Commentaar

10 reacties

‘Dreigende strop voor FrieslandCampina in China’

China Huishan Dairy Holdings is op een haar na failliet.

De beursnotering is opgeschort nadat de waarde van het bedrijf op de beurs van Hongkong op vrijdag 24 maart met 90% daalde. Toen is in anderhalf uur € 3,8 miljard aan waarde verdampt. Publicatie van de jaarcijfers zal niet op tijd plaatsvinden omdat de financiële positie onduidelijk is.

De bodem van Huishans kas is in zicht. Op 31 maart was er omgerekend € 61 miljoen aan banktegoeden, terwijl dat volgens de boeken € 318 miljoen meer moest zijn. Onderzoek daarnaar loopt, aan schuldsanering wordt met voorrang gewerkt.

Met dat Huishan heeft FrieslandCampina (FC) een joint venture, een gezamenlijke dochter, Friesland Huishan Dairy. Die baat een fabriek uit in de havenstad Shenyang, die het B-merk Dutch Lady-babymelkpoeder produceert. Hoe het daarmee gaat is ook onduidelijk, evenmin is duidelijk wat de financiële problemen bij Huishan betekenen voor de joint venture.

‘Het is onduidelijk wat de financiële problemen bij Huishan betekenen voor de joint venture met Friesland Campina’

Natuurlijk hoeft FrieslandCampina geen volledige openheid te geven wat zij doet terwijl haar Chinese zakenpartner Huishan ‘in brand staat’. Maar het zuivelconcern kan makkelijk zorgen wegnemen door duidelijk te maken aan hoeveel risico het bloot staat. Het wil echter op geen enkele vraag ingaan.

FrieslandCampina verwijst alleen naar het statement van eind maart waarin het aankondigt zo nodig actie te ondernemen om de activiteiten van de joint venture succesvol te kunnen voortzetten. Nederlandse leden-melkveehouders zullen dit met argusogen volgen. Een strop in China raakt hen indirect ook in de portemonnee.

Laatste reacties

 • kuiken007

  is er winst gaat het naar het buitenland,
  wordt er watverdiend blijft het daar
  kost het daar geld moet er worden bijgelapt!!
  zo gaat dat bij de ondernemingen die in het buitenland gaan opereren

 • wmeulemanjr1

  Natuurlijk word er op geen enkele vraag ingegaan, enigste die ons streng toespreekt over solidair 'koers' houden in het (executie)fosfaatreductieplan is dhr.Keurentjes

 • farmer135

  daar gaat de nabetaling, (weer terug) naar china.

 • Jaap39

  Kunnen de andere zuivelaars hun grote melkprijs achterstand op rfc een klein beetje inlopen.....

 • hdijkstra

  Dit is een hele mooie kans om Huishan helemaal maar over te nemen!
  Geen bedreiging maar juist een enorme kans.

 • kleine boer

  Precies Dijkstra das de enige plus aan het ver weg verhaal

 • farmerbn

  Raar dat FC een B-merk heeft in China. Nederlanders denken nog steeds aan veel liters ipv veel marge. Koopkrachtige Chinese consumenten willen een topproduct als ze buitenlands kopen en geen B-merk.

 • agratax(1)

  Stel het gaat mis en FC moet dokken. Wie zijn dan de klos? Juist de Nederlandse boeren!! Ik vrees dat de verdwenen miljarden nog lang niet zijn verdiend door de boeren door alle buitenlandse investeringen. Dus de boeren schieten per definitie weinig tot niets op met deze buitenlandse tripjes van hun bestuurders. Er is FC nog niet zo lang geleden een Cooperatie voor gegaan in het bijpassen van vele tientallen miljoenen aan boeren geld in hetzelfde land na een paar jaar van stralende boeren op de jaarvergaderingen.
  Wanneer leren de bestuurders eens dat het opzetten van buitenlandse filialen de Nederlandse boeren weinig meer opbrengt dan een vracht kopzorgen en een vermogen aan extra bonussen. Bonussen wegens omzet stijging gerealiseerd met ongekende risico's zo nu weer blijkt.

 • koestal

  Dit gaat de leden leveranciers van RFC zowiezo geld kosten

 • haj146

  Rfc moest iets meer naar vion kijken... Daar voorbeelden genoeg hoeveel er verdiend werd in het buitenland. Joosten past het tekort ff bij.?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.