Boerenblog

1 reactie

‘2017 was mooi jaar voor de melkveehouderij’

De melkveehouderij boerde best in 2017 maar besefte het amper door alle fosfaatperikelen.

Ik schrijf dit als 2018 nog moet beginnen. Tijd om achterom te kijken, maar vooral om de blik op de toekomst te houden. 2017 was voor de melkveehouderij een jaar met een dubbel gevoel. Er was veel onzekerheid omtrent de regelgeving, maar daar stond wel een goede melkprijs tegenover. Zal 2018 het omgekeerde gaan brengen?

Systeem melkquotum pas na jaren praktijkrijp

De regelgeving omtrent fosfaat zal in ieder geval verder uitkristalliseren in 2018. Het is net als met de invoering van het melkquotum. Na verloop van jaren werd dat systeem pas praktijkrijp. Handel werd eerst mogelijk met overdracht van grond, later werd quotum los verhandelbaar en quotumlease deed toen zijn intrede. Het vetquotum en de daarbij behorende correctie kwam. Hoe zal het bij fosfaat aflopen? Er is hier nog veel onduidelijkheid terwijl het nieuwe jaar al start.

‘Denk je net dat je het goed gedaan hebt, kondigt de overheid weer andere spelregels aan’

Als ik met collega’s praat, merk ik dat ze af en toe het ‘melkkoeltank-gevoel’ hebben. Oftewel: ‘Ik ben er wel klaar mee. Ik heb de melk altijd in bussen geleverd zo’n melkkoeltank schaf ik niet aan. Ik geef de pijp aan Maarten.’

Als ondernemer kan ik mij dat gevoel goed voorstellen. Het is koersloos rondvaren. Denk je net dat je het goed gedaan hebt, kondigt de overheid weer andere spelregels aan. Daarbij zetten ze wel wel een grote zak geld klaar voor jonge ondernemers. Onder het huidige beleid kunnen ze dit geld beter direct in de Hofvijver bij het Binnenhof gooien. Melkveehouders die destijds overschakelden op de koeltank, zijn doorgegaan. Het leven op de boerderij werd er een stuk gemakkelijker op volgens de overlevering. Laten we er maar vanuit gaan dat de nieuwe regelgeving net zoiets is als fietsen: moeilijk onder de knie te krijgen, maar als we het een keer door hebben, is het goed te doen.

Goed product verdient goede prijs

De melkveehouders willen duidelijkheid. Waar zijn we aan toe en waar gaat het heen. De geaardheid van de melkveebedrijven in Nederland is toch wel het gezinsbedrijf. Door opvolging verkregen met als doel door te geven aan de volgende generatie. Om die blik vast te houden, was het afgelopen jaar niet gemakkelijk.

Laten we het dan maar beter over het niveau van de melkprijs hebben. Een professioneel geproduceerd product met een hoge kwaliteit verdient een goede prijs. De Nederlandse melkveehouderij levert een eerste kwaliteit product. Hier hangt dan ook een ander prijskaartje aan dan voor doorsneebulk.

‘Je kunt niet onbeperkt blijven eisen zonder meer te gaan betalen’

De wederverkopers van dit product dienen hier meer van bewust te worden. Je kunt niet onbeperkt blijven eisen zonder meer te gaan betalen. De gezinsbedrijven in Nederland verdienen het om gewaardeerd te worden voor wat zij produceren. Zowel producenten als hun afnemers mogen wel eens een meer professionele houding tonen in het nieuwe jaar.

Roerige tijden zijn mooie tijden. Het afgelopen jaar hebben we veel voor de kiezen gehad, in het nieuwe jaar gaan we hopelijk meer leuke dingen beleven. De beste wensen voor iedereen in 2018.

Eén reactie

  • John*

    de afnemer trapt niet het gaspedaal in, die bedient de rem..

Of registreer je om te kunnen reageren.