Commentaar

9 reacties

'Melkverminderingsplan: trammelant zonder effect'

De contouren van de melkverminderingsregeling die voorligt om de derogatie veilig te stellen zijn duidelijk.

Melkveehouders kunnen voor het jaar 2017 kiezen voor een quotum. Dan mogen ze net zoveel melk leveren als in 2015. Voor elke liter meer volgt een heffing van 90% van de voorschotprijs. Onderschrijding wordt beloond; met hoeveel is afhankelijk van de totale opbrengst van de overschrijding. Het aantal dieren op het bedrijf mag de veehouder zelf bepalen.

Het alternatief is dat de veehouder maximaal het aantal GVE’s van 2 juli 2015 aanhoudt, minus 4%. Hij is dan vrij in het aantal kilo's melk dat hij levert. Door jongvee af te stoten, is aan die vier procentseis te voldoen. Bij meer krimp in GVE's kan de veehouder extra melkkoeien houden. Die optie zullen velen gaan toepassen, want de melkprijs ligt in december - inclusief toeslagen en nabetaling - bij FrieslandCampina al boven 40 cent, dus op een meer dan kostendekkend niveau.

'Meer melk, meer fosfaat in de mest, meer koeien, minder jongvee en een nog steeds verbrijzeld fosfaatplafond'

Getriggerd door de hoge melkprijs zal de melkproductie dus blijven groeien. De veehouder trekt daarvoor ook nog eens maximaal aan het krachtvoerkoordje. Dat vergroot de fosfaatproductie per melkkoe. Uiteindelijk dus meer melk, meer fosfaat in de mest, meer koeien, minder jongvee en een nog steeds verbrijzeld fosfaatplafond. De regeling dreigt dus tot veel rumoer en trammelant te leiden, zonder het beoogde effect te scoren.

Laatste reacties

 • alco1

  En hoe denkt de zuivel om te gaan met "knelgevallen".

 • landboer

  Voor 1 jaar zijn er geen knelgevallen alco.

 • patrick grenzgaenger

  Vooral meer melken zoveel te sneller gaat de prijs weer naar beneden

 • alco1

  Nou landboer. Wat gaat de zuivel voor melkprijs betalen aan boeren die net na 2 juli de stal klaar hadden en waar toen veel vaarzen kalfden?

 • Goselink

  Waarom moet een grondgebonden boer zonder derogatie, inleveren om de de derogatie voor anderen te behouden?
  Wel de lasten niet de lusten. Dit is toch krom.

 • info519

  als fosfor in brok lager is dan in kuil(wat vaak zo is)klopt verhaal v Bodde niet....

 • rub2

  Goselink, die grondgebonden boer is na 2 juli 2015 net zo gegroeid als de rest van Nederland, aangezien deze datum wettelijk een peil datum was en er ook duidelijk gezegd is dat deze groei voor eigen rekening was had je dit aan zien komen.

 • rub2

  @ bodde: het is inderdaad krom om uit te gaan van gve's waarom in het zuivelplan niet uit gaan van de fosfaat referentie in plaats van gve. Hiermee moeten we in 2018 ook gaan rekenen.

  De situatie wordt hier ook precies hoe jij hem schetst, jongvee afgelopen jaar helft terug gedrongen en de helft daarvan nu als melkkoe aan de melk, onder de 4 procent van de peildatum en tevens grondgebonden. Met deze melkprijs gaat de krachtvoerschuif iets verder open en de productie stijgt, fosfaat per koe gaat omhoog. Maar de gve's blijven gelijk.

 • rub2

  @info519, onjuist een koe met 10000 kg melk heeft forfaitair een hogere fosfaatreferentie dan die met 7000 kg melkproductie

  Er wordt voor het fosfaatproductie uit gegaan van forfaitaire normen, wanneer naar kringloopwijzer of bex gekeken wordt is er verschrikkelijk veel voordeel te behalen alleen dat mag helaas niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.