Redactieblog

‘Werkweek beklijft meer dan schoolweek’

Melkveehouder Jan van Weperen begeleidde MBO-studenten melkveehouderij op hun tocht door België.

De hogerejaars studenten melkveehouderij van het MBO Nordwin College hebben in hun jaarprogramma een werkweek. Kortgeleden zijn we eropuit getrokken. De studenten konden kiezen uit Canada, Duitsland en België. Ik heb samen met een collega de groep naar België begeleid. We hadden 35 studenten mee in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar.

De eerste dag van Nederland naar België bezochten we de Lely-fabrieken in Maassluis. We kregen inzicht in hoe automatisering met koesignalen en dataverwerking de boer kan ondersteunen in het managen van zijn bedrijf. Dezelfde dag brachten we nog een geslaagd bezoek aan melkveebedrijf Van den Hurk in Heesch. Een geautomatiseerd bedrijf, waar aspecten van robotisering en toekomstscenario’s zijn besproken.

‘Studenten kregen inzicht in hoe automatisering met koesignalen en dataverwerking de boer kan ondersteunen in het managen van zijn bedrijf’

De ervaringen van deze bezoeken heb ik van mijn collega. De maandag moest ik eerst nog een aantal waterschapszaken afhandelen. Toen ik ’s avonds aankwam in de Belgische jeugdherberg, waren de kamers al verdeeld. Bokken en geiten door elkaar, daar had de jeugd zelf voor gekozen. Op dinsdag bezochten we een groot Vlaams melkveebedrijf met 600 koeien, waar zeven familieleden Peters werkten. De jonge ‘herdmanager’ ging naar de Verenigde Staten voor cursussen. Maatschappelijke discussies waren nagenoeg niet aan de orde. De Vlaamse interpretatie van derogatie – eerst een snede gras en dan mais – telt als grasland.

‘De Vlaamse interpretatie van derogatie – eerst een snede gras en dan mais – telt als grasland’

’s Middags brachten we een bezoek aan de Duvel-bierbrouwerij. Topbezoek, prima gids, veel goede informatie over water, graan, gist en hop, maar ook over marketing en perspectief. Woensdag was het Europees Parlement in Brussel aan de beurt. We hadden een leuk gesprek met Jan Huitema en kregen een korte rondleiding. We zagen de grote vergaderzaal voor 750 parlementariërs, die maar drie keer per jaar wordt gebruikt.

‘In Brussel zagen we de grote vergaderzaal voor 750 parlementariërs, die maar drie keer per jaar wordt gebruikt’

In de middag brachten we een bezoek aan het ki-station van het Belgisch Blauwe-vleesras, booming business in het fosfaattijdperk. Op donderdag maakten we een boottocht en een stadsrondrit en bekeken we een kolenmijn. Ook hier weer een uitstekende gids, die veel over het belang, het werken in en het sluiten van de mijnen vertelde in een sociaal-economische context. Op de terugweg deden we in Nederland Margraten aan, de Amerikaanse begraafplaats waar 8.000 soldaten liggen, die hebben gevochten voor onze vrijheid.

Samengevat: een drukke, maar belangrijke week in velerlei opzichten, die meer beklijft bij studenten dan menig reguliere schoolweek.

Of registreer je om te kunnen reageren.