Commentaar

2388 x bekeken 6 reacties

'Rumoer rondom grupstal voorkomen'

Na het verbod op de legbatterij en de aangebonden zeugen nadert nu ook het einde van de aangebonden melkkoe.

Bij biologisch is de grupstal in 2016 al in de ban gedaan. Dat deze ook in de ‘reguliere’ melkveehouderij onder vuur zou komen, kon elk blind paard zien aankomen. Dat het via natuurlijk uitfaseren gaat, is dan nog mooi meegenomen, want voor de legbatterij en de aangebonden zeugen werden harde einddata ingevoerd.

FrieslandCampina heeft hierbij forse communicatiemissers begaan. Er wordt ineens een verbod op nieuwbouw en uitbreiding afgekondigd. Waar waren de waarschuwingsseinen? Waarom zijn de grupstalboeren niet voorgeweekt met het signaal dat retailers – met Lidl en Aldi voorop – twijfels hebben bij de grupstal? Uit angst voor een snelle uitbreiding van de grupstallen?

‘Via een negatieve toeslag op de melkprijs is elk systeem uit te roken’

Dat is een onzinnig argument. Ten eerste stopt het gros van de grupstalboeren de komende tien jaar. Laat van de blijvers eens 10% er één of twee spanten bij aan zetten in zo’n ‘gewenningsperiode’. Dat is peanuts qua melkstroom. En daarbij: grupstalmelk kan echt wel apart worden gehouden, mocht de nood aan de man komen bij de afzet. Ook is via een negatieve toeslag op de melkprijs elk systeem uit te roken.

Nee, door bijtijds signalen af te geven, was deze klucht met zelfs excuses van de FrieslandCampina-voorzitter te voorkomen. Dat Keurentjes best snapt hoe het werkt, tonen de nieuwe FocusPlanet-regels aan. Die liegen er niet om op gebied van kalversterfte en royeren van leden. Maar dat had hij wel in de week gelegd bij de presentatie van FrieslandCampina’s coöperatieve visie 2025 Melk met Meerwaarde. Daarom is daarover geen rumoer.

Laatste reacties

 • In Duitsland is de grupstal bij nieuwbouw al verboden en in Nederland is de biologische melkveehouder ook al zover.
  Denk dat alleen het woord uitfaseren een negatieve bijsmaak heeft, voor de rest is het alleen slechte communicatie.

 • alco1

  Boeren die verder willen met de aanbindstallen en/of uitbreiden heeft het vanzelfsprekend goed voor elkaar. ( Ook voor de dieren)
  De anderen zullen mettertijd toch geen opvolger hebben.
  Dat de FC hierover zo'n kabaal maakt is onbegrijpelijk.
  Met de wind meezeilen heet dat.
  Maar je kunt niet altijd van de wind af.
  En dat daardoor het "license to produce" wordt aangetast, is maar een fabel.

 • frl

  Die zelfde afnemers die problemen hebben met de grupstal vragen ook naar weidemelk, ik denk dat melk van grupstal vs opstallers wel 1 op 10 staat .
  Hebben opstallers dan nu ook een nieuw/uitbouw verbod.

 • landboer

  frl die hebben wel een overstapverbod...

 • frl

  Landboer# grupstalboeren ook.

 • farmerbn

  Hoeveel grupstalmelk hebben we eigenlijk in Nederland? 1% of 5% van het totale litrage? Waar liggen die bedrijven? Dicht bij elkaar zodat ze makkelijk samen opgehaald kunnen worden of erg verspreid?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.