Boerenblog

12 reacties

'Europese bevolking wil geen vuil werk meer doen'

Waar gaat het met Europa heen, als de eigen bevolking geen 'vuil' werk meer wil doen?

Italië anno nu: zonder Sikhs geen melk en geen kaas. De reden is, vertelde men vanochtend op de Duitse TV, omdat geen enkele italiaan dat schmutzige, vuile werk meer wil doen. Italiaanse boeren zijn maar wat blij met hun personeel uit India. Dat wil vanwege de geloofsachtergrond met respect voor koeien graag het werk doen.

De Sikh die net op de Duitse TV werd geïnterviewd was trouwens afgestudeerd in wiskunde, economie en Engels, en is via Frankrijk en Duitsland in Italië beland, omdat hij in zijn eigen land geen werk kon krijgen.

Eigenlijk geen verrassing, ook hier in de Eifel hebben we hetzelfde probleem. In Bitburg volgden vorig jaar nog maar iets van 15 studenten de richting landbouw. Dat heeft ook voor ons gevolgen. Bij ziekte moet je ondanks de steeds hoger wordende, verplichte, jaarlijkse bijdrage minstens vijf weken wachten voordat je een keer volwaardige bedrijfshulp krijgt. En dan mag je blij zijn als die komt opdagen.

'Na een maand stond zo'n kracht die je niet eens je grijze container zou laten buiten zetten, weer op de stoep'

In de 10 jaar dat wij hier nu boeren, hebben wij twee of drie keer een aanvraag voor hulp gedaan wegens ziekte. Met moeite kregen we er eentje toegewezen, nadat we benadrukten dat we anders wel konden ophouden. We begrepen in korte tijd ook waarom. Hij werd bij andere boeren na een dag of een paar dagen al weggestuurd. Na een tijdje kwam een ander niet eens meer opdagen, zonder afmelding. Daarna stond na een maand zo'n kracht die je niet eens je grijze container zou laten buiten zetten, weer op de stoep. "Nu hoeft het niet meer", was mijn antwoord, waarop de eis (!) om reiskostenvergoeding kwam. Hij is woedend weggereden toen ik vroeg of hij ze wel allemaal op een rijtje had.

Afhankelijk van personeel

Veel boeren hier in de omgeving zijn door de groei van hun bedrijf afhankelijk geworden van personeel. Zij struikelen over het feit dat ook zij meemaken dat personeel bepaald werk niet wil doen. Vandaar dat nadat personeel wegbleef, er eerst polen kwamen en er nu Roemenen melken. Want geen Eifelaar wil daar zijn handen meer aan vuil maken.

Ik snap ook wel waarom, Bij ons zoontje (11) word het er op school al ingestampt. De laatste tijd via andere leerlingen van wie de vader ook boer is. Ze verklaren Tijmen voor gek als hij zegt dat hij later boer wil worden, en vertellen hem dat hij niet eens mag meehelpen, want dat is kinderarbeid.

'De reden dat steeds meer boeren ophouden'

Een restauranthouder waar ik mee aan de praat was vertelde me laatst dat ook restaurants, net als bijvoorbeeld slagers, geen goed personeel meer kunnen krijgen. "Het personeel van tegenwoordig wil niet meer werken, het weigert bepaald werk te doen en blijft gewoon weg. Er is zelfs een uitzending over geweest op de tv." Dat zal ook wel een van de redenen zijn waarom ook hier steeds meer boeren ophouden, naast de te lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Van een uitkering zijn ze niet vies van

 • agratax(1)

  Monique wat jij in de Eiffel merkt van "Landbouw is uit de gratie" is voor mij niet nieuw. In Nederland zie ik het elke dag en in Amerika melken de Mexicanen en de Amerikanen die nog op de boerderij werken houden "schone" handen (trekker en vrachtwagen werk). Zelfs op het Russische platteland werken weinig Russen ook daar zie je gastarbeiders uit de Moslim staten.

 • pinkeltje

  You get what you pay.....

 • landboer

  Zou eerlijk gezegd ook nooit voor een ander gaan melken....

 • Vhouder

  is geen mooier werk als koeien melken

 • arjanreijmer1

  robot

 • H.Grotenhuis1

  @arjanreijmer1
  Inderdaad, als je zo afhankelijk bent van externe arbeid is automatisering een optie, wel zorgen dat je financieel wat extra marge hebt om te kunnen automatiseren.

 • flyinghollander

  @Han, heeft ook vaak om $ te maken. Ik heb alleen Russische medewerkers.
  Denk dat het ook het overal beeld is waar men over gaat is $$ in vergelijk met ander werk.

 • agratax(1)

  @flyinghollander. Ik durf te zeggen dat de landbouw in Rusland al heel lang werd en wordt gezien als een minderwaardige activiteit, die gedaan wordt door domme en achterlijke mensen (plattelanders) net als in Nederland en elders op de wereld. Over de gehele wereld verlaten de mensen het buitengebied om zich te vestigen in de steden. Steden waar helaas ook geen werk is voor al deze mensen, die daardoor gedwongen worden om hun heil elders op de wereld te zoeken, zoals de Sikhs uit het verhaal van Monique of de Afrikaanse bootvluchtelingen.

 • m.en.mh.miedema

  De westerse mens is een verwend kreng geworden, dat luxe en comfort als eerste levenbehoeften dan wel verworven rechten beschouwd. De werkelijke eerste levensbehoeften mogen niets kosten, geen geld en zeker geen arbeid/inspanning. (de geschiedenis herhaalt zich, het Romeinse rijk is er uiteindelijk ook aan ten onder gegaan.)
  Het niet willen werken met je handen is touwens niet alleen een probleem in de landbouw, maar speelt in veel meer sectoren, bijna overal daar waar anders dan achter een computer gewerkt moet worden. Het is een mentaliteits kwestie en wel op te lossen, zij het wel rigoreus. Geen werk,maar wel gezond van lijf en leden maar de beschikbare facatures beneden je niveau vinden, dan ook geen uitkering!

 • alco1

  Geld krijgen voor niets is pure mentaliteit verkrachting

 • halbe

  Je moet de mensen die zogenaamd niet meer willen werken niet de schuld geven. Ook zij kunnen rekenen: Het minimumloon is laag. De uitkering is ook geen vetpot maar als werkloze heb je veel voordelen in Frankrijk: ontheffing van plaatselijke belastingen, subsidie op transport, huursubsidie, gratis schoolcantine voor de kinderen, etc. Als je gaat werken vervallen al die voordelen en bovendien als je gaat werken moet je de reiskosten zelf betalen. Conclusie: het kost je geld om te gaan werken!!! Zo is ons systeem ontspoort.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.