Boerenblog

6 reacties

‘Eindelijk tegengeluid uit melkveehouderij’

Eindelijk komt er tegengeluid uit de sector tegen de groeperingen die botweg veel minder vee willen.

De laatste twee jaar staat de melkveesector nadrukkelijk in de belangstelling van de landelijke pers. Ook de politiek roert zich veelvuldig over koeien, fosfaat en inkomens. De toonzetting is negatief en elk probleem wordt uitvergroot zodat een achteloze burger uiteindelijk gaat denken dat de gehele sector failliet gaat en het met onze dieren nooit meer goed komt.

Meningen politieke partijen over melkveehouders

De politieke partijen vonden het in aanloop naar de verkiezingen gepast een mening te uiten over ons melkveehouders. Zo werd de motie verplichte weidegang eerst weggestemd en twee weken later weer aangenomen. Dit doordat een Kamerlid van een grotere partij die dag toevallig ziek was en de overige partijgenoten niet wisten wat te stemmen.

Ook in de diverse verkiezingsprogramma’s ontbrak de landbouwparagraaf niet. Er zijn nogal wat groeperingen die botweg het aantal dieren met tientallen procenten willen verminderen. In de vele praatprogramma’s op tv mocht het ongenoegen over de landbouw vaak worden toegelicht door de vaderlandse politici die vaak niet gehinderd werden door enige kennis van zaken.

Flink tegengas geven

Tot voor een aantal weken terug hoorde je heel weinig tegengeluid vanuit de sector. Maar ineens waren daar Eline Vedders en Dirk Bruins die bij Eva Jinek flink gas gaven en GroenLinks-voorman Jesse Klaver naar lucht deden happen; van ellende begon hij over supermarkten die te veel verdienen over de rug van de boeren. Hiervoor was de laarzenactie een schot in de roos voor wat betreft de werkelijke toonzetting en probleemstelling. Ook in een debat met mevrouw Thieme kwamen twee prima sprekende dames uit onze prachtige sector tegengas geven en Thieme draaide haar bekende riedeltje af en kwam ook uit bij de verdiensten van de boeren.

Dames die melkveehouders vertegenwoordigen

Bij een aantal LTO-geledingen zien we dames opstaan die de melkveehouders gaan vertegenwoordigen; een mooie ontwikkeling. De groep boerinnen die naar Den Haag togen voor het kalf-bij-de-koedebat hebben op basis van feiten laten zien wat er gebeurt op het boerenerf en dat niet alles voor zoete koek hoeft te worden geconsumeerd.

Ik sprak onlangs een collega die een jonge veehouder zocht voor een bepaalde rol. Hij sprak met drie jonge enthousiaste mannen die de koeien weer wilden gaan weiden, ze moesten alleen pa nog overtuigen. Daarnaast was een dame kandidaat die het bedrijf van haar oom en tante wilde voortzetten. Ondernemers die kansen zien en weten wat er in de omgeving belangrijk is.

Enthousiaste, hardwerkende ondernemers

Dat is wat ik zie in de melkveehouderij: enthousiaste hardwerkende ondernemers die het zat zijn om als vervuilers en maatschappelijk ongewenst te worden weggezet. In plaats daarvan benadrukken ze dat we heel goed bezig zijn met dierenwelzijn, duurzaamheid en liefde en aandacht voor onze dieren en omgeving.

Het nieuwe kabinet doet er goed aan eens te kijken wat er werkelijk gebeurt in de melkveehouderij en dat zie je niet als je twittert vanaf de zijlijn.

Laatste reacties

 • Koeienboer Jannes

  Op twitter/fb word anders al veel langer tegengas gegeven...
  Nog nooit van wakker boer of boerburgertweet gehoord?

 • schoonvelde

  Mooi geschreven Cor. We gaan ervoor als sector.

 • vandenbrandcv1

  De kalverliefde actie was een spontane actie van facebook boerinnen die met de steun van sponsors en de hulp van het NMV en LTO netwerk mogelijk was. De ZLTO deed niet mee en had haar boerinnen niet opgeroepen mee te gaan.

 • g.j.hekman1

  Mijn dag kan niet meer stuk haha. als prima sprekende dame uit de prachtige sector haha. Ik vond het zelf niet al te sterk overkomen .....Maar toch bedankt Co Hoogeveen!!

 • g.j.hekman1

  Cor Hoogeveen ...bedoel ik

 • hollandhoeve

  Goed geschreven ,samen zijn we sterk!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.