Commentaar

Mooie passende megastal

In het Gelderse Wichmond is onrust ontstaan over de geplande stichting van een groot melkveebedrijf.

Internetmiljonair Kees Koolen, eigenaar van het Dutch Dairy Genetics, wil er een bedrijf bouwen dat behalve melk ook embryo's gaat leveren voor 'het grootste melkveebedrijf ter wereld' dat hij in Brazilië wil realiseren. Het bedrijf moet in Koolens visie een voorbeeld worden naar waar men internationaal kan opkijken.

Commotie in de buurt

Op basis van ammoniakrechten heeft het bedrijf vergunning gevraagd voor ruim 1.400 runderen. Het zou in één keer in de top drie van Nederland staan. Logisch dat deze aanvraag in de buurt voor veel commotie zorgt.

LTO vindt de stal van Koolen niet wenselijk. Lees hier waarom.

Brief

Wie hier een zo bijzonder bedrijf wil wegzetten, haalt zich verplichtingen bovenop de wettelijke op de hals. Noblesse oblige.
Om te beginnen is er de opdracht om de buurtbewoners in goed te lichten over plannen. Koolen doet dat in een vier kantjes tellende brief ruimhartig. Al zal de leek hier en daar nog wel graag mondelinge toelichting hebben.

Wel of niet te groot?

Er ligt nog een opdracht. De vraag of een bedrijf met 1.400 runderen per se te groot is voor de Achterhoek is namelijk niet met een eenvoudig Ja of Nee te beantwoorden. Wat acceptabel is, hangt in hoge mate af van wat er komt te staan. Als én aan alle regels wordt voldaan én de ondernemer zet er fraai, modern, in het landschap passend bedrijf weg, dan kan het er voor de buurt ook een worden om trots op te zijn. Ook nog een economische impuls in een krimpgebied.

Er ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij de ondernemer. Enkel voldoen aan de wettelijke regels zou van slecht ondernemerschap getuigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.