprijs en de quotum prijs vloog om hoog. Maar niet alle boeren zijn zover gekomen toen.

 • Firma Vellenga

  Pfff, gaan we nu al over bekende Nederlanders hebben die complimenten geven. Misschien kan die man zich ook bekend maken bij de redactie. Wat een kul

 • haj146

  De complimenten van keurentjes gehad?

 • Bennie Stevelink

  @haj146, Keurentjes is geen bekende Nederlander.

  Ik realiseer mij dat ik het doorgeven van het bericht aan @Tuig onhandig heb aangepakt. Ik had het naar de redactie moeten sturen. Die hadden het vervolgens naar @Tuig kunnen doorsturen. Onnadenkend heb ik het via het forum doorgegeven. Ik kan het helaas niet meer terug draaien.

 • xw

  Bennie, in de wereld van volwassenen zijn m..i. Emile Ratelband en Bram Moszkowics net zo bekend als Sinterklaas.
  Jij komt over als een erudiet man.
  Het is vaak bewonderenswaardig hoe jij argumenten van sommigen, die heel vaak gebaseerd zijn op mythes (m.n. als het gaat om RFC), schijnbaar onvermoeibaar met echte feiten probeert te weerleggen. Het heeft soms wat weg van een niet aflatende energie voor een poging om de wereld te verbeteren. Dit gaat ook jouw niet lukken en tegen zoveel onnozelheid die je hier van sommigen tegen komt kun je toch nooit op.

 • Attie

  Gaan we hier nog een 'Podium' krijgen? De werkelijkheid is zoals haj146 in 17;04 het omschrijft, star en onwerkbaar!

 • xw

  Welnee Attie, ik zal het wat eenvoudiger zeggen: Bennie, steek geen energie in die onzin verhalen hier, die ontstaan na publicatie van het cabaretstukje van v. Maanen.
  Helder?

 • Alco

  @Bennie. Ook even een bedankje doorsturen naar @xw.
  Jeroen. Ik kijk uit naar je volgende bijdrage.
  Het brengt klaarblijkelijk bekende Nederlanders in het nauw, anders reageerden ze niet.
  Trouwens. Wat doen die @tuig en @xw eigenlijk voor de kost.
  Maak je even bekend zoals Bennie ook aan Haj vroeg?

 • kleine boer

  jeroen zijn artikel brengt wel reacties dat zegt toch genoeg. Hij heeft in ieder geval niet voor niks zo een goed stuk geschreven

 • farmerbn

  Volgens Bennie kun je beter derogatie, fosfaatquotum en koeien inleveren dan wat mest afvoeren.

 • eszicht

  het is gewoon dramatis gesteld bij FC want men kan nu de melk ook niet verwerken en rmo rijders weten niet waar zee heen moeten met de melk want dan z t de ene fabriek vol dan de ander heeft geen plek. Laat die verkopers eerst beter hun best doen zodat er een goede melk prijs voor ons komt.
  Maar op de laatste vergadering gaven ze al aan dat de melkprijs nog verder onderuit gaat en voorlopig niet naar boven dus het wordt er niet beter op voor ons. En de nabetaling volgend voorjaar zal niet meevallen als je de hoofd bestuursleden dient te geloven.
  M aaar

 • melkveehouder .

  Behalve Yvon Jaspers ken ik geen bekende Nederlander die zijn nek uitsteekt voor de boeren. Wel bekende Nederlanders die niet gespeend van enige kennis hun negatieve mening ventileren over agrarisch Nederland om hun eigen ego op te krikken. Ik hoop dat Bennie de complimenten van Yvon heeft gekregen anders maak ik me enigszins zorgen.

 • Tuig

  Gewoon boeren Alco.

 • Firma Vellenga

  Bennie heeft zijn misstap erkent laten we het daar dan maar niet meer over hebben....Het gaat hier wel over het bestaan van de boeren. Ik verlaag mij niet tot facebook en bekende Nederlanders. Ik zou wel eens iets positiefs willen horen op het forum zo langzamerhand ben ik het plezier ook wel kwijt.

