Europese bevolking wil geen vuil werk meer doen - Foto: Bert Jansen RundveeOpinie

‘Europese bevolking wil geen vuil werk meer doen’

Waar gaat het met Europa heen, als de eigen bevolking geen ‘vuil’ werk meer wil doen?

Italië anno nu: zonder Sikhs geen melk en geen kaas. De reden is, vertelde men vanochtend op de Duitse TV, omdat geen enkele italiaan dat schmutzige, vuile werk meer wil doen. Italiaanse boeren zijn maar wat blij met hun personeel uit India. Dat wil vanwege de geloofsachtergrond met respect voor koeien graag het werk doen.

De Sikh die net op de Duitse TV werd geïnterviewd was trouwens afgestudeerd in wiskunde, economie en Engels, en is via Frankrijk en Duitsland in Italië beland, omdat hij in zijn eigen land geen werk kon krijgen.


Eigenlijk geen verrassing, ook hier in de Eifel hebben we hetzelfde probleem. In Bitburg volgden vorig jaar nog maar iets van 15 studenten de richting landbouw. Dat heeft ook voor ons gevolgen. Bij ziekte moet je ondanks de steeds hoger wordende, verplichte, jaarlijkse bijdrage minstens vijf weken wachten voordat je een keer volwaardige bedrijfshulp krijgt. En dan mag je blij zijn als die komt opdagen.

‘Na een maand stond zo’n kracht die je niet eens je grijze container zou laten buiten zetten, weer op de stoep’

In de 10 jaar dat wij hier nu boeren, hebben wij twee of drie keer een aanvraag voor hulp gedaan wegens ziekte. Met moeite kregen we er eentje toegewezen, nadat we benadrukten dat we anders wel konden ophouden. We begrepen in korte tijd ook waarom. Hij werd bij andere boeren na een dag of een paar dagen al weggestuurd. Na een tijdje kwam een ander niet eens meer opdagen, zonder afmelding. Daarna stond na een maand zo’n kracht die je niet eens je grijze container zou laten buiten zetten, weer op de stoep. “Nu hoeft het niet meer”, was mijn antwoord, waarop de eis (!) om reiskostenvergoeding kwam. Hij is woedend weggereden toen ik vroeg of hij ze wel allemaal op een rijtje had.

Afhankelijk van personeel

Veel boeren hier in de omgeving zijn door de groei van hun bedrijf afhankelijk geworden van personeel. Zij struikelen over het feit dat ook zij meemaken dat personeel bepaald werk niet wil doen. Vandaar dat nadat personeel wegbleef, er eerst polen kwamen en er nu Roemenen melken. Want geen Eifelaar wil daar zijn handen meer aan vuil maken.

Ik snap ook wel waarom, Bij ons zoontje (11) word het er op school al ingestampt. De laatste tijd via andere leerlingen van wie de vader ook boer is. Ze verklaren Tijmen voor gek als hij zegt dat hij later boer wil worden, en vertellen hem dat hij niet eens mag meehelpen, want dat is kinderarbeid.

‘De reden dat steeds meer boeren ophouden’

Een restauranthouder waar ik mee aan de praat was vertelde me laatst dat ook restaurants, net als bijvoorbeeld slagers, geen goed personeel meer kunnen krijgen. “Het personeel van tegenwoordig wil niet meer werken, het weigert bepaald werk te doen en blijft gewoon weg. Er is zelfs een uitzending over geweest op de tv.” Dat zal ook wel een van de redenen zijn waarom ook hier steeds meer boeren ophouden, naast de te lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.

Beheer
WP Admin