Redactieblog

‘Pink kwijt? Drone erbij!’

Er zat er één in de sloot, maar ik ben er nog eentje kwijt, is het antwoord als ik vraag waarom Wijnand zo nors kijkt. Hij is er nogal druk mee.

Sinds er 27 drachtige pinken naar buiten zijn gegaan, is het minstens iedere dag twee keer raak. Meestal hebben we de verreiker nodig om de zwemmer weer op de kant te hijsen. De pinken staan een heel eind achter de boerderij in een stuk land met allemaal sloten eromheen. We hebben schrikdraad voor de sloten gespannen, maar dat helpt niet. Ze breken er iedere keer doorheen. Dan moeten ze het maar leren door het te ervaren.

Pink kwijt

Maar nu kan Wijnand die ene dame ook in het water niet vinden. Hij belt een beetje in het rond in de buurt of iemand een vreemde pink heeft gezien. Maar helaas, dat is niet het geval. Wat nu? Als we tijdens de koffie bespreken waar we allemaal gaan zoeken, zegt een vriendinnetje dat haar broer een heel mooie drone heeft met een camera. Hij vindt het natuurlijk prachtig dat hij mag komen en zo staan we een kwartiertje later met zijn allen achter in de wei.

De drone gaat zoevend de lucht in en Wijnand legt uit welke route gevlogen moet worden. Nog een minuut later zien we een zwart-witte vlek in een sloot op beeld. Ja hoor, dat is ze. De pink is de wetering helemaal uit gezwommen en daarna twee keer linksaf een zijsloot in. Wat geweldig dat je met zo’n drone op deze manier je vee kunt vinden! De cowboys zien het al helemaal zitten om in de toekomst zo zelf het jongvee te gaan tellen. Het is ook wel heel mooi. Met inzoomen kun je de pink haarscherp in beeld krijgen. Even later heeft ze een halster om en leiden we haar de sloot uit.

Eigenwijze zwemmers

Het zal toch wel een keer ophouden met dat zwemmen? Sommige pinken hebben er nog niet één keer in gezeten en andere al een paar keer. Dat zijn dan zeker de eigenwijze types, of ze moeten het lekker vinden. We hopen wel dat deze dieren na afkalven gemakkelijk met het koppel mee gaan weiden en dat we er dan geen omkijken meer naar hebben. Maar dat is nog even afwachten. Voorlopig staat de verreiker paraat en wil de broer met alle liefde nog een keer langskomen met zijn drone.

Of registreer je om te kunnen reageren.