Commentaar

10 reacties

'Vals sentiment om koe en kalf'

De melkveehouderij is zich rot geschrokken over de kalvermotie van de Partij voor de Dieren. De Tweede Kamer vindt dat er een plan van aanpak moet komen om koe en kalf bij elkaar te houden.

De reacties zijn niet mals. Terecht. Hier wordt op grond van valse sentimenten een heel diepgewortelde gewoonte in de melkveehouderij ondergraven.

Huilen heeft weinig zin. Politiek en publiek hebben té vaak klagende boeren gezien, in reactie op maatregelen op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid. Groepshuisvesting voor zeugen? Dat kon echt niet. Minder antibiotica? No way! Minder bestrijdingsmiddelen? Ach en wee! Allemaal maatregelen die achteraf gezien minder erg waren dan boeren vreesden.

Pijnlijke dossiers

Soms zijn vervelende maatregelen nodig tegen doorgeschoten technologie. Om te voorkomen dat integriteit van dier én mens ondergeschikt worden gemaakt aan economisch rendement.

De discussie over kalver-euthanasie hoort daar bij, evenals die over de eendagskuikens, biggencastratie, snavelkappen, onthoornen en ga zo maar door. Veehouders willen het niet horen, maar er ligt een hele berg pijnlijke dossiers waar veel te winnen is.

'Een kalf is geen kind'

Het scheiden van koe en kalf is een ander verhaal, laat dat duidelijk zijn. Hier schieten de dierenvrienden door. Een kalf is geen kind. Koe en kalf bij elkaar houden is om heel veel uiterst zinnige redenen niet handig - voor gezondheid noch voor productie en zelfs niet voor welzijn. Maar met boe-roepen en domweg nee zeggen win je de strijd niet. Effectief communiceren en lobbyen is het enige dat erop zit. Laten we erop vertrouwen dat er zelfs bij politici dan genoeg gezond verstand blijkt te zijn.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Ik roep hierbij op om, mocht het ooit zover komen, dit NIET te doen. Veehouders van Nederland, nu moeten wij de poot eens stijf houden. Het is genoeg.

 • WGeverink

  Beste Johan. Het feit dat al mijn zeugen door de jaren heen de rangordegevechten hebben overleefd betekend niet dat zeugen in groepen het beter hebben. Het betekend dat je met een bepaalde techniek zonder of met weinig schade weg kan komen. Hetzelfde met de vierdageneis. Omdat het technisch mogelijk is om de zeugen in een vroeg stadium in een groep te stoppen wil niet zeggen dat het welzijn daar beter van wordt. Met het vierdagensysteenm heb ik jaren prima gedraaid maar ik heb voor mijzelf nooit de indruk gehad dat die zeugen een beter bestaan hadden. Als je mij vraagd wat ik er van vind zeg ik dat mijn zeugen er tegen konden zonder er meetbare schade van te ondervinden. De gevechten waren een stuk minder heftig als de zeugen op dag vier na het spenen in de groep gingen. Mixen op dag 30 deed ik met gehoorsbescherming op aan het einde van de dag zodat ik meteen erna de deur achter me dicht kon trekken en dat geschreeuw niet al te lang aan hoefde te horen.

 • alco1

  De grote commotie ontstaat doordat er geen goede uitleg gegeven worden.
  De belangenbehartigers laten niets van zich horen en redacteuren van kranten maken hun eigen draai aan de verhalen.

 • 18borst

  Alco1 zo is't helemaal

 • veldzicht

  Dat is nu juist het grote probleem,bij politici zit geen gezond verstand ,alleen de eigen achterban en de volgende verkiezingen zijn belangrijk. Bovendien als veel 2e kamer leden ,n beter baantje kunnen krijgen zijn ze zo weer vertrokken zie Mvr. Hachchi van D66 die gratis gaat flyeren
  met behoud van wachtgeld (80 % van €107.000)

 • japke33

  Gezamenlijk hier niet aan mee werken!

 • Schukkink


  Wim.
  Hier niet aan mee werken.

 • Attie

  Zit meer over fosfaatrechten in Dit is een lachertje en waait van zelf wel over

 • vandenbrandcv1

  Het gaat hier niet alleen over dierenwelzijn, maar ook over volksgezondheid. Ziekten kunnen via de moeder aan het kalf doorgegeven worden. Dit heeft ertoe bijgedragen dat paratbc en salmonella steeds beter onder controle zijn gekomen. Dat is het belang van de samenleving die hoogwaardig veilig voedsel wil.

 • A.Knol

  Baby's liggen ook niet constant bij hun vader en moeder in bed met de kans dat ze er op gaan liggen in hun slaap.
  Daarom een wiegje uitgevonden voor het welzijn van de baby.
  Om dezelfde reden eenling boxen voor kalfjes .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.