2 reacties

‘Met dit regeerakkoord in positieve flow aan de slag’

Eindelijk een regeerakkoord. De meeste actiepunten vallen goed uit voor de landbouw.

Er ligt eindelijk een regeerakkoord. We worden er als landbouw positief in genoemd, als een economische sector die ertoe doet. Maar dat betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen. We moeten aan het werk blijven, maar daarvoor is de gemiddelde boer niet bang. Als die maar perspectief ziet, wil hij er wel dag en nacht voor gaan. In een positieve flow kom je veel verder dan met je ziel onder de arm.

‘We kunnen broeikasgassen goed aanpakken’

Nederland liep jaren voorop op landbouwgebied, maar die voorsprong zijn we het laatste decennium kwijtgeraakt. Door innovatie en duurzaamheid te stimuleren, kan Nederland weer voorop gaan lopen in nieuwe methoden van landbouw.

Dit kan op verschillende manieren. We kunnen de broeikasgassen in de landbouw goed aanpakken door vergisting van mest, maar ook door via teelten en nagewassen CO2 vast te leggen. Ja, in Nederland hebben we veel vee en veel mensen op een kleine ruimte. De oppositie schreeuwde al van de daken dat er geen inkrimping van de veestapel in het regeerakkoord stond. Hoe kun je als landbouw nu hard vooruitgaan als je hem in de achteruit hebt staan? De beste manier om emissies en overschotten tegen te gaan is boeren laten investeren in duurzame oplossingen. Dat kun je niet als je core business sterk wordt gekort. De overheid kan beter zaken stimuleren dan van bovenaf zeggen ‘zo moet het’. Dan krijg je de boer erachter en dan gaat ie ervoor.

De beste manier om emissies en overschotten tegen te gaan is boeren laten investeren in duurzame oplossingen. Dat kun je niet als je core business sterk wordt gekort, als de veestapel kleiner moet. De overheid kan beter zaken stimuleren dan van bovenaf zeggen ‘zo moet het’.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stralen positiviteit uit

Ik houd wel van de positiviteit die de heren van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu uitstralen. Ik hoop dat ze zo blijven. Want er is nog een hoop te doen.

Ook wij als kalversector worden in het regeerakkoord genoemd, en dan met name de import van kalveren. Maar dat is niet zo spannend. We moeten ons gewoon aan de regels houden en onszelf afvragen waarom we kalveren van ver, vanuit de Baltische staten, wíllen halen. Maar om Duitsland en België als ver buitenland te zien? Dat is belachelijk. Nederland is een klein land en we zitten niet op een eiland. We leven in een Europa, dus moeten we ook Europees denken. Alles wat grensoverschrijdend is, moet je Europees regelen. Je moet de lui die regels aan hun laars lappen dan ook Europees aanpakken.

Ook wij als kalversector worden in het regeerakkoord genoemd, en dan met name de import van kalveren. Maar dat is niet zo spannend. We moeten ons gewoon aan de regels houden en onszelf afvragen waarom we kalveren van ver, vanuit de Baltische staten, wíllen halen.

‘Afschaffing landbouwregeling goede zaak’

Afschaffing van de landbouwregeling is ook een goede zaak. We hoeven als boer geen uitzonderingspositie. Alleen moeten er bij extra eisen wel extra inkomsten komen, en daar gaat de Autoriteit Consument & Markt op toezien. Daarnaast vind ik een verhoging van de btw van 6% naar 9% ook prima. Voedsel is gewoon spotgoedkoop en als je met deze verhoging de duurzame productie kunt stimuleren, zou dat positief zijn.

‘Maak prioriteit van de 3 P‘s: People, Planet en Profit’

De 3 P’s moeten bij ons in de agrarische sector bovenaan in ons ‘bedrijfsakkoord’ staan. Profit, People & Planet. De volgorde maakt niet zoveel uit, want deze 3 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder een goede economie kunnen we niet voldoende voor de mensen zorgen en niet investeren in een duurzamer Nederland, waar de volgende generaties immer ook mee verder moeten.

‘Zonder een goede economie kunnen we niet voldoende voor de mensen zorgen en niet investeren in een duurzamer Nederland.’

Laatste reacties

  • koestal

    juich niet te vroeg !

  • koestal

    DE landbouw moet de broeikasgassen aanpakken,de rest doet weinig ,alleen maar convenanten ondertekenen met mooie voorstellen,het vliegverkeer op Schiphol neemt enorm toe,want dat moet om de buitenlandse concurrentie de baas te blijven, hoezo CO2 uitstoot ?daar hoor je niemand over ,iedereen wil op vakantie.

Of registreer je om te kunnen reageren.