Redactieblog

6 reacties

Bijzonder beheer: zorg of zegen?

"Steeds meer boeren zitten bij de bank in bijzonder beheer", klaagt Harm Wiegersma, voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV. Die zorg heeft hij zeker ook uitgesproken bij de kardinaal, die hij in Rome mocht ontmoeten.

DBB-voorzitter Sieta van Keimpema mocht zelfs 4 minuten met de paus praten over alle boerenellende. Naar eigen zeggen heeft ze daaruit een vervolggesprek gepeurd. En nu maar hopen dat dit wat oplevert.

Wiegersma: 'Aantal klopt niet'

Wiegersma denkt dat de banken niet de waarheid vertellen over het aantal boeren dat onder Bijzonder Beheer valt. Het zijn er volgens hem veel meer. Hij ziet dat bij zijn leden en ook in de omgeving. Hij verkondigt deze boodschap luid, omdat hij vindt: 'Hoe meer mensen dat weten, hoe beter.'

Getallen niet alarmerend

Het waarom daarvan ontgaat mij. De getallen die de banken noemen, zijn voor de melkveehouderij niet verontrustend, enkele procenten van het aantal boeren. Ik denk dat dit nog weinig is in vergelijking met het midden- en kleinbedrijf.
Waarom zou je dit van de daken schreeuwen? Wat levert het op? Het zegt namelijk minstens zoveel over de kwaliteit van de boer als over de bank, die misschien een wat te royale lening heeft verstrekt.

Ondernemer is zelf verantwoordelijk

En moet je als boer blij zijn met dat geklaag? Aan de keukentafel van buren en zogenaamde vrienden ga je al genoeg over de tong als het tegenzit. En men weet dat de bank moeilijk doet, daar hoeft echt niet meer zieligheid bij. Uiteindelijk ben je zelf ondernemer en verantwoordelijk. Dat zeggen ze nooit direct tegen je, maar wel over je.
Daarbij, hoe erg is het als je onder bijzonder beheer valt? Natuurlijk zit je financieel in zwaar weer, maar de meeste boeren komen daar wel weer uit. Kijk maar naar het aantal faillissementen in de landbouw. Dat is veel lager dan in andere bedrijfstakken.

Na bijzonder beheer rendabel verder boeren

Bovendien is bijzonder beheer de juiste afdeling voor geldzorgen. Daar zitten mensen die deskundig zijn. Die tijd hebben om je te helpen uit de problemen te komen. Die er zelf ook belang bij hebben te zorgen voor een oplossing.

Het gaat me te ver om te zeggen dat bijzonder beheer voor de boer een zegen is. Het helpt op termijn wel de zorgen te verlichten. Wat is het daarna fijn om zonder het toeziend boze oog van de banken weer rendabel verder te boeren.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Geen van ons weet hoeveel hectare grond in beheer van de banken is. Grond die niet op de markt mag en kan komen omdat dan de grondprijs wel eens zou kunnen zakken zodat grond onder water komt zoals de huizen. Dat niemand de exacte aantallen bedrijven noemt die onder bijzonder beheer staan, lijkt me duidelijk. Wordt dit aantal (te) hoog, dan zou de bevolking zich wel eens kunnen afvragen of het landbouwbeleid net als voorheen de huizenmarkt niet op de helling moeten.

 • alco1

  Wiegersma wil denk ik vanuit dat oogpunt meer aandacht voor de lage prijzen.

 • Farmer4life2

  Dat een boer uberhaupt al in bijzonder beheer komt is natuurlijk van den zotte. Elke boer die meer als 30 ha geeft is al miljonair. Dat het rendement zo laag is pas echt triest.

  Het overnemen van een boerderij is bijna niet meer te doen, puur omdat vermogen en rendement niet meer in balans liggen.

  Ze zouden hier in Europa eens moeten vluchten of een kijkje nemen in andere landen. Boeren zijn één van de belangrijkste pijlers onder welvaart, politiek en economie.

 • Damme4515

  De regering lacht zich rot met zulke hoge grondprijzen en de grond eigenaren betalen veel te veel in box 3 . 1,2 % van de grondprijs. De landeigenaren hebben zo een rendement van 0%.

 • haj146

  Hoor alleen dat daar juist niet deskundige mensen zitten. De bank komt ook nog eens met behandelkosten en rente verhoging. Hoezo hebben deze tijd?

 • el

  Een gezegde hier in de USA,je kunt een schaap vele malen scheren, maar je kunt het maar een keer slachten! Zo denken de banken er over!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.