Boerenblog

6 reacties

‘Gedoe in Noorwegen om een pak melk’

In Noorwegen is de laatste paar weken een flinke rel ontstaan. Over de kerstverpakkingen van de melk. Eerlijk waar.

Tine, de coöperatie waar 90% van de Noorse melkveehouders melk aan levert, zet zijn producten in de markt als traditionele producten. Dat slaat rond de feestdagen altijd goed aan, omdat veel zuivel wordt gebruikt in het traditionele bakwerk.

Het kerstontbijt verzamelt velen rond de tafel. Daarom is er een traditie ontstaan om de mooiste verpakkingen te maken met ‘kerstgevoel’ als inzet. Dit jaar heeft Tine een nieuw ontwerp met veel aandacht voor de traditionele Noorse ‘nisser’, kleine (kerst)mannetjes en –vrouwtjes die in de bossen en stallen leven. Zij zorgen voor volk en vee, maar hebben wel hun eigenaardige trekjes. Het is zaak om ze maar zoveel mogelijk te vriend te houden, bijvoorbeeld door een bordje rijstepap neer te zetten op kerstavond.

‘Troepen wolven laten de dorpen niet meer links liggen en bijten aangelijnde honden op het erf dood’

De verpakkingen zijn prachtig, en vol details met allerlei Noorse elementen uit de landbouw en natuur. De Noorse natuur, waar roofdieren ook een grote plaats hebben. En daar wringt de schoen. Want juist het plaatje van een huilende wolf roept veel emoties op. “Boycot Tine, koop van de concurrent!”, roept de anti-wolf lobby die veelal bestaat uit schapenhouders die grote verliezen lijden. De wolf ‘terroriseert’ een flink stuk van Midden-Noorwegen, waar troepen wolven inmiddels de dorpen niet meer links laten liggen en aangelijnde honden op het erf doodbijten.

Afbeelding: Tine
Afbeelding: Tine

Grimmige stemming

Is deze ophef een storm in een glas water? Ik weet het niet. Maar over de andere roofdieren, zoals de zeearend die verantwoordelijk is voor veel dode rendierkalveren, hoor ik de media niet. Op diverse landbouwfora is de stemming grimmig en worden boeren die de boel willen sussen uitgemaakt voor verraders.

Ik drink er geen glas melk minder om en ik vind de verpakkingen werkelijk prachtig. Maar blijkbaar is het in Noorwegen al niet anders dan in de rest van de wereld. De mensen die het hardst brullen, zullen misschien wel gelijk krijgen.

Laatste reacties

 • agro1

  het zal pas keren, als er troepen wolven door de steden trekken. kannierapgenoeg.

 • el

  Als de wolf op het erf komt en een huisdier afmaakt word het tijd om maatregelen te nemen!

 • WGeverink

  <>

 • EleoniePijl

  De wolvenproblematiek is ook zeker een hot issue. Maar om daardoor een pak melk niet meer te kopen omdat er een plaatje op staat... lijkt me niet de juiste oplossing.

 • agro1

  als dat"plaatje" niet alleen van je boterham mee-eet, maar je ook lijfelijk bedreigt, piep je wel anders. hoe ver kun je buiten de werkelijkheid staan?

 • ghsmale

  sprookjes worden werkelijkheid,
  roodkapje en de grote boze wolf

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.