 • brutus71

  @vellenga jij zit toch bij Aware, dus heb je toch geen reden voor pessimisme

 • cor vroege

  Ben ik effe blij dat ik van dat hele gezeik en verplichten van regels zonder vergoeding af ben. En al denk je dat je daar vergoeding voor krijgt dan ben je wel naief,per saldo kom je te kort. Of het is een sigaar uit eigen doos,zolang wij de extra kosten niet door kunnen berekenen als veehouder,wat andere bedrijven wel doen ,dan ben je snel uitgeboerd

 • farmerbn

  Nog even en Van Maanen heeft zijn 100 reacties. Gefeliciteerd alvast.

 • jeannettedekker1

  Geen mestverwerking , geen export van mest,,geen subsidie op mestfabrieken ,melkveewet en mestwetgeving ,dat zijn de factoren die de melkproductie beperken. En natuurlijk heeft de markt kapot melken geen zin,maar regel dat dan Europees,de rest van Europa melkt vrolijk verder.

 • jeannettedekker1

  Als je het CO2 verhaal,en kringloop hier oplos laat,komt het ook gewoon zover. Laten we hopen dat Fosfaatrechten hierdoor veel minder gaan kosten,dat geeft dan kansen voor in de kern gezonde bedrijven.

 • melkveehouder .

  @jeanettedekker1. Aanhakend op jouw CO2 oomerking: ik hoorde op bnr radio dat de productie van één kilo N net zo veel CO2 uitstoot als bij het verstoken/verbranden van één liter diesel. En dat er in een koe 7x zo veel energie ingaat als er aan melk en vlees uitkomt. De rest van de energie zit in de mest. Volgens de vertegenwordiger van ‘ground healthcare was mest goud waard. Zeker gelet op de klimaatdoelstelllingen en de kringloopgedachte volgens hem. Mest zou het nieuwe verdienmodel van de veehouderij worden omdat hij verwachtte dat de productie van kunstmest uit milieutechnisch en bodemkundig oogpunt niet langer meer verdedigbaar was en we terug moesten naar gemengde bedrijven.

 • jeannettedekker1

  Kringloop en CO2. Zijn niet mijn verhaal... maar wij kunnen die trend ,,ben ik bang niet keren.

 • xw

  Ja juist, beste Tuig, ook een goed advies voor Bennie!
  Die komt aan boeren niet meer toe.
  Alco trouwens ook niet, die zendt zelfs 's-nachts nog reacties in.
  Die ligt er klaarblijkelijk ondertussen wakker van.
  Als lid van RFC voelen ons zeer comfortabel en slapen lekker.
  Vanavond stond de melkafrekening over oktober weer op melkweb, prima prijsje weer.
  Morgen weer vroeg dag.

 • Bennie Stevelink

  @xw, ik kom aan boeren nog wel toe. Ik plaats ook soms reacties vanuit het robothok waar de computer dag en nacht aanstaat. In huis meestal vanaf de IPad die altijd op de keukentafel ligt.

 • Alco

  Oh @xw ik kom ook wel aan boeren toe hoor.
  Ik melk gewoon ong. 70 koeien in een 12 stands visgraat.
  Maar ik begin met melken altijd zo tussen half twaalf en twaalf uur.
  Dit doe al ruim 20 jaar.
  Het heeft te maken met mijn voetbaltrainers baan en mijn muziek.
  Je moet dan 's avonds met de training vroeg op het veld staan. Dan kun je wel 's avonds vroeg melken, maar dan moet je er ook 's morgens vroeg staan en daar heb ik een broertje aan dood.
  Ook op de zaterdag middag kan ik lekker nazitten in de kantine.
  Daarnaast hebben we vaak op de zondagmiddag feestjes, waar ik dus lekker onbezorgd naar toe kan.
  En hoe vaak gingen mijn vrouw en ik niet met deze prachtige zomer na de middag fietsen en daarna lekker uit eten.
  Ik moet 's avonds dus wel laat weer de schuur in, maar kan de volgende morgen lekker uitslapen. Ik heb nooit een wekker staan.

 • Firma Vellenga

  Wel sneu ik been nummer 99, wie gaat er met de eer vandoor?

 • kiepel

  Ik

 • koestal

  Elke morgen komt er op Schiphol een vliegtuig aan met verse spercieboontjes uit Kenia die bestemd zijn voor de duurdere hotels en restaurants in Nederland ,neemt ook nog flink wat rozen mee voor de bloemenwinkels in Nederland,wel vers maar niet duurzaam

Laad alle reacties (97)

Of registreer je om te kunnen reageren.